Reseguide till Tempelstaden Bhubaneswar - Bilder, fakta och information

Faktaruta
Delstatens placering i Indien
Invånare (ca): 
600 000
Språk: 
Oriya, Bengal, Hindi och engelska
Bäst tid att besöka: 
Vinterhalvåret
Resa till & från: 

Den relativt nybyggda bussterminalen en kilometer utanför staden har busslinjer till de flesta städer i delstaten samt några bussar till stora städer i grannstaterna, men ska du till Puri eller Konark så räcker det med att ta sig till den gamla busstationen på Raj Path.

Ska du åka längre bort så finns det goda kommunikationsmöjligheter med övriga Indien via järnvägsnätet. Agra, Varanasi, Chennai, Kolkata etc är några orter med direktanslutning.

Föredrar du att flyga så finns det ett flertal flyglinjer mellan Bhubaneswar och andra stora städer i Indien.

Introduktion: 

Till Bhubaneswar kommer man troligen bara om man är på väg till eller från Puri och Konark, men om man tar sig någon eller några dagar så finns här faktiskt en del att se och att göra.

Sevärdheter: 

Det är synd att säga att det kryllar av sevärdheter i staden, men de få som finns är fantastiska.
Tempelområdet runt Bindu Sagar Tank är otroligt vackert med hundratals tempel daterade till mellan 700  - 1200 eKr. Själva Bindu Sagar är en stor dam med grönt smutsigt vatten, men sägs innehålla vatten från alla heliga dammar och vattendrag i Indien varpå den förståss blir lite extra effektiv för att tvätta bort det orena med.
Runt dammen finns ett flertal otroligt vackra tempel och man kan lätt spendera en hel dag med att vandra mellan dessa. Det kanske mest sevärda templet, Lingaraj Mandir,  är omgärdat av en hög mur vilken ickehinduer inte får passera, men som tur är finns det en hög plattform med tillhörande trappa som man kan gå upp på och kika in på templet och dess omgivningar. Det ca 40 meter höga tempeltornet och de mindre runt omkring är verkligen sevärda.
Bortsett från detta tempel så är det lättare att få komma in på de övriga tempelområdena. Har du tur kan du få en personlig guidning på området av någon av tempelprästerna helt gratis.

Själva staden i sig är ganska trist och erbjuder inte mycket för besökaren. Det finns ett fåtal butiker som kan vara värda att besöka för att köpa lite hantverk från Orissa, men i övrigt inte mycket annat. På Raj Path, inte långt från State Bank of India ligger en liten gatumarken som kan vara sevärd när man ändå går förbi. Den är dock inget att vallfärda till.

Boende: 

Som väntat i en delstatshuvudstad så finns det gott om hotell i alla prisklasser här. På Orissa Tourism's hemsida finns en stor lista boende i de flesta prisklasser. Från strax under 10 kronor natten till hotell för drygt 3000 kronor natten. 

Äta: 

När det gäller mat så finns det en hel del enkla restauranger i tempelområdet runt Bindu Sagar tank. Finare restauranger finns nästan enbart på de lite dyrare hotellen. Glöm allt som har med europeisk snabbmat att göra för det finns inte här, men det är ju inte därför man åker till Indien heller.

Väder: 
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 28 31 34 37 37 35 32 31 32 32 30 28
Min 16 18 22 25 26 26 25 25 24 23 19 16
Genom- 22 25 29 31 32 31 29 28 28 28 25 22
snitt                        
Regn 5 28 28 25 66 208 ? ? 241 127 48 10
mm  
Bildgalleri
Fiskare

Fiskare

Gata

Gata

Tempel Porten

Tempel Porten

Detaljer

Detaljer

Detaljer

Detaljer

Ett tempel

Ett tempel

Bindu Sagar

Bindu Sagar

Tempelgrupp

Tempelgrupp

Fin tempelutsikt

Fin tempelutsikt

Tempeltoppar

Tempeltoppar

Tempel

Tempel

Ett av alla tempel

Ett av alla tempel

Tempelpräst (Pandit)

Tempelpräst (Pandit)

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu