Den indiska delstaten Rajasthan introducerar ny turismpolicy inom kort

Ny turistpolicy i Rajasthan, Indien

Rajasthans chefsminister Ashok Gelot har inför media berättat om delstatens nya policy kring turism som snart kommer införas. Detta efter att delstaten drabbats särskilt hårt av Corona då en stor del av inkomsten kommer från turism.

Turism i Rajasthan, Indien

Rajasthan är en stor turisthubb för såväl inhemsk som utländsk turism och här finns mycket att se och göra för de flesta. Fort, palats, tempel, öken, djungel, vilda tigrar, grymtande kameler, kryddstarka maträtter, vilda berg och spegelblanka sjöar. Över allt bryts de bruna och beige nyanserna av med färgglada klädedräkter och turbaner. Badbyxorna kommer dock bara till nytta i någon av alla delstatens pooler. För här finns många lyxiga hotell varav några räknas som de bästa i världen.

Inkommande turism

Den utländska turismen söker sig framförallt till ett fåtal orter i delstaten för att se några av Indiens mest imponerande fort och palats eller för att ta sig ut i öknen på kamelsafari. Rajasthan är hem till några av landets mest exotiska och välbesökta städer och är kända för sin speciella arkitektur.

Inhemsk turism

De inhemska turisterna besöker delstaten av ungefär samma anledning som de utländska, men här kan vi också lägga till ett antal uråldriga tempel dit många vallfärdar från andra delstater. Det är bland annat här Ashok Gelot tror att mycket kan göras för att locka fler utländska och inhemska turister, både på grund av religion och på grund av arkitektur och historia.

Satsning på festivaler och marknader

Ett annat område Ashok vill satsa på är de livliga marknaderna och festivalerna i delstaten. Han säger:

"Mässor och festivaler är vårt kulturarv; vi måste ge dem ett nytt utseende och introducera nya saker så att fler och fler inhemska och utländska turister kan lockas. Omklassificering av våra mässor och festivaler inklusive Pushkar Fair, Desert Festival, Kumbhalgarh och Bundi Festival bör göras. Genom att införa nytt tänkande bör aktiviteter inkluderas för att locka turister. "

Indisk folkdans på Shilpgram Fair i Udaipur, Rajasthan, Indien

Delstens turistminister, Govind Singh Dotsara, säger att utkastet av den nya policyn redan är klart och att man förväntas slutföra och presentera densamma redan i slutet av den här månaden. Vi återkommer så fort vi har fler detaljer!

Om Rajasthan

Har man besökt Rajasthan är det lätt att förstå varför delstaten kallas Kungarnas land (Raja betyder kung och Sthan betyder ungefär land). Delstaten är tvådelad av bergskedjan Arawali, där den västra sidan mestadels består av öken och den östra sidan av halvöken och skog. De flesta städer och byar stoltserar med ståtliga palats eller mäktiga borgar och var än du beger dig kan man lätt hitta uråldriga tempel eller andra fantastiska monument.

Rajasthan - Kungarnas land i Indien

I Rajasthan hittar vi också en av världens bästa fågelreservet och en fantastisk nationalpark full med vilda tigrar och andra fantastiska djur. Rajasthan är hem åt drygt 50 miljoner personer på dess 342 214 kvadratkilometer stora yta. 

Resa till Rajasthan

De flesta orter i Rajasthan har väldigt goda kommunikationer med resten av landet. Det finns gott om tåg, bussnätet är väl utbyggt och de flesta orter har en flygplats. I Jaipur finns en internationell flygplats, men tyvärr saknar den direktflyg till Sverige men via en mellanlandning i Europa kan det vara ett bra alternativ. Hitta flygen i vårt formulär nedan. Tänk på att du kan hitta priser för såväl inrikesflyg som utrikesflyg.

Läs mer

Läs allt om Rajasthan i våra reseguider!

Lär dig hur du enkelt och billigt reser till Indien på egen hand 

India today 

Business standard