Krishna Janmashtami

Janmashtami även känd som Gokulashtami markerar firandet av födseln av Lord Sri Krishna. Sri Krishna föddes i "Rohini" nakshatram (stjärna) på den åttonde dagen av de mörka veckor i månaden Sravana. Denna festival är också känd som Sri Krishna Jayanti och Krishnashtmi. Vanligtvis firas denna högtid i augusti och september månader på den gregorianska kalendern.

Sri Krishna anses vara den åttonde inkarnationen av Lord Vishnu här på jorden. Han anses vara Herrens härligaste inkarnationer. Det sägs att hans åminnelse sanna hjärta ger extrem glädje och njutning, eftersom Sri Krishna själv var en manifestation av glädje på alla nivåer och i alla samhällsskikt. Ingen annan Gud i den hinduiska gudavärlden, eller för den delen i någon annan religion, är förknippat med så många romantiska berättelser och så helt strålande med alla gudomliga attribut som Sri Krishna.

Eftersom Sri Krishna levde i lyx under hela sitt liv, så firas denna med pompa och ståt. Massor av godis bakas och äts denna dag. Bland dessa finns laddus, chakli, cheedai, payasam och så vidare. Dessutom finns gott om mjölkprodukter och ett brett utbud av frukt erbjuds också. Den vanligaste sötsaker att göra denna dag är laddus och payasam.

Denna dag kan man uppleva dramatiska iscensättningar av livet om Krishna, och en hel del speciella firanden finner man runt t.ex. Mathura och Vrindavan. Man återskapar även flirtiga aspekterna av Krishnas ungdomliga dagar då Dahi Handi är en del av att fira Krishnas lekfulla och busiga sida. Här ser man lag av unga män som utgör mänskliga pyramider för att nå en högt hängande lergryta med kärnmjölk för att slå ner den.

Festivaldatum: 
2022-08-18
2023-09-06
2024-08-26
2025-08-15