Ordlista för indisk mat och dryck

Ordlista för indisk mat och dryck

Ibland kan det kännas som en djungel att välja rätt mat i Indien, vad innebär det med Murgh Malai Tikka, vad är en Aloo Gobi egentligen? Vad är det för skillnad på roti och naan? I den här artikeln ger vi dig hjälp på vägen till en fantastisk måltid.

Vanliga grönsaker i indisk mat:

Alu (Aloo) - Potatis, lika många stavningar som storlekar, men det uttalas i alla fall på samma sätt.

Bund Gobi - Kål

Bhindi - Okra - Ser ut som lite kantigare chilifrukter men är milda och goda om de tillagas på rätt sätt. Prova Bhindi Masala.

Channa - Kikärtor - En mycket god rätt innehållande kikärtor är Channa masala, dvs. kikärtor i en (ofta) kryddstark blandning.

Chawal - Ris. Äts oftast i södern.

Dal - Linser

Gajar - Morot

(Full) Gobi - Blomkål     

Patta Gobi - Vitkål

Kheera - Gurka.

Mutter - Gröna ärtor. Prova gärna att äta Alu Mutter med chapati (dvs potatis och ärtgryta med tunna pannbröd)

Palak - Spenat

Piaz - Lök. Rå serveras den ofta som tilltugg till maten.

Sabzi - Grönsaker!

Shimla Mirch - Paprika och mild ljusgrön chili har samma namn

Tomater - Tomat

När man läser i menyn på en Indisk restaurang heter de flesta rätter en kombination av orden ovan varför det kan vara på sin plats att lära sig dem.
AlooGobi är tex en curry med potatis och blomkål och Mutter Paneer är färskost med gröna ärtor.

Kött, fisk, kyckling och mejeriprodukter:

Machali / Fisk - Efter Indiens långa kuster kan du äta otroliga fisk- och skaldjursrätter. Strosa runt bland försäljarna och välj ut just din fisk för att få den tillagad på ditt sätt eller enligt något smakigt i menyn. Undvik fisk och skaldjur helt i inlandet om du inte är säker på att det hanteras på rätt sätt.

Murgh / Kyckling - Att äta kyckling är väldigt populärt i norr och då ofta tillagad i Tandooriugn (stor lerugn där maten sätts fast på sidorna). Mycket gott och ibland starkt. Kycklingen är oftast färsk och slaktas oftast  inte förens kort innan tillagning. Ett tips är att beställa benlösa kycklingbitar och du vill äta någon gryta med kyckling. Det gör att tillagningen går snabbare och du (oftast) slipper ofärdigt kött.
Bland kycklingrätterna är Chicken Tikka, dvs. små grillade kycklingbitar på spett en personlig favorit och avnjutes helst med en bit bröd på en kvällsöppen uteservering. Chicken Tikka Masala består av grillade kycklingbitar i en kryddig sås och är kanske lite mer matigt.

Mutton / Maas/ Get/Lamm - Lamm eller get som det oftast handlar om kallas ofta mutton i menyerna. Smaken är det inget fel på men köttet i sig kan vara ganska fett och senigt. Bra tillagat är det fantastiskt gott

Paneer - En sorts ost som ibland påminner lite om suddgummi i konsistensen. Smakar gott både i grytor eller som röda & heta från tandoriugnen (Paneer Tikka, kryddade ostbitar på spett). Testa till exempel Khadai Paneer som är ostbitar i i en tomatbaserad sås med paprika eller Butter Paneer som även det är tomatbaserad om än lite krämigare sås.

Dudh / Mjölk - säljs oftast i påsar och behöver kokas innan användning. I större städer kan man dock köpa mjölk i kartong som går att dricka direkt från kylen.

Malai / Cream / Grädde - Grädde är inte en vanlig ingrediens i de indiska hemmen men när man går på restaurang är det en väldigt populär ingrediens och något man gärna njuter av. Rätter med ordet Malai har ofta en rejäl dos grädde.

Makhani / Butter / Smör -  Precis som med grädde är smör något man gärna njuter av på indisk restaurang. En rejäl klick smör på brödet som får smälta ut, en flytande pöl av smör på maträtten är likaså en genväg till en lycklig indisk restauranggäst.

Ghee - Ghee är ett klarifierat smör som används flitigt i flera indiska maträtter. Till skillnad mot smör kan man lagra ghee i rumstemperatur precis som med olja.

Bröd:

Chapati - Ett tunt osyrat bröd som steks i panna. Bakas på vatten, mjöl och lite salt.  Personlig favorit och lättare att äta med än Naan.

Dosa - Påminner en hel del om den svenska pannkakan fast gjord på rismjöl och innehåller inte ägg samt smakar inte sött.  Ibland kan dosan fyllas med en grönsaksröra och kallas då masala dosa

Idli - En rund liten ångkokad risboll. Väldigt kompakt och smaklös. Serveras ofta med dahi eller som det också kallas curd vilket är en yoghurt (ofta smaksatt). Ingen personlig favorit men fungerar bra när magen inte vill vara med... Ätes ganska ofta med andra ord.

Naan - Tunt bröd som oftast är lite fluffigare än chapati. Bakas i ugn och finns ofta i olika varianter så som butter naan, garlic naan etc. 

Papad eller Papadam - Gula skrovliga bröd, gjorda av linsmjöl, som påminner lite om chips i både konsistens och smak.

Paratha (Parantha) - Ännu ett tunt bröd, oftast med fyllning. Prova tillexempel Aloo Paratha (med kryddig potatisfyllning), Paneer Paratha (fylld med ett tunnt lager indisk färskost) eller Gobi Paratha.

Puri - Ett mjukt friterat bröd som blir uppblåst som en ballong vid tillagningen. Stick försiktigt ett hål i brödet innan du äter och låt den varma ångan strömma ut.

Roti - Bröd. Ber du om roti på en restaurang kan du få helt vanlgia chapati, tandoori roti (lite tjockare och krispigare chapati som gräddas i lerugn) eller något annat bröd

Drycker:

Kranvatten - Även om det ibland påstås att det går att dricka vattnet ur kranarna på vissa orter lämpar det sig väldigt sällan för våra ömtåliga magar som inte är vana vid bakteriefloran. Då är det betydligt bättre att köpa vattenflaskor i kiosken eller butiken eller rena det själv om du har med filter eller tabletter.

Chai - Te. I Indien serveras ofta teet i en söt mjölkig blandning där vatten, mjölk, teblad och socker får stormkoka ihop under en tid. Avnjutes i glas eller små fina lerskålar som slängs bort efter att drycken är slut! Önskas en kryddigare blandning så ber du om masala chai. Gator i byar och städer är kantade av små fräsande, puttrande kreosondrivna tekokare så en kopp av favoriten är aldrig långt borta. Det hinner inte ens gå många minuter mellan försäljarna på tågen som med enträgna, enformiga röster skriker ut sitt budskap: "Chai, Chai, Garam (hett) Chai"

Du kan hitta våra favoritrecept på såväl tekryddor som Masala Chai här!

Lassi - Yoghurtdryck. Denna dryck kan fås i alla tänkbara smaker så som choklad, kanel, äpple, banan, salt, neutral och bang. Bang lassi är en lassi kryddad med opium eller hasch och finns i styrkorna lätt, medium och stark. Bang lassi är en dryck som oftast används till religiösa ändamål och är absolut inget vi rekommenderar. 

Dudh - Mjölk. Drick endast nykokt.

Läskedrycker - Det finns ett stort urval av inhemska och importerade drycker. Ur det inhemska kan nämnas Merinda som är en söt men god apelsindricka samt Limca vilket är en limedryck som är undertecknads favorit.
Fresh Lime Soda (färskpressad lime Nimbo i sodavatten) är kanske den perfekta sommardrycken. Drick den som den är, sötad eller med salt! Under de varma sommarmånaderna är det perfekt med en lime soda med lite salt (vanligt eller det sulfatluktande rock-salt).

Mineralvatten -  Mineralvatten finns nästan över allt och kostar bara några kronor för 1,5 liter. Det är även rekommenderat att borsta tänderna med flaskvatten för att undvika sjukdomar. Köper du frukter på gatan så gäller det ju även här att tvätta frukten med buteljerat vatten.
Det förekommer en del fusk med vattenflaskorna på vissa ställen i landet så försök att hålla dig till stora märken så som Bislery, Bailey och andra välkända fabrikat. På senare år ha även The Coca Cola company och Pepsi givit sig in i vattenbranschen i Indien och vill plocka marknadsandelar från de indiska och minst lika bra fabrikaten. Många hotell erbjuder även påfyllning av dina vattenflaskor gratis eller mot en låg avgift. Se då till att vattnet är renat med en så kallad RO-maskin. Vi rekommenderar varmt att man fyller på sina flaskor där det är möjligt för att inte öka på sopberget.

Öl och alkohol - Ett mycket gott inhemskt öl är King Fisher som faktiskt finns att köpa på våra Svenska Systembolag (i beställningssortimentet). Det finns ett flertal olika sorters öl från lättare alkoholstyrka till riktigt starka grejor.  Priserna på öl skiljer sig markant mellan olika delstater. I Goa och Diu är det jättebilligt medan det är jättedyrt i vissa delstater och till exempel helt förbjudet i Gujarat.

Toddy - är en jolmig alkoholhaltig dryck som tillverkas av kokospalmen. Elefanternas favorit.

Feni - är en spritdryck som tillverkas av cashewnötter.

Arak - är ännu en destillerad spritsort men som är gjord på ris.

Rom - förknippas kanske oftast med karibien men indiens inhemska romsorter är oftast väldigt goda. Undertecknads favorit heter Old Monk och återfinns i de flesta delstater i Indien. Blanda med cola, en skvätt vatten eller drick den som den är eller med is.
Utöver dessa finns säkert en massa lokala varianter och sorter. Nämnas bör också att whiskey, vodka och andra spritsorter ofta är inhemskt tillverkade och har namn som är förvillande lika de västerländska motsvarigheterna!

Varning! Drick endast sprit av välkänt märke med obruten försegling, det händer att träsprit blandas ut för att inbringa några extra slantar!