Malai Kofta

Receptfakta
Huvudrätter
Varm
Vegetarisk
Inledning: 

Malai betyder grädde och kofta betyder i det här fallet boll av potatis, och smakar allt annat än ull.

Malai Kofta (med olika fyllningar) är en matig och god rätt som kan varieras in i det näst intill oändliga. Vill du göra en Kashmiri Kofta stoppar du in några russin och cashewnötter i koftan. En annan populär fyllning är paneer (Paneer Kofta), men det är nästan bara dina fantasier som sätter gränserna.

Ingredienser: 

Ingredienser till koftan:
1. 2 ganska stora kokta, skalade och mosade potatisar
2. 1 nypa svartpeppar
3. 1 nypa salt
4. 2 teskedar majsmjöl
5. Valfri fyllning eller något av följande exempel:
a. hackade blomkål, ärtor, morot och vitkål
b. Russin och cashewnötter
c. Riven paneer

Ingredienser till Malai:
1. 2 matskedar matolja
2. 1 liten fint skivad lök
3. Förbered ett fat med:
- 5 svartpepparkorn
- 2 nejlikor
- 2 gröna kardemummakapslar
- 1/2 tsk anisfrön
- 2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
4. Förbered ett fat med malda kryddor:
- 1 matsked koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chilipulver
- salt (efter smak)
5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré
6. 1/2 msk sesamfrön och 1/2 msk vattenmelonkärnor som mixas/mosas till pulver
7. 1 matsked kokosflingor
8. 2,5 dl gräddmjölk
9. ca 1 dl vatten

Tillagningssätt: 

Tillagning av koftan:
1. Krossa/mosa potatisen och tillsätt salt, peppar och majsmjölet
2. Rulla potatismoset till en boll stor som en ping-pong-boll
3. Stoppa in fyllningen du valde och rulla ihop till en boll igen
4. Rulla bollarna i majsmjöl och ställ undan på ett fat tills såsen (malai) börjar bli färdig
5. Fyll en kastrull eller panna med olja och fritera bollarna tills de fått en gyllene färg

Tillagning av Malai:
1. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken
2. Tillsätt de hela kryddorna när löken börjar ta färg
3. Tillsätt de malda kryddorna och lök/ingefärspastan när löken är brun
4. Tillsätt vatten
5. Låt koka på låg temperatur i 3-4 minuter under omröring tills vattnet kokat bort och oljan separerat
och börjar lägga sig på ytan
6. Tillsätt pulvret (6), kokosflingorna och gräddmjölken
7. Koka på låg temperatur tills oljan börjar separera
8. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och låt bli varmt

Servera genom att lägga upp de friterade potatisbollarna på en talrik och häll på lite sås. Garnera med
lite mandelflagor och riven paneer.

Gott till ris och chapati.

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu