Sport: populära sporter i Indien

Populära sporter i Indien

Att sysselsätta sig med idrott är populärt i alla länder världen över, även om Indien inte har så många inhemska sporter finns där ändå ett par sporter som är riktigt populära. Att titta på sport i Indien är mycket populärt, tyvärr är det inte lagligt att betta på sport i Indien. Detta är dock ett ämne som diskuterats friskt i landet och vi kommer troligtvis inom kort se en legalisering utav sportsbetting i Indien. 

 Tennis 

Att tennis är en sport som är stor över hela världen kommer inte som en chock. I Indien har man spelat tennis ända sedan 1880 när den brittiska armen och civila officerare tog med sig sporten. Flera stora turneringar började ta fart i landet och är verksamma än idag.

Den första turneringen, som hölls första gången 1885, går under namnet ”Punjab Lawn tennis Championship”. Turneringen hålls dock för närvarande i Pakistan men har sina rötter i staden Lahore som ligger i norra Indien precis på gränsen till Pakistan. Nästa turnering som skapades 1887 fick namnet ”Bengal Lawn Tennis Championship” och hölls i staden Calcutta (idag Kolkata). Dessa två turneringar var ensamma i landet fram till 1910 då nästa turnering organiserades, denna turnering heter ”All India Tennis Championships” och hålls i Allahabad som ligger i södra Indien. Detta var även den sista tennisturneringen som skapades i landet.  

Landhockey 

Det går en hel del rykten om att landhockey är Indiens nationalsport, dock är detta inte sant. Frågan är varför det blivit så, hur kan det komma sig att folk trott att landhockey är Indiens nationalsport?

Anledningen till detta missförstånd är mest troligt att landhockey var en sport som landet dominerade i. Indien, med sina 8 guldmedaljer i Olympiska spelen, dominerade sporten och därav blev det naturligt för många indier att nämna sporten som deras nationalsport.

Det indiska OS-laget plockade alla guldmedaljer från 1928 till 1956. Det var inte för än OS 1960 som Indien förlorade guldet i finalen mot Pakistan och fick snällt nöja sig med en silvermedalj.

Det var 1980 som Indiens landhockeydrömmar började dala sakta men säkert. En av anledningarna var introduceringen till konstgräs. Det var inte för än på 2000-talet som de större städerna i Indien introducerade konstgräs och därav hade de svårt att tävla i de internationella ligorna.

Fotboll 

Fotboll i Indien kan spåras tillbaks till mitten på 1800-talet då sporten, som så många andra, introducerades av brittiska soldater. Det första officiella laget i Indien var Calcutta FC. Klubben startades redan 1872, dock finns där rapporter om att laget från början var ett rugbylag för att senare sadla om till fotboll 1894.

En rolig sak angående den tidiga fotbollen i Indien är när det indiska fotbollsförbundet (IFA) startades 1893 hade de inte en enda indisk medlem i ledningen för än så sent som 1930.

Indien kvalificerade även till fotbolls VM 1950 eftersom de andra lagen från Asien valde att inte delta. Men även Indien bojkottade turneringen efter som de inte fick spela barfota (som man i Indien gjorde på den tiden).  Tyvärr kvalificerade de inte till fotbolls VM 2018, men vem vet? Kanske vi får se dem under fotbolls VM 2022. 

Kabaddi

Kabaddi är en indisk kampsport som utövas i 2 lag om 5 personer vardera. En match varar i 40 minuter med 2 halvlekar på 20 minuter och en 5 minuters paus emellan.

Sporten går ut på att en anfallare, även kallad ”Raider”, i laget ska över på motståndarens sida för att röra så många försvarare, så kallade ”Antis”, som möjligt i ett enda andetag utan att bli tillfångatagna.

 Är du intresserad finns det mycket mer information om Indiens populäraste sporter

 

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu