Aldrig varit i Indien tidigare men länge längtat

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Gunsan70
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-01-02

Hej! Jag är jättejätteny här och kommer troligen att ställa frågor som många redan har ställt men hoppas ni har överseende med detta. Jag har länge längtat efter att åka till Indien och bo på ashram men det har inte låtit sig göra förrän nu. Jag är 46 år, festar inte och är lite orolig för att resa ensam samtidigt som det är det jag vill. Jag söker efter en plats där jag kan känna mig trygg som ensamresande kvinna och undrar om det finns någon här som kan rekommendera ett bra ashram någonstans i södra Indien till ett hyfsat pris? Är också tacksam för om någon skulle kunna tänka sig att berätta lite om sin vistelse och vad jag bör tänka på i största allmänhet som förstagångsresande och ensam. Tack på förhand.  

_Stina_
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2013-01-15

Jag har varit i Goa flera gånger och även en bit utanför som ensam kvinna. Började när jag fyllde 30 som en present till mig själv sedan har jag blivit fast.

Jag känner mig trygg där, det har bara hänt några få incidenter, värst var ett nyår (i Colva) då jag gick ned till stranden. Det var inte 31 dec, men precis i de krokarna kanske 1 jan. Då jag kom ned till stranden såg jag många förfriskade yngre män och väldigt få kvinnor så jag valde att gå iväg längs stranden för att hitta en lugnare plats. Då jag skulle gå tillbaka på eftermiddagen hade de förfriskade unga männen ökat i antal och alkoholpåverkan. De första jag mötte frågade om de fick ta kort när jag kom gående i bikini och jeansshorts, jag svarade nej som jag brukar. Sedan blev de fler och fler och frågade inte om de fick ta bild, så till sist fick jag gå i ett smatter av bilder och de stod ca 1-2 m bort. Men ingen rörde mig. Försökte skyla mig med mer kläder, dölja ansiktet och hålla händerna mot kamerorna så det blev dåliga bilder medan jag gick tillbaka.

För att hålla mig trygg brukar jag klä mig ordentligt, en lite mer täckande bikini än brukligt i sverige (men många har lika små) kjolar ned mot knäna och toppar med mer tyg än ett tajt linne då jag rör mig utanför stranden. Dessutom har jag med mig (eller köper billigt där) hellånga kjolar om jag ska röra mig utanför turistområden. Brukar ha skor som jag ska kunna springa i och handväska som jag ska kunna springa med och dessutom inte bli så berusad att det påverkar min löphastighet, dock har jag aldrig på totalt 13 veckor behövt springa... Jag går ut på restaurang varje kväll, men ser till att komma hem senast 10, börjar jag bli mer berusad än att jag ska kunna springa i full fart tar jag taxi, det är mycket ovanligt att jag behövt ta taxi. Kan gå längs vanliga vägar någon km hem på kvällen och det gått bra. Ficklampa behövs oftast då. Jag åker inte buss utan taxi, har hört att man som kvinna kan få sig några nyp på bussar.

Det är vanligt att man försöker lura nya turister på pengar, inga stora belopp för oss, men ändå. De ser då vi är nya på hudfärgen. Det kan vara extra dyr taxi, för mycket dricks på flygplatsen då man landat, om man köper något säger de att man gett för lite pengar eller får för lite tillbaka.

Något ashram kan jag inte rekommendera. Har besökt ett par yogaklasser på "vanliga" hotell och ashram, men har inte bott och levt på något. De jag besökt har det gått bra att bara kommit till och allt har flytat på bra, så jag skulle kunna rekommendera att boka direkt och inte via svenska resebolag om du vill ha bra pris. Jag skulle ha gjort så.

Det kan vara svårt att hitta ibland, så titta på kartor och lita på viktiga saker som bankomat, var stranden ligger och hur man kommr dit, restauranger om du vill gå ut och äta innan avresa. Gå på ständerna och äta på restauranger skulle jag rekommendera, men beroende på vad du vill ha för resa och syftet.

 

labolisa
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2014-01-18

Välkommen Gunsan!

Jag vet inget om hur det är på ashram men tänker mig att det inte är några problem när du befinner dig där (samt att det troligtvis är många ensamresande kvinnor?) så utgår från att dina frågor avser att resa runt i övrigt. 

Var tänkte du resa? Jag har hittills varit i Indien 3 gånger, en gruppresa i Norra delen och 3 gånger på egen hand i södra (Mumbai, Goa och Kerala). Jag har aldrig upplevt något obehagligt på sammanlagt 7 veckor i landet, varav 5 på egen hand, men då ska sägas att jag reste med guide på flera av de ställen som kan upplevas som "tuffa" tex. Delhi, Agra och Varanasi. Generellt brukar södra delen upplevas som lättare för västerlänningar, lite lndien "light".

I större städer är det förstår väldigt blandat och man ser många "moderna" kvinnor i västerländska kläder osv. Jag promenerade runt själv i Mumbai, både på dagen och kvällen utan några som helst problem, men höll mig till "fina" områden och tog ofta rygg på någon barnfamilj, äldre damer etc. (generellt tips för att komma över gatan angel)

Jag är blond så sticker definitivt ut. Visst tittar folk, men inte på ett obehagligt sett utan mer nyfiket....svårt att förklara. Det stämmer att en del frågar om de får fota vilket känns väldigt märkligt, men man vänjer sig. Det kan lika gärna vara en mamma med 3 barn som frågar som en "ung kille". Jag har aldrig upplevt att någon tar kort om jag säger nej. 

Jag har inte åkt buss eller nattåg själv, däremot tåg på dagen flera gånger (Mumbai + Kerala) inga problem alls. Suttit i vagn full av indiska män som är upptagna med att glo i sina mobiler eller läsa tidningen... Kan vara värt att köpa en dyrare klass där dessa män troligtvis befinner sig Wink Det finns ofta kvinnovagnar om man föredrar det, samt "women only" taxi i flera större stöder (ett bra initiativ att stödja om inte annat!)

Första resan hade jag utrustat mig med överfallslarm och grejer, men använde aldrig....Något att vara försiktig med? Jo, självklart finns det risk för ficktjuvar, tourist scams etc. som på alla ställen där turister rör sig. Sen skulle jag personligen dra mig för att resa ensam till mindre ställen dit få "västerlänningar" kommer och kulturkrocken kan vara stor, då skulle jag vilja ha sällskap av någon som känner till stället. 

Som Stina har jag upplevt att det är mer kaotiskt på Nyår (Goa), och troligtvis liknande vid andra större högtider som är enda tillfället många indier dricker alkohol. Då kan man ha lite extra uppsikt...jag höll mig på "mitt" ställe som ändå var det trevligaste stället på stranden med stor fest! 

Uppdatera gärna om dina planer så kan du säkert få massor av mer tips här!