Hopp om vaccin mot malaria

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
GooGoo
GooGoos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Göteborgs-Posten 2007-10-18
En forskargrupp har tagit ett stort kliv framåt mot ett fungerande vaccin mot malaria. Försök på spädbarn i Mocambique har gett löftesrika resultat, men ännu är det för tidigt att jubla.

Om allt går som på räls från och med nu, vilket saker och ting sällan gör när det gäller storskaliga vetenskapliga utprovningar, kommer världen att ha sitt första färdiga vaccin mot den fruktade parasitsjukdomen tidigast om fyra år.

Ett viktigt steg mot målet är dock avverkat. I senaste numret av medicintidskriften the Lancet redovisar en grupp forskare, ledda av spanjoren Pedro Alonso, resultaten av nya försök med en vaccinkandidat som bär den snåriga beteckningen RTS,S/AS02D.

Små biverkningar
Tidigare har den testats på drygt 2 000 småbarn i Maputo-provinsen i Mocambique. Vaccinet minskade risken att drabbas av malaria med nästan 30 procent i försöksgruppen, och risken att drabbas av den allra svåraste formen av sjukdomen minskade med nästan 60 procent jämfört med kontrollgruppen. Nu har vaccinet testats på en liten grupp spädbarn, främst i syfte att kartlägga risken för biverkningar. Slutsatsen är dock att barn så små som 8-16 veckor tål vaccinet mycket väl.

- Det är intressant och viktigt att det är säkert, säger Mats Wahlgren, professor vid Karolinska institutet och medlem i WHO:s expertgrupp för malariafrågor.
Han vill dock inte dra några växlar utifrån de resultat som antyder att vaccinet också ger ett visst immunsvar hos spädbarn, och i så fall därmed ett skydd mot sjukdom.

- Inte med tanke på att det är så få försökspersoner, säger han.
Kreativ parasit
Icke desto mindre är det gröna ljuset för de slutgiltiga studierna nu tänt, och forskarna har den stora läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline i ryggen. Det här vaccinet kommer förmodligen inte att ge skydd mot de varianter av malaria som finns utanför Afrika, men å andra sidan är det Afrika söder om Sahara som är allra hårdast drabbat. På sina håll är varannan person infekterad, och cirka 300 av regionens barn dör dagligen i infektionen.

- Det är de fattigas sjukdom, kvinnornas och barnens, säger Mats Wahlgren.
Forskningen om ett malariavaccin har pågått i flera decennier och tempot har varit lågt, främst beroende av brist på pengar men också på grund av att malaria inte går att studera på djur, med undantag för vissa apor. Dessutom besitter parasiten bakom sjukdomen en fantastisk förmåga att ständigt förändra sig och klara sig undan kroppens immunförsvar.

Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Spännande att följa :D