"Kjollängder" och hur är indiska storstäder?

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
SofiaW
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2009-08-12

Hej!
Resan är bokad nu. Nu är det dags att se över packningen. Största funderingen där just nu handlar om kläderna. Eftersom vi är två blonda tjejer i 20 årsåldern känns det extra viktigt att tänka på vilket intryck vi kommer att ge.
Jag har hört täckta axlar. Räcker det alltså med en t-shirt? Då antar jag att vi också måste tänka på hur tight dom sitter, och urringning. Jag har en hel del t-shirts som inte är figursydda i alla fall. Ska urringen gå upp till nyckelbenet för att det ska vara ok?
Vad gäller för kjol- och byxlängder? Räcker knä/stax nedanför knäet? Vissa säger ankellångt.

En annan fråga gäller storstäder.
Förra året tillbringade jag 4 månader i Syd- och Centralamerika. Då begränsade vi tiden i större städer mycket, innan vi kom till Santiago, Bouenos Aires och Rio i alla fall. Intrycket av städerna där var mest stökigt, smutsigt och mycket mer osäkert. Jag är alltså väldigt påverkad i min bild av storstäder efter den tiden. Hur är det i Indien egentligen?

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Grattis till bokad resa!
Indiens stora städer är i allmänhet väldigt säkra platser.
(med undantag för trafiken)

I Indien blir man ofta bemött efter hur man är klädd och ser ut.
Lämna kortbyxor, linnen och åtsittande kläder hemma.

I Indien visar man inte axlar och ben:

FOTO: Mats Larsson


FOTO: Mats Larsson

Även flickor på landsbygden är väl klädda:

FOTO: Mats Larsson

Måns M
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2009-03-26

Under min tid här i Indien, där jag varit nästan hela tiden sen i januari, har jag följt detta forum av och till med intresse. Vid ett flertal tillfällen har frågan om just kvinnors klädsel kommit upp och den bild jag själv skaffat mig är inte så glasklar som det ibland uttrycks på detta forum.

Visst, klädkoderna är mer konservativa än i Sverige, men inte till den grad som uttrycks här ibland. Bilderna ovan visar indiska kvinnor i traditionell klädsel, vanligt, men framförallt bland yngre kvinnor är det minst lika vanligt med västerländska kläder. Har sett många kvinnor i shorts och olika former av t-shirt och linnen, inte lika tighta som i Sverige, men ändock.

Under min tid i Gurgaon, utanför Delhi, bor jag på en privat klubb. Där tränar man i gymmet helt blandat och många kvinnor har shorts och t-shirt, men återigen, kanske inte lika tighta och det är vanligare än i Sverige att man tränar i långa kläder, även för män. I klubbens pool har jag nog aldrig sett någon bada i t-shirt vilket jag läst innan skulle vara vanligt. Tjejer och kvinnor badar i baddräkt, fast oftast med den tillhörande ”kjolen”.

Det kan mycket väl vara så att min bild är färgad av att jag rör mig i ett bättre skikt i det indiska samhället; bor på en privat klubb, äter mat på bättre restauranger och ofta handlar i gallerior som likaväl skulle kunna ligga i Sverige. Min rekommendation är dock att man bör vara mer konservativt klädd, både som man och kvinna, men det är inte alls så extremt som det ibland görs uttryck för här.

Förövrigt håller jag med om att den personliga säkerheten rörande våldsbrott är god i Indien, ha dock en viss beredskap i form av terrorläget, håll koll på nyheterna. Dock är risken extremt liten även ifall läget skulle försämras. Stora risken ligger i trafiken och räkna inte med stöd av ambulans ifall ni skadar er, det finns knappt några. Svininfluensan är inget problem i jämförelse med andra sjukdomar i landet, trots att man kan vid ankomsten och när man läser tidningarna få uppfattningen att det är det enda hälsovårdsproblem som finns i landet…

Trevlig resa!

Måns

dani
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-04-18

Det är inte ovanligt med t-skirt och jeans för tonårsflickor i Indiska städer. Från medelklassen och uppåt går de flesta flickor i ”västerländska” kläder i större städer, i alla fall i norra Indien. Däremot är det ytterst ovanligt att gifta kvinnor går i annat än traditionella indiska kläder. Föreslår att du köper Salwar Kameez eller Punjabi dress som har tajtare byxben. Indier gillar att man respekterar deras kultur tex. genom att klä sig indiskt. Går skälv när jag är i Indien under varma tiden i kurta pyjamas, eftersom dessa är förträffliga att gå i. Även om manliga indier vanligtvis klär sig ”västerländskt” så tycker man det inte är konstigt att utlänning klär sig indiskt.

Ann-sofie
Ann-sofies bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-09-30

Alla jag känner tycker olika om det med kläder, vare sig de är turister eller Indier.
Jag har bott här i snart 3 år och jag skulle inte komma på tanken att gå på stan med shorts tex, men på gym så är det ju okej.
Beroende på var man är i stad eller en by, så kan det så klart skilja på vad man borde sätta på sig. Jag går inte ut på nattklubb i Delhi i Salwar eller sari, utan då kanske klär mig i linne, kjol eller annat. Men om jag ska hem till våra vänner i en närliggande by skulle jag aldrig sätta på mig linne eller jeans ens.
Spelar ingen roll vad man har på sig för folk tittar på dig än då, du ser inte ut som dem. Det är för att vi är intressanta och annorlunda.
Min råd till er är att alltid bära på en scarf, du kan du ha linne på under och dölja när du vill. Ha kjol men den behöver inte vara kort kort, ingen ser fel i kjol. Sen kan jag ju bara säga att något av det mest bekväma man kan ha på sig är ju Salwar så varför inte.. det som är poppis nu är långa salwar tunikor och vanliga tajts till.
Beroende på vad ni ska göra, vart ni är och annat så klä er efter det. De dagar ni går på tempel och likande kan det ju vara viktigt att klä sig rätt.
Jag tror ni kommer känna av rätt fort när ni kommer hit vad som känns bekvämt att ha på sig. Lycka till!

Regnskog
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-24

Jag tror det beror på var i landet du är och vad du gör. Personligen är jag helt emot klädkoder och har svårt för det även i Indien, tycker inte om normer! Således går jag ofta klädd västländskt i Indien och indiskt i Sverige... (Då menar jag dock inte urringat etc)Men när jag ska åka buss/tåg har jag gärna på mej byxor för jag vill inte bli tafsad på av männen.

Gör som du tycker är bäst!