"kontrollerad tupplur"

1 post / 0 nya
yoga
yogas bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

 

Indiens luftfarts vakthund har inlett en utredning efter rapporter om att en Jet Airways Boing 777 förlorade plötsligt 5.000 meter över Turkiets belastade luftrum. Piloten var sagt att ta en "kontrollerad tupplur" medan hans andrepilot var ute på sin tablett dator.

Generaldirektoratet för civil luftfart (DGCA), Indiens flyg vakthund, först fick veta om händelsen tisdag när dess gemensamma generaldirektör, Lalit Gupta, mottog en anonym text om den okontrollerade anständigt, Times of India rapporterar.

Kaptenen på planet, på väg från Bombay till Bryssel, tog en kontrollerad tupplur enligt reglerna på långa flygningar. Styrmannen, som var tänkt att hålla fortet i cockpit, hävdade att hon var upptagen på hennes elektroniska flygväska (IFB) - en tablett som har alla flygplan dokument lastas på det.

Båda piloternas namn gavs inte.

Styrmannen sade att hon inte inser flygplanet hade sjunkit under sin tilldelade nivå och det var inte förrän hon fick ett samtal från en panik flygledare att hon vaknade kaptenen, som förde flygplanet tillbaka till sin tilldelade höjd.

Air Traffic Control i Ankara var särskilt bekymrad eftersom Turkiets luftrum var chock-a-block med flygbolagen undviker Irak och Ukraina.

Indiska luftfartsmyndigheterna kommer att undersöka om styrmannen hade själv somnade eller råkar tryckte något i sittbrunnen eller på hennes tablett, som ledde till förlusten av höjden.

Indiens DGCA vakthund har beskrivits nedstigningen som "en allvarlig incident" och Jet Airways har också sagt att det öppnar "en intern utredning" i den frågan.

"Säkerheten är av största vikt för Jet Airways, som också är välfärd för våra gäster och besättning och flygbolaget kommer alltid vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa samma" flygbolaget i ett uttalande.

DGCA har sagt att det har beslutat att granska Jet rutiner utbildning för piloter, som de borde ha lämnat in en rapport om händelsen omedelbart efter det hände.

"Kaptenen lämnade inte in en rapport," sade en tjänsteman. "De två piloterna hålls flygande efter [incidenten], som ägde rum i fredags, tills vi jordad dem på tisdag. Vi fick veta om det bara från en anonym anmälan. "

Båda förarna har nu "tagit av deltagarlistan i väntan på en utredning."

http://rt.com/news/180404-plane-drops-thousands-feet/

__________________