Låsa fast väskan på tåget?

22 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
johanna_r
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2009-04-04

Hej,
Har pratat med folk som varit i Indien och försökt läsa om huruvida det egentligen är nödvändigt att ta med sig vajer med hänglås för att låsa fast sin väska på exempelvis tåg? Har rest genom många andra asiatiska länder där det inte varit nåt problem med att lämna väskan mer eller mindre obevakad på tåget och har heller aldrig hört om någon som blivit av med den. Men det verkar samtidigt som fler tycker det är nödvändigt i Indien. Vad säger ni? Kommer åka tåg ganska mycket under två månader och en del övernattningståg. Tycker att det känns lite smått överdrivet att låsa fast väskan men vill ju samtidigt kunna släppa ögonen från den utan att risken att något händer är för stor.

Tacksam för synpunkter!
Johannna

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Min erfarenhet är att jag sover bättre på natten om väskan är fastlåst.

Om någon verkligen vill stjäla tror jag inte att en tunn kedja, ett enkelt hänglås och ett sytt handtag på packningen utgör något fysiskt hinder.

Gustav
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-17

Hej,

Håller med Matsim, jag sover helt klart bättre om jag vet att väskan sitter fast. Det är klart att om någon verkligen vill sno dina saker så öppnar dom eller skär sönder väskan, grejen med att den är fastlåst är att det då inte bara är att rycka den och att det kommer ta längre tid att stjäla den (och någon av dina medpassagerare kommer förmodligen märka vad som händer). Nästan alla jag har träffat, även indier, låser fast väskan på något sätt. Men man ska även komma ihåg att det faktiskt är väldigt sällsynt med stölder.

//Gustav

henko
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-27

Bästa stöldskyddet är att bli kompis med sina medpassagerare, då kommer alltid någon att hålla koll på dina saker och se till att du hoppar av på rätt station.

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Hej, tycker henkos svar är jättebra och det stämmer. Mellan Mumbay och Chennai lärde jag känna en urtrevlig kille från norra Mumbay och vi hade sällskap hela vägen till Chennai, han skulle därifrån till Singapore och han lärde mig mycket nyttiga saker när det gäller tåg.

1. som henko sa, absolut det bästa preventiva medlet att vara säker, ingen kommer att röra varken dig eller dina ägodelar om de ser att du har blivit vän med en indier
2. ta "upperbed" om det är möjligt, man är mer svårtillgänglig då
3. använd bagaget som huvudkudde (de allra flesta antar jag har ryggsäck, Samsonite kanske inte är den bästa huvudkudden)
4. bli vän med "tågpolisen", på många tåg finns civila poliser, bjud dem på kaffe och mat, så sitter de i samma vagn som du och de sover inte och kan man inte sova är de trevliga att prata med :lol: !
5. ha inte plånbok mm i bakficka eller fickor, ha dem i skrevet
6. är ni som jag, jävligt lättväckt är det en fördel

En anna sak som är oerhört viktig som många glömmer, ta aldrig emot godis eller annat som bjuds om ni inte är helt säkra på människorna ni möter, ni vet aldrig vad som kan dölja sig i läckerheterna, detta tål att upprepas många gånger, för varje år somnar många in och blir bestulna, det gäller inte bara Indien, utan överallt, så även i gamla Sverige på krogar mm!

Nu skall man inte överdriva faror mm, men enligt vännen så finns risken. Samtidigt har jag också lärt mig att indier inte är speciellt lockade att stjäla just från turister frånsett kanske Goa, straffen om man blir tagen är oftas hårdare.

Det här är mina erfarenheter, Indien är stort och kanske inte moral och beteende är samma överallt.

Mvh Peter

Ulrika E
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-09-16

Kan nog vara bra idé med en liten kedja för att låsa fast ryggan /väskan. Men om vagnen blir mer eller mindre invaderad av gratisåkare känns det som att vad som helst kan försvinna utan att någon märker ngt. Har man plats nära vagnsänden känner man sig lite utsatt. Då är det bra att ha liten och billig packning och tänka på att stulen packning är mer av ett upplevt problem än ett faktiskt.

Planerar man också så att en stulen packning inte betyder förstörd resa har man garderat sig ganska bra. I sammanhanget kan det vara värt att tänka på att elektronikprylar skrivs ned väldigt snabbt i försäkringsvärde. Måste sådana med, kan det alltså vara smart att välja ta med de nyaste grejorna! (<1 år i de flesta fall.)

// Christer

korp
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-03

matsism skrev:
Min erfarenhet är att jag sover bättre på natten om väskan är fastlåst.

Om någon verkligen vill stjäla tror jag inte att en tunn kedja, ett enkelt hänglås och ett sytt handtag på packningen utgör något fysiskt hinder.

vad ar det da? Ett psykologiskt hinder eller?

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Jo, visst är det så, låsa fast väskan eller inte "that's the question", mycket är psykologi, i vilken situation är jag säker, it's for you to decide!

Trevlig tågresa!
Mvh Peter

anncharlotte
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Jag har aldrig låst fast min väska, och har heller aldrig blivit bestulen på något. Mina värdesaker brukar jag ha som huvudkudde, känns tryggast så.
Men som nån skrev, det beror ju lite på vad man har i ryggsäcken, är den fullproppad med dyrbar elektronik är det ju lite värre än som i mitt fall, i stort sett bara lite kläder och toalettgrejer.
Sen kan det ju ha lite med att göra vilken klass man åker, ju mer människor det är i rörelse i vagnen, ju större risk.
Och jag håller med, att skaffa en kompis är guld värt :D
Men i det stora hela tror jag inte risken att bli bestulen på ett indiskt tåg är större än någon annanstans i världen, i vissa fall betydligt mindre.

laura3
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2009-05-04

Jag kommer nog låsa fast min ryggsäck på tåget. Tänkte att jag skulle införskaffa mig en tunn vajer och kombinationslås.. vill inte ha nycklar som är lätta att slarva bort. På så sätt kommer jag nog sova lugnare på tågen. Om det inte är ett psykologiskt hinder för tjuvar är det iallafall en psykologisk trygghet för mig. Även om det är sant att vill de ta väskan kommer inte en tunn vajer att stoppa någon.

harney
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2006-04-18

Lås fast! Jag och min kompis blev bestulna på ett tåg när vi sov på natten, och troligen av några av dem som vi under dagen hade suttit och pratat och haft trevligt med.

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Hej herney!

Citat:
Lås fast! Jag och min kompis blev bestulna på ett tåg när vi sov på natten, och troligen av några av dem som vi under dagen hade suttit och pratat och haft trevligt med.

Nä, tipset om att skaffa en vän, var ju inte heller ämnat att var det ultimata skyddet mot stölder, oturen slår oftast till vid oväntade tillfällen tyvärr. Att avgöra vem som är din frände eller inte är inte helt okomplicerat.

Mvh Peter

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Nä yoga det har inte med klass att göra, jag åker alltid 2:klass med tåg och har aldrig blivit bestulen. Nä jag vet att det är alltid en viss procent av resandet som utsätts för detta och oturligt blir ju vissa människor utsatta för det och när de då skriver eller berättar om detta får det konsekvensen av att detta är något som alltid drabbar alla, så se upp, men så är det ju inte.

Det är ju ungefär som att flyga, det händer olyckor, men jag och du och många andra tex här i forumet har rest hundratals gånger, men vi har landat säkert varje gång, så att bli utsatt för brott har inget med klass på ett transportmedel att göra!

Föresten är inte du i Indien? Klockan måste ju i så fall var på morgonen 3 ungefär?

Mvh Peter

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Varför det yoga!

Pengar är väl aldrig ett problem, häng med mig nu 1 december, till Thailand och TM samt Kerala!

Mvh Peter

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Ja du skriver bra yoga och du har ju rätt i det du säger, visst finns ju alltid risken i de lägre samhällssystemen att de skall falla till kriminalitet mm, samtidigt ger jag dig kredit för ditt tips om att hålla ögon och öron öppna, samt också att ta "Upperbed", det gör jag alltid och som ett tillägg då så använd ryggan som kudde, då är du säker om du ni inte sover som en elefant förstås!

Mvh peter

poetica
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-10-27

Hej! Har nu lite funderingar kring detta med lås på tåg. Om ni åker dagtåg, låser ni fast väskan då med? Är det som på svenska tåg att väskorna är i den vagn man åker i? Om de får plats iofs, vet man ju aldrig. Jag tänkte köra på pensionärsstyle och ha resväska, men vad låser man fast väskan i? Har inte riktigt en bild av indiska tåg framför mig;)just det,har för mig att jag åker 2 klass. lät en researrangör boka, bad om"inte det billigaste och inte det lyxigaste":)

Trevlig helg på er

putte64
putte64s bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2013-05-15

Jag brukar resa med en liten sportbag som jag alltid bär med mig, och dessutom sover med.
Men det är ju inte så bekvämt med en hård resväska som huvudkudde, så den skulle jag absolut låsa fast.
Det finns en bygel i golvet som du kan använda, i själva "kupen".

2a klass är lite otydligt, använd den Indiska benämningen så vi vet vad du menar.
Är det AC2 tier du menar (där går det att låsa fast väskan) ?

Trevlig resa / p.
 

poetica skrev:
Hej! Har nu lite funderingar kring detta med lås på tåg. Om ni åker dagtåg, låser ni fast väskan då med? Är det som på svenska tåg att väskorna är i den vagn man åker i? Om de får plats iofs, vet man ju aldrig. Jag tänkte köra på pensionärsstyle och ha resväska, men vad låser man fast väskan i? Har inte riktigt en bild av indiska tåg framför mig;)just det,har för mig att jag åker 2 klass. lät en researrangör boka, bad om"inte det billigaste och inte det lyxigaste":) Trevlig helg på er

__________________

PLanerar vintern 2020.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

poetica skrev:
Hej! Har nu lite funderingar kring detta med lås på tåg. Om ni åker dagtåg, låser ni fast väskan då med? Är det som på svenska tåg att väskorna är i den vagn man åker i? Om de får plats iofs, vet man ju aldrig. Jag tänkte köra på pensionärsstyle och ha resväska, men vad låser man fast väskan i? Har inte riktigt en bild av indiska tåg framför mig;)just det,har för mig att jag åker 2 klass. lät en researrangör boka, bad om"inte det billigaste och inte det lyxigaste":) Trevlig helg på er

Det finns en metallbygel under sängen som du kan dra en kort kedja genom. Ta med en kort kedja och ett kombinationshänglås. 

Åker du billigaste klassen som går att resarvera, Secon Seater Class, så kan du låsa fast väskan under sätet eller på hyllan. Tänk på att äldre vagnar i klassen Second Seater Class har hårda säten av trä. Ta med några kuddar så blir resan i billigaste klassen drägligare. 

Det finns ingen svensk resebyrå som kan reservera indiska tågbiljetter på ett bra sätt. Bäst är att boka tågbiljetter via cleartrip.com/trains.  

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

poetica
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-10-27

Tack för svar,

"2a klass är lite otydligt, använd den Indiska benämningen så vi vet vad du menar.
Är det AC2 tier du menar (där går det att låsa fast väskan) ?"

Står bara chair car ( CC) på biljetten, och vad det är vet jag ju inte riktigt...? Det är två olika sträckor det gäller, Delhi-Ramnagar och Haridwar-Delhi, så det borde väl inte vara liggvagn?

 

poetica
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-10-27

matsism skrev:

poetica skrev:
Hej! Har nu lite funderingar kring detta med lås på tåg. Om ni åker dagtåg, låser ni fast väskan då med? Är det som på svenska tåg att väskorna är i den vagn man åker i? Om de får plats iofs, vet man ju aldrig. Jag tänkte köra på pensionärsstyle och ha resväska, men vad låser man fast väskan i? Har inte riktigt en bild av indiska tåg framför mig;)just det,har för mig att jag åker 2 klass. lät en researrangör boka, bad om"inte det billigaste och inte det lyxigaste":) Trevlig helg på er

Det finns en metallbygel under sängen som du kan dra en kort kedja genom. Ta med en kort kedja och ett kombinationshänglås. 

Åker du billigaste klassen som går att resarvera, Secon Seater Class, så kan du låsa fast väskan under sätet eller på hyllan. Tänk på att äldre vagnar i klassen Second Seater Class har hårda säten av trä. Ta med några kuddar så blir resan i billigaste klassen drägligare. 

Det finns ingen svensk resebyrå som kan reservera indiska tågbiljetter på ett bra sätt. Bäst är att boka tågbiljetter via cleartrip.com/trains.  

Tack för tipsen, åker  chair car, så vet inte riktigt vad det är för standard...

Kedja och kombolås får det bli! Det var när jag bokade safari och boende på Jim Corbett som de frågade om jag ville ha hjälp med tågbokning och taxibokning. Var ganska stressad då och kände att det var skönt att få hjälp med det. Vågar inte kolla upp hur mkt dyrare det troligtvis blev...^^

putte64
putte64s bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2013-05-15

Här kan du se hur det ser ut: http://trainstuff.in/classes-of-travel

poetica skrev:

matsism skrev:

poetica skrev:
Hej! Har nu lite funderingar kring detta med lås på tåg. Om ni åker dagtåg, låser ni fast väskan då med? Är det som på svenska tåg att väskorna är i den vagn man åker i? Om de får plats iofs, vet man ju aldrig. Jag tänkte köra på pensionärsstyle och ha resväska, men vad låser man fast väskan i? Har inte riktigt en bild av indiska tåg framför mig;)just det,har för mig att jag åker 2 klass. lät en researrangör boka, bad om"inte det billigaste och inte det lyxigaste":) Trevlig helg på er

Det finns en metallbygel under sängen som du kan dra en kort kedja genom. Ta med en kort kedja och ett kombinationshänglås. 

Åker du billigaste klassen som går att resarvera, Secon Seater Class, så kan du låsa fast väskan under sätet eller på hyllan. Tänk på att äldre vagnar i klassen Second Seater Class har hårda säten av trä. Ta med några kuddar så blir resan i billigaste klassen drägligare. 

Det finns ingen svensk resebyrå som kan reservera indiska tågbiljetter på ett bra sätt. Bäst är att boka tågbiljetter via cleartrip.com/trains.  

Tack för tipsen, åker  chair car, så vet inte riktigt vad det är för standard...

Kedja och kombolås får det bli! Det var när jag bokade safari och boende på Jim Corbett som de frågade om jag ville ha hjälp med tågbokning och taxibokning. Var ganska stressad då och kände att det var skönt att få hjälp med det. Vågar inte kolla upp hur mkt dyrare det troligtvis blev...^^

__________________

PLanerar vintern 2020.

poetica
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-10-27

Tack för länken, det såg ju fint ut i CC.