Norra Goa

Snabbfakta
Karta över Goa i Indien
Språk
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Oktober till maj

Norra Goa var tidigare lite av ett hippie-paradis och här fanns även droger i överflöd. Idag ligger några av Goas mes utveckalde orter och stränder i norra Goa och om du ska på charter till Indien är det stor chans att du hamnar på någon av dessa stränder.

Bland de mest kända stränderna för charterbolagen finns Baga och Calangute (se kartan nedan). Baga och Calangute ligger efter samma breda och härliga strand. Visst, Baga och Calangute kan ibland vara ganska tätbefolkade men om man bara går en stund åt norr eller syd eller tar en taxi så kan man snabbt hitta en liten strandbit där man får vara nästan för sig själv.

Sevärdheter

Strand i Norra Goa
Strand i Norra Goa

Det är även till norra Goa, och då kanske främst Baga, man ska ta sig för att komma till några av de större klubbarna för att ta sig några drinkar och dansa hela natten lång på ett livligt dansgolv.

I Norra Goa hittar man även lugnare stränder, backpacker-oaser, delfiner, hippiemarknader och mycket mer. Läs allt bland vår guide till stränderna i norra Goa nedan.

Karta över norra Goa
Karta över norra Goa

Till norra Goa åker man främst för stränderna men visst hittar man även annat här. Kyrkor, fort och tempel är några av sakerna man kan se och göra när strandlivet och dess aktiviteter blir tråkigt. Nedan går vi kortfattat igenom de olika stränderna i norra Goa för att sedan berätta om regionens sevärdheter lite längre ner.

Stränder

 Arambol 

Till Arambol har backpackers,  ryggsäcksresenärerna, som övergivit Vagator och Anjuna tagit sin tillflykt. Det är den nordligaste av stränderna och en av dom mindre utvecklade. Mycket yoga på stranden och jazz på stereon. Mer fridfullt och mindre folk.

Kommer du till Arambol med buss kommer du troligtvis stiga av den vid Arambol Junction. Här finner du postkontoret, kyrkan Our Lady of Mount Carmel och en bensinstation. Vägen väster ut går genom hela Arambol och är full av restauranger och hotell i olika prisklasser. I slutet av vägen leder en stig ner till Paliem beach med dess lilla sötvattensjö.

Stranden i Arambol har en del klippor som kan ge otäcka undervattensströmmar så en liten liten varning kan vara på sin plats. Livvakter saknas oftast också.

Aktiviteter: På stranden finns ett flertal enkla restauranger, så kalade beach shacks samt ett antal små butiker. På stranden hittar du även ett flertal arrangörer av delfin-turer som tar dig ut en bit på havet för att skåda delfiner. Utöver detta kan du hyra surfbrädor (runt 5-600 rs per dag) och andra redskap för vattensporter.

Tröttnat på vattnet eller börjar dina fötter och fingrar utveckla en ohälsosam simmhud? Då är det kanske dags att resa sig ett snäpp eller två från havet. Från Waghcolomb hill ovanför stranden brukar det ordnas kurser i paragliding som förhoppningsvis ska hålla dina fötter torra under en eller ett par dagar.

Nattliv: Nattlivet i Arambol kan inte riktigt jämföras med det i till exempel Baga eller Calangute men här finns ändå en del livade ställen med live-musik och dans.

Resa till Arambol: Från flygplatsen kan du ta en taxi hit på ungefär en och en halv timme. Bussar går från Panaji, Mapusa och Pernem minst en gång i timmen. Från tågstationen i Pernem kan du även ta taxi de 22 km till stranden.

Vagator

Vagator Beach ligger norr om Anjuna (ca 10 min med moppe) och har mer karaktär av en riktig partystrand. Här har man riktiga klubbar som drar till sig rave- och partyfolket. Det är mer försäljare på stranden och mer kommers men har också bättre och fler restauranger att välja mellan än Anjuna i syd.

Nattliv: Här har man också restauranger där man kan kolla på filmer. Kvällstid kan vissa uteställen, tex. det välkända nine bar (har rave mellan 7 och 10 på kvällen), nästan ha en hysterisk stämning. Men vill man dansa o festa så är det hit man ska.

Aktiviteter: Gör en liten utflykt till det i Bollywood populära Chapora Fort (se under annat att göra) eller besök de två vattenkällorna (Zor på det lokala språket, Konkani). Den lättaste att ta sig till ligger vid en klippa 100 meter från den norra stranden. Ett besök i fiskebyn Chapora är också ett måste, i alla fall för att köpa goda bröd eller frukter.

Ta sig hit: Vagator ligger ca 50 km från flygplatsen och 17 km från tågstationen i Thivim. Från flygplatsen tar man enklast en förbetald taxi medan man från tågstationen antingen tar taxi eller auto rikshaw. Vill man hellre åka buss kan man göra det från Panaji och från Mapusa.

Övrigt: I Vagator finns också den svenska kyrkan stationerad där man kan äta, träffa svenskar och låna böcker i deras bibliotek. 

Anjuna

Anjuna har en lång och vacker sandstrand som inbjuder till lata dagar. Det finns några stycken restauranger som serverar den sedvanliga backpackermaten och "snällare" varianter av indisk mat, dvs. de är lite mer måttfulla med chilin.... De spelar gärna musik (techno eller Bob Marley är populärast givetvis) och vissa ställen är öppna halva natten.

Marknader: På onsdagar har man Anjuna Flee Market som är en marknad med tydliga hippieinfluenser där du kan hitta allt från de rätta backpacker-kläderna (stora slappa bomullsbyxor) till hemlagad sushi. Att pruta hårt är ett måste, speciellt som många turister blir inbussade från andra stränder som vänder sig till charterresenärer.

Aktiviteter: Eftersom en stor del av stranden är väldigt klippig är det få vattenaktiviteter på större delen av stranden. I den södra delen finns det dock utrustning till uthyrning.

Nattliv: Några av norra Goas populäraste nattklubbar återfinns här. Nämnas bör Padadiso de Goa (Paradisio) som lockar mycket folk till sitt dansgolv, bar och uteplats med utsikt över havet.

Komma dit: Anjuna ligger i mitten bland stränderna och gör att man har väldigt nära till de andra stränderna, ca 10-15 minuter med moppe. I övrigt gäller ungefär samma som för Vagator.

Anjuna är hyfsat lugnt på dagarna men vissa kvällar har man stora fester på stranden eller på restaurangerna och det är väldigt trevligt. Man bor i små bungalowes precis vid stranden. 

 

Baga

Baga - en renodlad turistort som är ett populärt charterresmål. Hotellen och restaurangerna är utspridda längs huvud vägen som löper 100 m från stranden. Det är svårt eller kanske omöjligt att säga vart Baga slutar och Calangute börjar eftersom båda orterna ligger på en och samma strand. 

Marknader: Ingo's night market är en oerhört populär nattmarknad som ordnas på en höjd mellan Baga och Arpora varje lördag. Här kan man handla allt möjligt, från kläder och prylar till tatueringar och piercings. Utöver saker, kroppsutsmyckningar och spådomar finns det även ett överflöd av små serveringar för mat. Tycker du att Ingo's marknad är för livlig finns ett lite lugnare alternativ på Arpora-Baga-vägen. Här är det inte fullt lika mycket folk men inte heller lika mycket att se.

Nattliv: I Baga får alla nattsuddare, som inte föredrar Ravefesterna längre norryut, sitt lystmäte uppfyllt. Här finns nämligen några av Indiens största nattklubbar. Titos är ett mycket populärt ställe som även fått gatan där det ligger namngett efter sig själv. På Tito's lane finns flera andra barer och restauranger för de flesta smaker. Följer man vägen ner till stranden ligger några av Bagas livligaste Beach Shaks precis vid havet.

Aktiviteter: Precis som i Calangute (nedan) finns det ett överflöd av aktiviteter i Baga. Här kan du utföra de flesta vattensporter du kan tänka dig. Om du tar dig till det närliggande Arpora återfinns en av Goas två gocart-banor.
 

Calangute

Calangute (Kalangut) ligger norr om Candolim, ungefär 1 km inåt land. Calangute är den största och populäraste badorten i Goa. Här finns många envisa strandförsäljare, men möjligheten att slippa dem kanske ökar om du aktiverar dig; det finns många möjligheter att idka vattensport! Utöver alla hotell och barer stoltserar Calangute med en kyrka, helgad åt St Alex.

I själva Calangute-by finns bankomater, resebyråer, affärer som säljer allt mellan himmel och jord. För kaffedrickaren kan vi rekommendera det populära Café Coffee Day, kanske efter att ha köpt en god bok på Oxford Bookstore.

Nattliv: Visst, här finns barer och livliga Beach Shacks i Calangute men för det bästa nattlivet bör man bege sig den lilla biten till Baga där nattklubbarna ligger tätt.

Aktiviteter: Vart ska vi börja? Det finns hur många aktiviteter som helst i Calangute. Para-sailing, vindsurfning, vattenskidor och vattenskotrar hyrs ut nästan över allt. Utöver detta finns det flera arrangörer av delfinturer, krokodilsafari och fisketurer. Fiska runt lite bland andra turister och se vilka arrangörer som är bra för tillfället.

Komma dit: Flygplatsen i Dabolim ligger 48 km bort och det tar ungefär en timme att ta sig hit med förbetald taxi. Närmsta tågstation är Thivim som ligger 15 km bort. Det går regelbundna bussar från Panaji och Mapusa flera gånger i timmen.

Candolim

Candolim (Kandoli) är en liten fiskarby vars kyrka Church of Our Lady of Hope utmärker sig i all sin bländande vita skönhet. Här finns moderna hotell och restauranger. Vid strandens nordligaste ände ligger Taj Hotel och där kallas stranden Sinquerim Beach. Stranden är ganska fin och betydligt mindre befolkad än de två stränderna i norr, Baga och Calangute. Själva staden Candolim har dock ett rikt utbud av affärer.

Goa
Fängelset i norra Goa

Aktiviteter: I Candolim hittar du de vanliga aktiviteterna så som vattenskoter, vindsurfning och delfinturer även om det är färre arrangörer än i till exempel Calangute. Precis utanför Candolim hittar du även det mäktiga Fort Aguda (nedan). Känner du dig lite avundsjuk på de som besöker Keralas Backwater finns det ett alternativ från Candolim. Ta en tur med övernattning på en risbåt i Goas flodsystem. Under turen får du se delfiner, krokodiler och ett rikt fågelliv. Vill du inte vara borta över natten kan man även ordna kortare turer över dagen.

Nattliv: Här är det vanligare att tillbringa kvällen sittandes vid en Beach Shack med en drink eller öl istället för att ge sig upp på ett dansgolv. Närheten till Baga och Calangute gör det dock enkelt att ta en taxi till ett mer livligt ställe om så skulle önskas.

Komma dit: Flygplatsen i Dabolim ligger 45 km bort och det tar ungefär en timme att ta sig hit med förbetald taxi. Närmsta tågstation är Thivim som ligger 19 km bort. Det går regelbundna bussar från Mapusa flera gånger i timmen.

 

 

 

Annat att göra

Goa är kanske främst bad och olika vattenaktiviteter men ibland kan det vara skönt att se eller göra något annat. Nedan berättar vi om några av regionens sevärdheter.

Pernem

Staden Pernem har flera färgstarka och sevärda hindutempel, ett av dem är Shri Bhagavati-templet, helgat åt Bhagavati, en av Parvatis mer destruktiva inkarnationer. Ett annat tempel är Maulitemplet som i sig är ganska anspråkslöst, men ligger vackert beläget vid ett litet vattenfall; Sarmal.

Fortet i Tiracol

Tiracol heter ett litet portugisiskt fort, uppfört på 1700-talet, som är den absolut nordligaste punkten i Goa. Hit tar man sig lätt från Arambol. Inne i Tiracol fort finns en vacker kyrka som dock oftast håller stängt. Fortet i sig är idag omgjort till lyxhotell med fina rum och en fantasiskt utsikt. Vill du uppleva stämningen här men inte betala för ett rum kan du i alla fall besöka deras lounge-bar.

Alorna Fort

Alorna Fort ligger ca 16 km öster om huvudvägen, ett av få fort som portugiserna byggde inåt landet, tyvärr finns inte mycket annat att se än ruinerna efter murarna som en gång stod.

Kyrkan Church of Our Lady of Miracles

Curch of Our Lady of Miracles är en ofta tillbyggd kyrka, senaste gången var 1962 men de tidigaste delarna härstammar från 1594.

Curch of Our Lady of Miracles-festivalen arrangeras16 veckor efter påsk och inbegriper både hinduism och kristendom.

Fiskebyn Chapora

Chapora är fortfarande en liten fiskarby som inte övertagits av massturism utan livnär sig på fisket och biinkomster från lågbudgetturism. I hamnen kan man kan köpa färsk fisk eller skaldjur, det kan man visserligen även göra på någon av alla ortens restauranger. Här är det lite lugnare än i Vagator men fortfarande mycket folk och rörelse. Här står kvarlämningarna efter Fort Chapora, en fästning byggd av portugiserna på 1700-talet.

Chapora fort

Chapora Fort uppfördes 1717 av Goas vicekung för att skydda inflödet till Chapora River. Fortet är idag väldigt populärt motiv i olika Bollywoodfilmer där hjälten och hjältinnan ofta ses dansa uppe på fortets murar. Fortet i sig har mer eller mindre förfalltit helt men bjuder ändå på en fantastisk utsikt. Det är lättare att ta sig hit från vägen än från stranden.
 

Grönsaksmarknaden i Mapusa

I Mapusa finns en av Goas största grönsaksmarknader, den hålls varje fredag och sägs vara värd ett besök! Kommersen lär vara som mest i gång tidigt på morgonen.

Church of the Rosary

Saligao är en by 2 km öster om Calangute, den korta trippen dit från Calangute är värd sin tid; om så bara för att beundra den magnifika Curch of the Rosary.

Church of St Alex

Mitt i Calangute hittar man kyrkan Church of St Alex. Kyrkan bygdes 1595 på platsen där det tidigare låg ett hinduiskt tempel vilket ledde till att det förstördes ett antal gånger innan den nuvarande reinkarnationen uppfördes 1740. Kyrkan är vacker och väl värd ett besök om du skulle tröttna på strandlivet någon dag.

Fortet i Aguada

Fort Aguada rymmer både det ena och det andra; ett fängelse som är i bruk, kyrkan St Lawrence, byggd 1630 och tillägnad de sjöfarandes skyddshelgon samt ett 13 meter högt fyrtorn som utgör Aguadas mest framträdande landmärke.

Fortet och kyrkan Reis Magos

9 km öster om Fort Aguada ligger Reis Magos, ett annat fort som också det innesluter en kyrka; Church of Reis Magos ( heliga tre konungars kyrka).

Övrigt

Lamgaos grottempel består av två grottor som man når till fots utanför byn Bicholim.

Shri Datta-templet är en ovanlig byggnation och härstammar från 1800-talet.

Vital Mandir-templet är helgat åt den lokala guden Vital.

Arvalems grottor och vattenfall skapades mellan år 200 och 600 e. Kr och man finner dem öster om byn Sanquelim.

 
Boende

Det finns ett stort varierande utbud av hotell i Goa. Här finner du allt från små enkla guesthouse för ett par hundralappar per natt till stora fina femstjärniga hotell. Det enklaste, och det billigaste, är att ta sig till Goa och leta boende på plats. Åk helt enkelt till den strand där du vill bo och gå och kolla på de olika hotellen. Dels kan du lätt förhandla ner priserna på enkla boenden och dels kan du se så att rummet håller den standard du önskar.

Ska du bo lite finare eller resa till Goa över jul och nyår eller någon av de andra stora högtiderna kan du behöva boka i god tid för att få det boende du önskar.

Äta

Du behöver aldrig gå hungrig speciellt länge i Goa. Vid nästan alla stränder hittar du (oftast) billiga och bra Beach Shacks, dvs små för säsongen uppbygda enkla restauranger, nere vid stranden som serverar allt du kan önska dig. Färsk fisk (prova till exempel Pomfret), hummer, räkor, biff på såväl europeisk som indisk stil. Gå till en shack som ser populär ut så vet du att det är hög omsättning på maten.

Visste du att även om biff kan vara olagligt i många delar av Indien är det en viktig del av den Goanska matulturen. I Goa har man ätit biff så långt någon kan minnas och många av delstatens rätter är baserade just på denna råvara.

Längre in från stranden hittar du ännu fler restauranger, de permanenta restaurangerna får nämligen inte ligga på stranden. De permanenta restaurangerna är ofta lite finare, har kanske luftkonditionering, bättre toaletter och lite mer utvecklade lokaler.

Resa till & från

Det finns många sätt att ta sig till Norra Goa. Vi har skapat en egen liten sida för det här.

För förslag på transporter till de olika stränderna, se i varje separat beskrivning av stränderna.

Hitta resan till norra Goa

Välj en avreseort i Indien för att visa inrikesflyg eller en avreseort nära dig för att hitta flygen till Indien och Goa från utlandet.

Väder

Eftersom Goa är en liten delstat är vädret ungefär det samma över hela delstaten, se därför vår väderinformation på vår startsida till Goa här.

Historia

Goa Velha, även kallad Old Goa, är kanske en av de mest betydelsefulla av Goas historiska koloniala platser men grundandes faktiskt redan på 1400-talet, ungefär hundra år innan portugiserna anlände. Staden var en väldigt viktig hamnstad och förblev även så efter att Portugal intog staden, och delstaten, 1510. Efter att Goa Velha annekterats i den Portugisiska kolonin utlystes den som huvudstad och blev centrum för kristnandet av delar av asien. Staden växte till en stor huvudstad och hade runt 200 000 invånare och ett 60-tal kyrkor. Staden mer eller mindre övergavs någon gång under 1700-talet då den härjades av flera utbrott av malaria och kolera. 

Övrigt

Bilder från Goa

Foto
Henric Carlsson