1998 - Nya provsprängning av kärnvapen

Indien hade länge förnekat att man hade kärnvapen, men har samtidigt vägrat att skriva på icke-spridningsavtalet. Detta synliggjordes emellertid när Indien provsprängde i öknen i Rajasthan vid tre tillfällen.
Statsminister Göran Persson sade att kärnvapenproven i Indien var fullständigt oacceptabla och menade på att man inte kunde utesluta att biståndet till Indien skulle dras in.

Atal Behari Vajpayee blev premiärminister i mars 1998. "Men sedan länge har hans hindu-nationalistiska parti önskat indisk kärnvapenupprustning.
Att Indien skaffar kärnvapen tros öka risken för att andra stater tycker att det är fritt fram. Samtidigt går Indien mot trenden i världen, då stormakterna har minskat sina vapenarsenaler avsevärt."

Läs mer om detta på: http://www.svt.se/svt24/1998/980511/indien.htm

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu