Hälsa dom där hemma...

E-post, facebook, twitter och resfeber till trots, ibland vill man kommunicera med sina nära och kära, vänner och bekanta, med något annat. Vykort, ett långt brev eller varför inte ett paket med kryddor, textilier eller något annat? Här går vi igenom hur det fungerar att skicka post och paket från Indien.

Post

Att skicka paket och brev från Indien skiljer sig en hel del från det sätt vi är vana med i Sverige. Först en förklaring över brev och vykort och sedan en över paketen.

Brev

När det gäller brev och vykort så finns det röda brevlådor utplacerade lite här och där, men på grund av ett omfattande fusk där personer plockar bort frimärken från vykorten eller breven är dessa inte lämpliga att använda för oss turister som har väldigt liten möjlighet att komma tillbaka till det lokala postkontoret och klaga. För att säkerhetsställa att din post verkligen kommer fram gäller det att få korten/breven stämplade medan du kollar på.

Gör så här:
1. Ta dina brev/Vykort till posten och köp lämpligt antal frimärken.
2. Gummera frimärkena själv genom att använda den gröna smet som står utställd i burkar på posten. Dessa finns oftast på ett litet bord utanför entrén, men i vissa fall på insidan. Vissa frimärken har redan gummering precis som i Sverige, men det är ändå rekommenderat att använda lite extra "Stamp glue" för att vara på den säkra sidan.
3. Ta med dina frankerade försändelser till en postkassa och be dem stämpla frimärkena när du kollar på. Detta är en normal företeelse även bland indierna.

Paket

Gör så här:
1. Hämta en adresslapp och visa innehållet (gärna lagt i en plastpåse) du ska skicka för personalen i kassan.
2. Fråga om tullpersonalen behöver se innehållet och om du i så fall behöver tulla för det.

 

3. Fyll i adress med mera på lappen (ena sidan brukar vara översatt till Engelska annars får du fråga någon om hjälp). Tänk på att värdet på försändelsen INTE får överstiga ca 500 Rs om paketet ska komma fram till Sverige utan tullavgifter.
Det finns dock inget som säger att paketet verkligen bara är värt så mycket.
4. Gå nu ut med din försändelse och be paketinslagaren ( Han eller de hittas oftast på gatan utanför posten eller i vestibulen.) slå in ditt paket. Kontrollera sömmarna och sigillen på paketet noggrant innan du går tillbaka in på posten igen för att skicka din försändelse.
5. Nu får du välja om paketet ska gå via flyg eller båt. Flygalternativet går snabbt men kostar relativt mycket medan sjövägen är billig men tar allt från 14 dagar till 3-4 månader.

Låter det krångligt? Det är det till en början, men har man väl gjort det en gång så brukar det gå bra och tiden det tar (för det tar en otrolig tid) är väldigt trevlig och du kommer finna många personer att prata med!