Bundi

Bundi, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Karta över Bundi i Rajasthan
Invånare (ca)
113 725
Språk
Hindi, Rajasthani
Bäst tid att besöka
September-November samt Februari till Mars

Precis som Jodhpur, i västra Rajasthan, har Bundi fått smeknamnet Den blå staden. När man väl klättrat upp till Palatset, eller ännu hellre fortet, är det lätt att förstå varför. Många av stadens byggnader är målade i den så kallade Brahamin-blå färgen som gjort Jodhpur så populär.

Sevärdheter

Bland Bundis sevärdheter kan vi nämna Palatset, fortet och den lilla konstgjorda sjön nedanför palatset. Alla dessa tre platser är i ett förfärligt dåligt skick, men det är inte därför du ska åka hit. Staden i sig och kanske framför allt de vackra trappstegsbrunnarna, vilka ett flertal är under renovering, är desto bättre.

Bundi Palace - Garh Palace

Bundi Palace - Garh Palace
Bundi Palace - Garh Palace


Bundi Palace eller Garh Palace är ett stort palats som klättar upp för ena bergssidan i Bundi. Palatset har varit övergivet i många år och är idag bosatt av apor och fladdermöss. Såväl palatset som fortet har så stora problem med aporna att man hyr ut käppar att försvara sig med utanför palatsets entré. Huruvida dessa käppar behövs eller inte är omtvistat men undertecknad väljer att besöka palatset och fortet utan käpp. Så länge man inte blir för närgången, hotar aporna eller visar tänderna är aporna oftast inget problem. Problem ger de däremot genom förstörelse och spillning. Det en gång i tiden vackra palatskomplexet är idag väldigt slitet, lekande apor, väder och vind samt spillning från fladdermössen har förstört de vackra väggmålningarna, dekor och inredning. Med ett par bra skor på fötterna är det ändå värt ett besök.

I den övre delen av palatset finns en fin liten trädgård och ett rum med finare väggmålningar, den här delen drivs nämligen av arkeologiska institutet och är därför inte lika förfallet som resten. Det är ingen extra entrékostnad för att besöka den här delen och personalen här berättar gärna lite mer om stadens historia.

Biljettpris 100 rs för utlänningar, 25 rs för indier. Kamera 50 rs.

Taragarh Fort – stjärnfortet

Taragarh fort
Taragarh Fort

Precis ovanför Bundi Palace och längst upp på bergskammen ligger Taragarh, stjärnfortet. Hit tar man sig genom samma entré som till palatset och entrébiljett och kameraavgift är det samma. Räkna därför med 300 rupies i inträde om du har med dig kamera för att besöka både palatset och fortet.

Vägen till fortet börjar vid övre delen av palatset och vindlar sig upp efter bergssidan. Vägen är delvis lite brantare och kantas av apor. Själva vägen, eller stigen, är i väldigt dåligt skick och kan bitvis vara väldigt hal. Det är därför viktigt att ha bra och stadiga skor för att ta sig upp och ner igen.

Väl inne i fortet finns ett antal ruiner, tre trappstegsbrunnar varav någon fortfarande har vatten – till apornas stora glädje. Mycket av byggnaderna har eller faller i bitar men i palatset rakt framför ingången finns en del bevarade väggmålningar mitt i allt förfall. Kommer man hit under lågsäsong är hela fortområdet allt som oftast helt övergivet sånär som på aporna och ruinerna och vinden skapar en nästan kuslig känsla. Har du spring i benen och bra skor bör du inte missa fortet. Fortet började byggas på 1300-talet men den mäktigaste av alla bastioner, Bhim Burj, byggdes på 1500-talet. Här inne fanns tidigare en stor kanon med namnet ”åskans sköte” eller Garbh Gunjam.

Utsikten från fortet över staden är fantastisk och är väl värd eventuell träningsvärk i benen dagen efter. Ta med vatten eftersom det helt saknas facilliteter uppe i fortet.

Trappstegsbrunnar

Trappstegsbrunn i Bundi
Trappstegsbrunnarna Nagar Sagar - Tvillingbrunnarna

Förutom de trappstegsbrunnar man finner inne i fortet finner man tre speciellt bra exemplar i området runt grönsaksmarknaden i staden. De två tvillingbrunnarna Nagar sagar är speciellt intressanta och vackra. Brunnarna är byggda som två upp och ned vända pyramider med trappsteg på alla fyra insidorna. Tyvärr har båda dessa brunnar låtits förfalla och använts som avfallsplatser från grönsaksmarknaden. Som tur är har man nu börjat inse värdet av brunnarna och påbörjat en renovering av dem båda.

Inte långt från Nagar Sagar hittar man den djupaste och största av alla trappstegsbrunnar i staden, Raniji ki Baori. Raniji ki Baori byggdes av Rani Nathavatji år 1699 och gjorde att man kunde komma åt vatten även under svårare perioder av torka. Till skillnad mot Nagar Sagar kommer man bara ner i den här brunnen från ena sidan och genom en lång trappa kantad av små altare.

Brunnen är ca 46 meter djup och det är nästan så man får svindel när man kollar ut över kanten ner i mörkret.
Hela Raniji ki Baori är idag täckt av galler så att man inte ska kunna trilla ifrån ovan samt för att hålla apor utanför. Fladdermössen är dock fortfarande här och sprider sin spillning och doft.

Entré är gratis och brunnen håller öppet från ungefär 10 på morgonen till 5 på eftermiddagen.

Nawal Sagar

Nawal Sagar i Bundi
Nawal Sagar nedanför palatset

Strax nedanför palatset finner vi ännu en sorglig syn, Nawal Sagar, den fyrkantiga konstgjorda sjön mitt inne i staden är idag mer ett sorgligt skådespel av sopor, kloakvatten och annat avfall. Sjön som en gång i tiden speglade palatset och bergen är idag helt överväxt och öarna med dess tempel står idag allt som oftast mitt på land.

Annat att göra

Bundis dörrar

En glädjande sak i Bundi är att man i hög utsträckning bevarat många av stadens gamla Hawelis (köpmannahus). Husen befinner sig i blandat skick men många av husen är vackert målade och har fantastiska dörrar.

Boende

Exempel på hotell-rum i Bundi
Exempel på rum i litet Haweli i Bundi

Det är runt palatset man hittar de små fantastiska gästhusen och hotellen. Här är utbudet bra och man kan lätt hitta ett boende som passar ens budget och smak. 

Äta

Vart man än går märker man att turismen inte riktigt färgat av sig lika mycket som i många andra städer i Rajasthan – på gott och ont. Samtidigt som man slipper många jobbiga och påträngande gatuförsäljare är inte heller lika lätt att hitta en bra restaurang. Visst, i området runt Garh Palace finner vi ett antal backpacker-vänliga restauranger med billiga menyer men utbudet och i viss mån kvalitén når inte riktigt upp till övriga städers.

De flesta takrestauranger är även bygda nästan som burar för att hålla aporna borta från restaurangen. Det påverkar givetvis såväl utsikt som stämning.

Resa till & från

Bundi ligger 35 km från Kota som har bra järnvägsförbindelse med resten av landet. Från Kota går det regelbundna bussar samt taxibilar till staden.

Långfärdsbussar går även från städer som Delhi, Agra, Jaipur, Chittorgarh, Udaipur med mera.

Den närmsta flygplatsen finns i Jaipåur, ca 200 km bort. Från Jaipur är det sedan lätt att ta sig till Bundi via buss

Övrigt

Bundi skulle även kunna ha fått smeknamnet Apstaden. Här kryllar det nämligen av apor över allt. Det finns två olika arter av apor, dels Langurapor och dels Makaker. Langurerna är större, har lång svans, vit till grå päls och svart ansikte. Makakerna är lite rödaktiga, har korta svansar och röda bakar. Det är makakerna som är lite mer aggresiva och som man bör passa sig lite för.

Bildspecial - Bundi i bilder

Foto
Henric Carlsson