Indiens djur och natur

Indiens djur och natur

Indiens natur är lika varierat som dess kultur. Här finns ett rikt djurliv, ofta långt in på civilisationens knutar.

Indiens skogar och dess biologiska mångfald

Indien är en av världens största nationer, men endast 10% av dess yta är täckt av skog, vilket är en av de lägsta siffrorna för någon nation i världen. Trots detta har Indiens skogar en stor betydelse för landets biologiska mångfald. Skogarna rymmer en mängd olika ekosystem och livsmiljöer som är hem för många växt- och djurarter, inklusive hotade arter som bengalisk tiger, asiatisk elefant och indisk leopard.

Reservaten spelar en särskilt viktig roll för skyddet av dessa arter och deras livsmiljöer, inklusive mangroveskogar och tropisk låglandsregnskog som är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden och för att skydda kustregionerna mot erosion och översvämningar. 

Indien är, trots den lilla skogsytan, en av de mest biodiversitetsrika länderna i världen och har en rik flora med över 50 000 arter av kärlväxter. Den indiska floran inkluderar många unika och intressanta växtarter, som är både viktiga för dess kultur och ekonomi. En av de mest ikoniska och kända växterna i Indien är lotusblomman, som är landets nationalblomma. Lotusblomman är en symbol för renhet, andlighet och framsteg.

Andra viktiga växter som odlas i Indien inkluderar ris, vete, korn, bomull, sockerrör, te och kryddor som ingefära, kanel och kardemumma. En annan viktig växt i Indien är neem-trädet, som är känt för sina medicinska egenskaper. Neem-trädet används för att behandla en rad olika sjukdomar och har också insektsavvisande egenskaper.

Indiens flora är också hem för många tropiska växter, inklusive palmer, bananer, mangoträd och kokosnötsträd. Himalaya-regionen i norra Indien har också en rik flora med många sällsynta och endemiska arter. Bland dessa finns rhododendron, cederträd och tallar.

Hoten mot de indiska skogarna

Avskogning är ett av de största hoten mot Indiens skogar, vilket är resultatet av människans aktiviteter som skogsavverkning, jordbruk, gruvdrift och infrastrukturutveckling. Urbanisering och befolkningsökning leder också till ökat tryck på skogsområden och dess ekosystem. Dessutom påverkar klimatförändringar skogarnas ekosystem och den biologiska mångfalden.

För att skydda Indiens skogar och dess biologiska mångfald krävs ett integrerat tillvägagångssätt som omfattar både skydd av skogar och hållbar utveckling. Åtgärder som att öka medvetenheten om skogarnas värde och betydelse, genomföra strikta skogsskyddslagar, hållbart skogsbruk, återställande av avverkade skogar och främjande av ekoturism kan alla bidra till att bevara skogarna och stödja lokala samhällen.

Ljusglimtar för de indiska skogarnas framtid

Trots hoten finns det också positiva framsteg som har gjorts för att skydda Indiens skogar och dess biologiska mångfald. Regeringen i Indien har vidtagit flera åtgärder för att bevara skogarna, inklusive att utöka skyddade områden och satsa på återställande av skogar. Indiska organisationer och samhällen har också bidragit till bevarandet av skogar genom sina initiativ för skydd och hållbart nyttjande av naturresurser.

Nationalblomma:

Indiens nationalblomma - Lotus

Indiens nationalblomma är Lotus eller Lotusblomman.

Nationalträd:

Indiens nationalträd - Banyan-trädet

Indiens nationalträd är Banyan-trädet eller det så kallade vandrande trädet.

Indiens Djurliv (indisk fauna)

Enligt vissa zoologer finns det över 76 000(!) olika djurarter i Indien vilket gör landet till ett av världens mest artrika länder. Indien är kanske mest känt för sina tigrar, noshörningar och elefanter, men det är bara tre av landets mer än 500 däggdjursarter. Några av Indiens alla vilda däggdjur kan man läsa om här på vår sajt: Indiens däggdjur

Indiens däggdjur

Indiens elefanter

Alla elefanter är inte vilda utan många används som arbetsdjur vid skogsavverkning, transporter, som tempelelefanter eller som transportmedel till templet eller palatset. Tigern är kanske det mest mytomspunna djuret i landet och har för många ett dåligt rykte om att vara farlig, men det farligaste däggdjuret i Indien är elefanten som dödar många människor varje år, främst i små byar. Den indiska noshörningen har till skillnad mot den afrikanska bara ett horn.

Indisk tiger

Den utrotningshotade tigern

Tigern är det största kattdjuret i Indien men även ett av de mest utrotningshotade. Som tur är har regeringen insett värdet av det magnifika djuret och har sedan ett flertal år tillbaka skapat ett flertal frizoner inom projektet "Project Tiger" för att säkra överlevnaden och för att främja fortplantningen. Kampen är hård för tigerns överlevnad men fler och fler parker sätts upp i försöken och i dagsläget finns det 23 parker och sex nya är på gång. Tyvärr så är tjuvjakten av tiger stor då benen kan inbringa mycket pengar från japaner och kineser med potensproblem. Vill du se tiger är kanske den bästa platsen Corbett National Park vid Himalayas sluttning.

Indiskt lejonIndien har också lejon!

De flesta känner ju till att Indien har tigrar, men det är inte fullt lika många som vet att Indien även har lejon. De sista vilda asiatiska lejonen finns i delstaten Gujarat och i Gir-skogen. Situationen för lejonen är kanske än mer hopplös än den för tigrarna, men det svenska fotoparet Mattias och Monika Klum fick för några år sedan upp omvärldens ögon genom ett fantastiskt reportage i National Geographic. De startade även en stödfond för att hjälpa till att bevara arten.

Andra stora kattdjur

Andra stora kattdjur är fyra olika sorters panter, leopard, svart leopard, albinoleopard, snöleopard och ett flertal andra djungelkatter. Den indiska regeringen håller nu på att återinföra geoparder till de indiska savannerna. Geoparden dog ut för över 70 år sedan men förs nu in i landet från Afrika igen.

Alla djungelbokens djur

Ni som har sett historien om Mowgli, Baghera och Baloo vet att det inte räcker med dessa djur för att göra en djungelbok. Apor i ett flertal former och färger, indisk bison, bufflar, antiloper, hjortar och gaseller, bergsgetter och andra getter, vildsvin med mera med mera. Ett av de större indiska däggdjuren i Indien hittar vi i ett par av floderna. Ganges-delfinen kan bli upp till 3,6 meter lång och lever i Ganges, Brahmaputra och Indus.

Indiens fågelliv

Lyfter vi på blicken från marken så kan vi skåda indiens över 1200 olika fågelarter. Rovfåglar, flamingos, kungsfiskare (har stått modell för landets mest populära öl), gamar, häger, papegojor i allsköns olika färger med mera, med mera. Nationalfågeln är påfågel.

Indiens reptiler och kräldjur

Fast med tanke på att det finns 100-tals olika reptiler i Indien är det kanske bäst att fästa ögonen vid marken en stund till. Det finns ett flertal olika krokodiler i landet. Den största krokodilen kan bli nästan 10 meter lång! Tillsammans med dessa bestar simmar de mer beskedliga sköldpaddorna (50 arter) och mindre mysiga sjöormar (25 arter). Även på land hittar vi reptiler. Ca 80% av de 400 olika ormarterna är giftiga och bland de mest kända hittar vi kobran och kungskobran. Vi får hoppas att de bara sätter tänderna i de andra reptilerna; grodorna och paddorna.

Stora elefanter men små insekter

För att göra en olustig sak än mer olustig så hoppar vi vidare till den breda insektsfaunan. Spindlar (mellan 2- och 300 olika arter), skorpioner (strax under 100 arter), myggor som kan sprida malaria och andra sjukdomar, getingar och bin och slutligen de snälla och vackra fjärilarna.

Nationaldjur

Nationalfågel:

Indiens nationalfågel - Påfågel

Indiens nationalfågel är Påfågeln

Nationaldjur:

Indiens nationaldjur - Tiger

Indiens nationaldjur är Tigern

Se Indiens livliga djurliv

Hur ska man då få möjligheten att se dessa djur? Gå in i vår lista över naturreservat eller läs i en lämplig guidebok under djurreservat och se om det finns möjlighet att passa in ett eller flera reservat i den tänkta rutten. Eller varför inte göra en rutt efter reservatens läge, om man är djurintresserad?!

Reservaten och nationalparkerna är utspridda över praktiskt taget hela landet och många av dem har olika säsonger som gör dem lämpliga/olämpliga för besök.