BOFORSAFFÄREN
År 1984 avslöjades den så kallade Boforsaffären och skandalen, som fortfarande behandlas i indisk press, var ett faktum.
Frågan om regeringens medverkan spelade också en avgörande roll i debatten om eventuella mutor i samband med att Bofors 1986 fick en order på fälthaubits 77 från den indiska armén. Stora belopp utbetalades till bankkonton i Schweiz trots en muntlig överenskommelse mellan Olof Palme och Indiens dåvarande premiärminister Rajiv Gandhi.
En svensk förundersökning i ärendet lades ned 1988. Intresset från indisk sida för en grundlig utredning av frågan var också begränsat så länge regeringen Gandhi satt kvar. Resultatet av parlamentsvalet i Indien 1989, som innebar att Gandhis regering avgick, berodde delvis på Boforsaffären.
Den tillträdande indiska regeringen under premiärminister VP Singh beslöt att införa en bojkott mot Bofors så länge företaget vägrade uppge till vem de s.k. avvecklingskostnaderna betalats ut.
Den ursprungliga leveransen av haubits 77 fullföljdes, men bojkotten omöjliggjorde ett ännu större uppföljningskontrakt. Boforspjäserna användes av den indiska armén i gränsstrider med Pakistan 1999.
INDIRA GANDHI
Gandhi, Indira, 1917-84, indisk politiker, premiärminister 1966-77 och 1980-84, dotter till Jawaharlal Nehru. Indira tillhörde en förmögen, västerländskt påverkad brahminsläkt från Kashmir.
Medan fadern var Indiens premiärminister, 1947-64, var hon hans värdinna och förtrogna och bodde med sina två söner i Nehrus residens. Åren 1959-60 var hon Kongresspartiets ordförande, 1964 blev hon parlamentsledamot och informationsminister i Lal Bahadur Shastris ministär och valdes vid hans död till premiärminister.
Hon mördades av sikhiska extremister 1984.
- Utskriftsvänlig version
- 7626 visningar