Babur var en äventyrlig och begåvad krigare, poet och statsman som skapade ett nytt rike i Indien på 1500-talet. Han var en ättling till de berömda mongoliska erövrarna Djingis Khan och Timur Lenk, men han betraktade sig själv som en turk i språk och kultur. Hans ursprungliga namn var Zahiruddin Muhammad, men han fick smeknamnet Babur, som betyder "tiger" på turkiska, för sin mod och styrka.
Babur föddes i Centralasien
Babur föddes 1483 i Fergana, ett litet furstendöme i Centralasien som nu ligger i Uzbekistan. Han blev furste av Fergana vid 11 års ålder, efter att hans far hade dött i en olycka. Han drömde om att återupprätta det stora rike som Timur Lenk hade byggt, men han mötte mycket motstånd och rivalitet från andra turkiska och mongoliska furstar. Han kämpade i flera år för att erövra Samarkand, Timurs gamla huvudstad, men han lyckades inte hålla den länge. Han förlorade också Fergana och tvingades fly till Afghanistan, där han tog makten över Kabul 1504.
Utvidgade sitt rike från Kabul
Från Kabul utvidgade Babur sitt rike till att omfatta stora delar av dagens Pakistan och Afghanistan. Han hade en stark armé som bestod av både turkiska och afghanska soldater, samt en ny typ av vapen som kallades kanoner. Han var också intresserad av konst, litteratur, historia och religion, och han skrev en berömd självbiografi som kallas Baburnama, där han beskriver sina äventyr, tankar och känslor.
Invaderade Indien 1525
Babur hade hört talas om det rika och vackra landet Indien, som låg söder om hans rike. Han hade också fått en inbjudan från några indiska furstar som ville ha hans hjälp mot den tyranniske sultanen av Delhi, Ibrahim Lodi. Babur bestämde sig för att invadera Indien och hoppades på att finna nya rikedomar och ära. Han korsade floden Indus 1525 och mötte Lodis stora armé vid Panipat, nära Delhi, 1526. Trots att Babur hade färre soldater än Lodi, vann han slaget tack vare sina kanoner och sin smarta taktik. Han marscherade sedan in i Delhi och Agra och utropade sig själv till stormogul, eller kejsare, av Indien.
Överlägsen militärteknik
Babur hade dock inte mycket tid att njuta av sin seger. Han mötte snart ett nytt hot från den mäktiga Rajputkungen Rana Sanga, som hade enat flera hinduiska furstar mot Babur. Rana Sanga hade en enorm armé på över 100 000 man, medan Babur hade bara 15 000. Men Babur var inte rädd. Han mötte Rana Sanga vid Khanwa, nära Agra, 1527, och besegrade honom igen med sina kanoner och sin mod. Detta slag säkrade Baburs herravälde över norra Indien och gjorde honom till den obestridda härskaren av ett nytt imperium.
Baburs död var bara början av Mogulriket
Babur dog 1530 i Agra, vid 47 års ålder. Han hade regerat i Indien i bara fyra år, men han hade lagt grunden för ett av de största och mest lysande rikena i världshistorien. Han efterlämnade ett arv av konst, kultur, arkitektur och litteratur som skulle blomstra under hans efterföljare, de sex stormogulerna. Han begravdes först i Agra, men hans kropp flyttades senare till Kabul, där han hade önskat att vila i en trädgård som han hade planterat. Hans grav finns fortfarande kvar där, som ett minne av den förste stormogulen som grundade ett imperium i Indien.
Bilden är från Baburs trädgård i Kabul av Jim Kelly (cropped by User:Officer) - Flickr - Babur Gardens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9649608