Hartalika Teej

Hartalika Teej är den största av de olika variationerna av Teej-festivalerna. Hartalika Teej infaller på den tredje dagen av de första två veckorna i månaden "Bhadra" (Bhadrapad). Det är en tre dagar lång festival som firas av kvinnor för att hedra gudinnan Parvati. Under denna festival fastar kvinnor, för att genom detta äktenskaplig lycka.

Hartalika Teej-fastan brukar vara strikt och de flesta gör detta utan att ens dricka en droppe vatten. Genom denna rigorösa fasta och pujas som utövas till gudinnan Parvati Hartalika Teej, sägs det att gifta kvinnor blir välsignade med män som är friska och lever länge, medans ogifta flickor sägs vara välsignade med att finna en make som Lord Shiva.

Vid högtiden Hartalika Teej firar man återföreningen av Lord Shiva och gudinnan Parvati. På denna dag klär man Parvati Mata idolen i ljusa färgglada kläder och sedan tas idolen ut i en bärstol i ett processionståg. Det brukar även återföljas av ett tåg av flera elefanter och kameler som för många är den mest attraktiva delen av Teej-processionen.

Kvinnor firar festivalen Hartalika Teej med enorm glöd och entusiasm. Gifta damer kommer oftast hem till sitt föräldrahem för att fira festivalen. Man smyckar sig gärna med nya kläder och smycken och man målar mehndi (henna-målning) på både händer och fötter inför festivalen. Under Hartalika Teej väljer man oftast att bära grönfärgade kläder precis som Parvati.

Kvinnor ger vackert målade kokosnötter till sina kvinnliga släktingar och vänner. Färsk frukt, godis och grönsaker erbjuds till gudinnan Parvati som tack i en puja (bön). Efter dagen av fasta fortsätter man med aftonbön och traditionell dans och sång.

Kommentarer

Re: Hartalika Teej

Hartalika Teej och Pongal är väl inte samma?

Re: Hartalika Teej

Tack för att du påpekade felet. Vi hade lyckats lagt in fel text till den här högtiden när vi flyttade från gamla sajten. Nu är rätt information inlagd igen.