Hartalika Teej är en av de mest betydelsefulla variationerna av Teej-festivalerna. Den infaller på den tredje dagen under de första två veckorna i månaden "Bhadra" (Bhadrapad) och varar i tre dagar. Festivalen är en hyllning till gudinnan Parvati och firas av kvinnor som fastar för att uppnå äktenskaplig lycka.
För de flesta kvinnor är Hartalika Teej-fastan strikt och innebär att man inte äter eller dricker något under de tre dagarna. Genom denna rigorösa fasta och de böner (pujas) som kvinnor utför till gudinnan Parvati sägs det att gifta kvinnor blir välsignade med friska och långlivade män, medan ogifta flickor välsignas med att hitta en make som Lord Shiva.
Hartalika Teej firas för att fira återföreningen av Lord Shiva och gudinnan Parvati. Under festivalen klär man idolen av Parvati Mata i ljusa och färgglada kläder och tar ut den i en bärstol i en procession. Detta följs ofta av ett tåg av elefanter och kameler som är en av de mest attraktiva delarna av Teej-processionen.
Kvinnor firar Hartalika Teej med stort engagemang och entusiasm. Många gifta kvinnor återvänder till sina föräldrahem för att fira festivalen och de klär sig i nya kläder och smycken. Inför festivalen målar man också henna (mehndi) på händer och fötter. Gröna kläder är vanligt att bära eftersom det är Parvatis favoritfärg.
Under festivalen ger kvinnor vackert målade kokosnötter till sina kvinnliga släktingar och vänner och bjuder gudinnan Parvati på färsk frukt, godis och grönsaker under puja-ritualen. Efter tre dagar av fasta fortsätter firandet med aftonbön och traditionell dans och sång.