Pongal

Pongal är en skördefest som främst firas i Tamil Nadu. På denna dag tackar folk Gud för en riklig skörd. De förbereder en speciell maträtt som kallas "Sarkkarai Pongal" och ber om välsignelse av Sol Guden. En av de mest populära tamilska festivaler och den firas mellan den 13 - 15 januari varje år, då det ofta sammanfaller med Makar Sankranti firandet i norra Indien.

Festivalen firas i fyra dagar.
På den första dagen, Bhogi samlar man ihop gamla saker och kläder som man kasta ut ur huset som man bränner i stora brasor, detta markerar början på ett nytt liv.

Den andra dagen Pongal, hedrar man solguden och detta firas genom att koka färsk mjölk tidigt på morgonen och göra det möjligt för den att koka över - en tradition som är den bokstavliga översättningen för Pongal. Folk förbereder också olika sötsaker, besök varandras hem, och ger varan högtids gratulationer.

Den tredje dagen, Maatu Pongal ärar man boskapen, kor och bufflar tvättas, kläs och tillbes, eftersom de t.ex. används för att plöja mark och hjälpa till med skörden.

Den sista dagen, Kaanum Pongal går folk ut på picknick, och njuter av god mat och trevligt sällskap. Pongal en dag för fred och lycka för alla. Bröder tillägnar tid till sina systrar och ger ofta gåvor till dem. Det är även vanligt att man ger presenter till sina anställda.

Kolam under pongal i Tamil Nadu

Under denna festival är det vanligt att man ser kolams framför folks dörrar. Detta är markmålningar gjorda av rispulver. Det kan bestå av flera olika färger och mönster. Liknar norra Indiens Rangolis, dock inte lika färglada utan kolams är mer om att skapa symetriska mönster.