Indiska kläder

Indiska kläder skiljer sig en hel del från våra västerländska.
I de indiska storstäderna har de västerländska kläderna fått ett litet fotfäste, främst bland män och yngre personer (oavsett kön), men det är fortfarande de inhemska plaggen som dominerar stadsbilden.

Nedan beskriver vi de olika kläderna med text och bild (bilder kommer snart till alla de olika klädestyperna).

Choli

 Choli
FOTO:  Mats Larsson
Choli är en midjekort, oftast kortärmad och tajt, blus som bärs till sari eller lehenga (även kallad gypsy-kjol eller gopi-kjol). Det har nu även blivit populärt med rygglösa Choli där man bara knyter den bak på ryggen med snören. Köper man finare märken av choli kan man få sorter med inbyggd bh och detta är att föredra om man ska ha en öppen rygg. När man köper ett sarityg så är oftast en bit av detta tyg tillägnat just en choli där man klipper biten och syr sin topp för att den ska matcha sarin. Det är inte alls nödvändigt att sarin och cholin är i samma tyg, men ofta försöker man matcha det så att det får en helhet. Om man inte matchar med tyget så kan man göra detta med en passande kant eller liknande. I många delar av Indien så har kvinnor en tjockare stickad choli till kläderna då det kan vara kallt. Det har även blivit vanligt med stretch-cholis som man kan köpa färdigsydda på många ställen, då oftast enfärgade. Annars är det vanligaste att man syr upp sin choli hos en skräddare för att få den bästa passformen. Man finner cholis i många magdansares garderober också, då bärs den oftast utan tillhörande Sari, kanske enbart med en kjol. 

Dupatta

Dupatta, även känd som chunni, är ett vackert tillbehör till salwar kameez och Lehnga Choli. En stor sjal som man kan bära på många och här finns inga rätt eller fel sätt. Ditt val av hur du bär din dupatta kan bero på många olika faktorer t.ex. stil, komfort eller passande. Man kan välja att ha den liggandes över båda sina axlar lite löst, över huvudet för att dölja och skydda sig mot sol eller endast en axel för att falla både fram och bak för att kanske ge lite extra färg till kläderna. Dupattas och chunnis finns i massor och färger, mönster och material. Det finna så kallade Mixa och Matcha där man väljer varje del av en salwar kameez själv och matchar själv. Det finns även hela set där man får byxor, tunik och dupatta i matchande tyger, mönster och färg. Traditionellt så bars dupattan för att man skulle kunna skyla sig, men med tiden har detta förändras och man kan nu även finna att denna sjal bäras med jeans och topp i storstäderna.

Dupatta

FOTO:  Pankhuri Bajaj

Sari

 Sari
FOTO:  Mats Larsson
Sari eller saree är ett vanligt och vackert klädesplagg för kvinnor i Indien och i många länder runt om. En sari består av ett flera meters långt tygstycke, som kan variera men vanligtvis ligger det på 5,5 meter (utan choli tyget). Vanligaste varianten på hur man bär en sari, är när man lindar den runt sin midja med ena delen draperad över ena axeln, denna del över axeln kallar man pallu. Till en sari använder man sig av en underkjol såkallad chaniyo (petticoat). Underkjolen köper man i en matchande färg som passar sarin. Man behöver även en choli som är själva överdelen till detta klädesplagg. Köper man ett sari-tyg så finner man oftast att en del av tyget (0,75cm) ser lite annorlunda ut, men sitter ihop med det övriga. Detta är delen som man syr sin choli av. Om man inte har detta tyget till cholin från sarin-tyget kan man egentligen välja vad som, det man gillar och tycker matchar.
Väljer man att sy upp sin sari så syr man på en border på nedre innerkant som finns där som en tyngd för att få sarin att falla fint samt skydda då sarin ofta är lång och släpar i marken. Saris finner man i massor av olika färger, mönster, och fabrikat. Så det är bara att hitta sin stil i denna djungel. För att göra det extra enkelt, finns det även an uppsjö av olika knytningar när det gäller saris. Detta är beroende på vart du är och så klart vad som är inne lite för tillfället. Vill man hitta något passande och kanske inte vet var man letar, kan man alltid kolla på någon Bollywood film för att få lite inspiration. Många skräddare i Indien vet vad kändisar i filmer har på sig och de kan ofta göra något liknande.

Salwar

Shalwar eller Salwar (som uttalas i Indien) är en pyjamasliknande byxa i lös passform. Benen är ofta breda upptill och smala vid vristen, men det finns massor av stilar av just salwar byxor. Salwar byxor dra man ihop i midjan med en dragsko eller ett gummiband. Byxorna kan vara breda, säckiga eller smala, och det är även lätt att hitta bias cut i dessa byxor. Salwar finns för både män och kvinnor men är inte sydda på riktigt samma sätt.
Man kan köpa dem färdigsydda eller skräddar sy och man kan välja vilket tyg som helst för detta, även om bomull dock är vanligast. Salwar hör ihop med Kameez och det finns färdiga packet att köpa av detta lite över allt. Då får man salwar (byxan), Kameez (tunikan) och sjalen (dupatta), detta kallas salwar kameez (shalwar qameez) eller punjabi suit!
 Salwar

Kame(e)z

 KameezKameez är namnet på en längre skjorta/tunika för både män och kvinnor, dock så är de inte sydda på samma sätt för båda könen. Traditionellt räcker den till toppen av knäet men nu förtiden hittar men även längder som träffar mitt på låret eller kortare. Det finns oftast slitsar på båda sidorna av kameezen och dessa kallas chaak. Detta är för att den ska vara lättare att röra sig i och vara mer bekväm. En kameez sys även figurnära, detta är skillnaden mellan en kameez och en kurta. Man finner ibland en ficka på ena eller båda sidorna av en manlig kameez, samt ibland för kvinnor. Till kameezen har man på sig salwar.

Churidhar

Churidars, eller mer korrekt churidar pyjamas, är tätt åtsittande byxor som bärs av både män och kvinnor i Indien och i vissa andra länder. Churidars är en variant av de gemensamma salwar byxorna. Vanligtvis så skärs tyget i bais för att få likt en naturlig stretch eftersom dessa byxor ska vara riktigt tighta ner till vid vaderna, dock är de pösiga och likar salwar byxorna i skrevet. Det finns många olika sorter av Churidars en del som bara är hela i tyg (dessa är tighta) och vissa har en knapp nertill som funkart lättare att ta sig i. Churidars bar man vanligt vis till kameez, kurt eller anarkali. Byxorna i sig är rätt lång för att kunna ge lite veckning nertill vid fotknölarna. På senare tid har det även blivit populärt att ha tightliknande Churidars som man kan köpa på flera butiker, dessa liknar våra tights i Sverige men är mycket längre och lite lösare upptill. Traditionellt klädda Kathak dansare, från norra delar i Indien bär fortfarande churidar med en bred kjol och ett stramt livstycke, så att när dansarna snurrar, kan benets konturer ses – detta kan man bland annat se i många Bollywood filmer. Churidars kan man ha enfärgade eller mönstrade, ofta matchar men den med sin dupatta och att kameezen bryter av lite så att helheten funkar. Det är lätt att hitta skräddare i Indien som kan sy upp churidars så att de passar perfekt. 

Lungi

Lunghi
FOTO: Jessika Eklund
Lungi är ett traditionellt klädesplagg i Indien och man ser dessa främst i de södra delarna. En lungi är helt enkelt ett kvadratiskt tygstycke som man draperar runt nederdelen av sin kropp, lite likt en sarong. Tyget är vanligtvis av gjort av bomull och man kan lätt identifiera en lungi pga. dess mönster och färger. En lungi är nämligen alltid färgad eller mönstrad och populärast är den mörkblå färgen, gärna med rutor. Det finns två varianter av hur lungin kan se ut, endera syr man ihop tyget så att det blir som en stor cirkel (som ett rör) eller så har man tyget som det är. Båda sätten är rätt och skillnaden är inte jättestor, det beror mest på vad man är van vid och hur man gillar att knyta den. När man bär en lungi så kan man göra det på två olika sätt, dels helt nere, som en lång rakkjol eller så har man den på halva benen så att det liknar en kortkjol. Man behöver inte knyta om lungin när man ändrar detta så det är oftast så att män låter sin lungi fara lite upp och ner hela tiden.

Lehenga

Lehenga är en sorts långkjol som är populär i Indien. Den är draperad från midjan ända ner till tårna och de kan ofta vara rätt tunga. Ett val för många när de gifter sig, tillställningar eller vid fest.
Men vanligast är inte att man bara köper kjolen, utan hela sättet så att säga. Känd under olika namn Ghagra-Choli, chanya-Choli, lachcha, lehenga-Choli har vi lehenga (kjol), choli (topp) och dupatta (sjal). Detta är det vanligaste sättet att se en lehenga, tillsammans som ett sätt. En choli lehenga kan bestå av 3 eller 4 delar beroende på vilken sort och vilken stil den har. I Rajasthan och Gujarat är det väldigt vanligt att se de med 4 dela då det är många som bär dem. En choli lehenga finns i många varianter, man kan hitta de med enklare tyg och inte så mycket utsmyckning men även de som har exklusiva tyger och otroliga handarbeten. Lehenga är ett trevligt alternativ till exempelvis sari och är också enklare för den som är ovan. Man kan köpa choli lehenga färdiga eller sy upp så att man får det precis som man vill. Detta klädesplagg är ofta bekväma och smarta i Indiens väder vilket gör att det finns både som vardagsplagg men även för finare tillställningar.

Lengha till vänster i bild. Till höger ses en Sherwani.

 Lengha

Kurta

 Kurta för män
FOTO:  Pankhuri Bajaj
En kurta är en långskjorta/tunika för män och kvinnor. Oftast är den långärm men inte alltid. Ganska likt en kameez, men kurtan sys mera rakt och inte figursytt. Herr kurtas kommer med eller utan krage, knappar ibland och med eller utan broderier. Det finns många olika modeller av kurtas och det är inte alltid lätt att veta skillnad på alla kläder. Kurtas kan man bära både till vardags och fest och vanligtvis så bär man pyjama till en kurta, men man kan också bära churidars eller dhoti till. Kvinnor som bär kurtas idag har oftast kurta och jeans eller liknande.

Pyjama

Pyjama är en långbyxa som oftast bärs till kurta och detta är en rak modell. Lite likt en pyjamasbyxa helt enkelt. Finns i massa olika färger och ibland i mönster. Vanligast är dock enfärgat. Pyjama

Dhoti

 Dhoti

Dhotin är det äldsta dokumenterade indiska plagget som bärs av män över hela Indien. Nuförtiden används ett större (både till längt & bredd) tygstycke än vad som användes förut, men numer används inte bälte till utan man arrangerar tygstycket på ett sådant sätt så att det hålls uppe av sig självt.

Alla dhotis börjar med samma basic "stängning". Det är bara draperingen som inte börjar med slutet av tyget (som på sarin), utan från mitten av den övre kanten. Mittendelen av tygstycket är runt höften och varje ände av tyget draperas sedan benet på var sida. Hur enkelt som helst?! Eller lite enklare beskrivet: man knyter upp tygstycket mellan och runt benen så den formar en kort byxa, allt för att vara så praktisk som möjligt.

Givetvis finns det ett oändligt utbud och sättet att bära lunghin varierar efter behov och kunskap, ibland släpper männen ner dhotin och bär den som en lunghi, men ofta far den upp och ner mest hela tiden.

Anarkali

Kallas oftast Anarkali salwar kameez och är en populär variant som liknar en vidklänning utan slitsar, som man bär tillsammans med choridar och dupatta. Det finns många olika stilar och detta beror ju så klart på vad som är inne just för tillfället. Man kan ofta se Anarkali men en liten ärm och ganska figursydd över livet. 

Sherwani

 SherwaniEtt herrplagg för finare tillställningar eller fest som tidigare förknippades med muslimsk överklass. En sherwani är oftast sytt i ett lite tyngre och mera kavajliknande tyg, oftast är plagget fodrat och har slits. En Sherwani kan vara svart och elegant nästan som en frack eller gammig i guld, rosa, mint, blått eller någon annan av regnbågens alla färger, broderade med silver eller guld och prydd med diamanter. Brudgummen bär oftast en färgglad sherwani till sitt bröllop. Till en sherwani bär man choridar eller pyjama.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu