Koriander

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum):

Koriander har en hel del släktingar (tex fänkål och kummin) då även denna krydda/ört kommer från Apiaceae familjen. De vanligaste delarna av plantan som vi använder är bladen och frukterna, även om det också går att äta roten.

Korianderpulver/Coriander Powder

Bladen är vanligast att man använder färska och tillsätter efter tillagning innan servering, medan frukten, de så kallade korianderfröna, används vid tillagningen. Smaken av dessa två är väldigt olika och kan inte jämföras alls. Om man normalt sett "ogilar" doften eller smaken av koriander är det bladen man tänker på.

Korianderbladens smak kan för vissa upplevas tvålig och en del tycker till och med att det smakar bränt gummi. Detta skulle inte många Indien hålla med om då de ofta förklarar smaken som grön, fräsch och lite citrusliknande. Korianderbladen, även kallade Cilantro, är mycket vanliga i matlagning i Indien men även i Mexico. Ska med fördel användas färska då de inte håller smaken lika bra vid torkning.

Korianderfrukterna (fröna) är vanliga både hela och malda och man kan men fördel köpa de hela och mala själv då smaken är mycket mer aromatisk. Om man maler hemma själv kan man för bättre resultat värma fröna i en torr panna innan man mortlar dem. Detta för att öka smaken ytterligare.

Korianderfröna har en varm smak, lite nötig med en släng av syrlig apelsin. Koriander finns nästan alltid med i vissa kryddblandningar som tex garam masala och curry.

korianderfron/coriander seeds