Koriander (Coriandrum sativum) är en krydda/ört som tillhör familjen Apiaceae och har flera släktingar såsom fänkål och kummin. De vanligaste delarna av växten som används är bladen och frukterna, även om roten också kan ätas.
När det gäller koriander finns det två huvudsakliga användningsområden; bladen och frukterna, även kallade korianderfrön. Bladen används vanligtvis färska och tillsätts efter tillagningen innan servering, medan frukterna används under matlagningen. Smaken av dessa två delar är väldigt olika och kan inte jämföras. Om man ogillar doften eller smaken av koriander är det vanligtvis bladen man refererar till.
Korianderbladens smak kan för vissa upplevas som tvålig och vissa tycker till och med att det smakar bränt gummi. Detta är dock inte åsikten hos många indier, då de oftast beskriver smaken som grön, fräsch och något citrusliknande. Korianderblad, även kallat cilantro, är mycket vanligt i indisk och mexikansk matlagning. Det rekommenderas att använda bladen färska eftersom de inte behåller smaken lika bra när de torkas.
Korianderfrukterna, eller korianderfröna, används vanligtvis hela eller malda i matlagning. Att köpa hela frön och mala dem själv kan ge en mer aromatisk smak. För att förbättra smaken kan man rosta fröna i en torr panna innan man mortlar dem. Korianderfröna har en varm och nötig smak med en antydan av syrlig apelsin. Korianderfrön används ofta i kryddblandningar som till exempel garam masala och curry.
Sammanfattningsvis är koriander en krydda med olika användningsområden för bladen och fröna. Båda delarna har sina unika smakprofiler och används i olika maträtter och kryddblandningar. Att experimentera med både färska korianderblad och malda korianderfrön kan ge en spännande smakupplevelse i matlagningen.
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera