Saffran

Saffran (Crocus sativus):

Kryddan saffran får vi från pistillerna från den vackra violetta krokusen Crocus sativus i Iridaceae släktet. Det krävs mellan 140 000 och 200 000 blommor till ca 1 Kg saffran, så det är inte konstigt att det är den dyraste kryddan i världen. Pistillmärkena plockas förhand från de nyskördade blommorna och torkas. De torkade saffranpistillerna är fortfarande efter torkningen mycket ömtåliga och måste förvaras varsamt, svalt, mörkt och torrt för att inte blekas eller tappa sin arom.

Vi i Sverige känner till saffran som en ingrediens i lussebullar, men även kända maträtter som paella och bouillabaisse. En av de bästa sorterna av saffran sägs komma från Indien och Kashmir, även om den kan vara svår att få tag på.

I Indien är saffran vanlig i många olika maträtter och sötsaker. Smaken av saffran är lite småbitter med en smak av honung.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu