Saffran

Saffran (Crocus sativus):

Kryddan saffran får vi från pistillerna från den vackra violetta krokusen Crocus sativus i Iridaceae släktet. Det krävs mellan 140 000 och 200 000 blommor till ca 1 Kg saffran, så det är inte konstigt att det är den dyraste kryddan i världen. Pistillmärkena plockas förhand från de nyskördade blommorna och torkas. De torkade saffranpistillerna är fortfarande efter torkningen mycket ömtåliga och måste förvaras varsamt, svalt, mörkt och torrt för att inte blekas eller tappa sin arom.

Vi i Sverige känner till saffran som en ingrediens i lussebullar, men även kända maträtter som paella och bouillabaisse. En av de bästa sorterna av saffran sägs komma från Indien och Kashmir, även om den kan vara svår att få tag på.

I Indien är saffran vanlig i många olika maträtter och sötsaker. Smaken av saffran är lite småbitter med en smak av honung.

Facebook Comments Box