Ordlista för indisk mat och dryck

Ordlista för indisk mat och dryck

Indien har kanske ett av världens mest kända och uppskattade kök. Det indiska kökets användande av kryddor och andra exotiska ingredienser är mycket populärt över hela världen och har långtgående influenser i många andra nationer.

De flesta svenskar idag känner kanske till en eller ett par indiska maträtter, men för dig som ska besöka Indien kan det vara bra att känna till några olika ord innan du beställer middagen. Längst ner i artikeln hittar du flera nyttiga fraser som du kan använda i Indien

I den här artikeln ger vi dig hjälp på vägen till en fantastisk måltid.

Vanliga grönsaker i indisk mat

  • Alu (Aloo) – Potatis, lika många stavningar som storlekar, men det uttalas i alla fall på samma sätt.
  • Bengan – aubergin är en populär ingrediens i flera indiska maträtter. Testa till exempel Bengan Bartha, rostad mosad aubergin i kryddor.
  • Bund Gobi – Annat namn för Patta Gobi, dvs vitkål.
  • Bhindi – Okra - Ser ut som lite kantigare chilifrukter men är milda och goda om de tillagas på rätt sätt. Prova Bhindi Masala.
  • Channa – Kikärtor - En mycket god rätt innehållande kikärtor är Channa masala, dvs. kikärtor i en (ofta) kryddstark blandning.
  • Chawal – Ris. Äts oftast i södern.
  • Dal – Linser. Finns i flera olika färger och kryddningar.
  • Gajar – Morot
  • (Full) Gobi – Blomkål. En av de populäraste rätterna i Indien kallas Aloo Gobi och är en rätt med just blomkål och potatis.
  • Patta Gobi – Vitkål
  • Kheera – Gurka.
  • Mirchi – Chili (Hara är grön och lal är röd, oftast torkad).
  • Mutter – Gröna ärtor. Prova gärna att äta Alu Mutter med chapati (dvs potatis och ärtgryta med tunna pannbröd)
  • Nimbu – Indisk lime, populär att smaksätta vatten eller bubbelvatten.
    Palak – Spenat, Palak Paneer, dvs kubad indisk färskost i en spenatsås är många svenskars favorit.
  • Piaz – Lök, serveras oftast rå som tilltugg till maten. Uttalas lite mer som ”piach”.
  • Sabzi / subzi- Grönsaker!
  • Shimla Mirch – Paprika och mild ljusgrön chili har samma namn
  • Tomater – Tomat

Kött, fisk, kyckling och mejeriprodukter

  • Machali – fisk Efter Indiens långa kuster kan du äta otroliga fisk- och skaldjursrätter. Strosa runt bland försäljarna och välj ut just din fisk för att få den tillagad på ditt sätt eller enligt något smaskigt i menyn. 
    Indien har många floder så det är inte bara kusterna som erbjuder färsk fisk. Visste du till exempel att området runt Udaipur i ökendelstaten Rajasthan, ironiskt nog, är en av landets största producenter av fisk?
  • Murgh – Kyckling - Att äta kyckling är väldigt populärt i norr och då ofta tillagad i Tandooriugn (stor lerugn där maten sätts fast på sidorna).
    Kycklingen är oftast färsk och slaktas oftast inte förens kort innan tillagning. 
    Bland kycklingrätterna är Chicken Tikka, dvs. små grillade kycklingbitar på spett en personlig favorit och avnjutes helst med en bit bröd på en kvällsöppen uteservering.
    Chicken Tikka Masala består av grillade kycklingbitar i en kryddig sås och är kanske lite mer matigt.
  • Mutton och Maas – Get och lamm – Lamm, eller get som det oftast handlar om, kallas ofta mutton i menyerna. Smaken är det inget fel på men köttet i sig kan vara ganska fett och senigt. Bra tillagat är det fantastiskt gott. Testa till exempel Lal maas om du är i Rajasthan.
  • Paneer – färskost som ibland påminner lite om suddgummi i konsistensen. Smakar gott både i grytor och som röda & heta från tandoriugnen (Paneer Tikka, kryddade ostbitar på spett). 
    Testa till exempel Khadai Paneer som är ostbitar i i en tomatbaserad sås med paprika eller Butter Paneer som även det är tomatbaserad om än lite krämigare sås.
  • Dudh – Mjölk - säljs oftast i påsar och behöver inte sällan kokas innan användning. I större städer kan man dock köpa mjölk i kartong som går att dricka direkt från kylen.
  • Malai – Grädde. Grädde är inte en vanlig ingrediens i de indiska hemmen men när man går på restaurang är det en väldigt populär ingrediens och något man gärna njuter av. Rätter med ordet Malai har ofta en rejäl dos grädde men även rätter som butter chicken och tikka masala brukar också innehålla en hel del grädde.
  • Makhani – Smör. Precis som med grädde är smör något man gärna njuter av på indisk restaurang. En rejäl klick smör på brödet som får smälta ut, en flytande pöl av smör på maträtten är likaså en genväg till en lycklig indisk restauranggäst.
  • Ghee – Ghee är ett klarifierat smör som används flitigt i flera indiska maträtter. Till skillnad mot smör kan man lagra ghee i rumstemperatur precis som med olja.

    Bröd & liknande

  • Chapati – Ett tunt osyrat bröd som steks i panna. Bakas på vatten, mjöl och lite salt.  Personlig favorit och lättare att äta med än Naan.
  • Dosa – Rispankaka. Påminner utseendemässigt en hel del om den svenska pannkakan fast dessa är gjorda på fermenterat rismjöl. En dosa innehåller inte heller ägg och äts inte som en söt rätt. Ibland kan dosan fyllas med en grönsaksröra och kallas då masala dosa
  • Idli – En rund liten ångkokad risboll. Väldigt kompakt och smaklös. Serveras ofta med dahi eller som det också kallas curd vilket är en yoghurt (ofta smaksatt). Ingen personlig favorit men fungerar bra när magen inte vill vara med... Ätes ganska ofta med andra ord.
  • Naan – Tunt bröd som oftast är lite fluffigare än chapati. Bakas i ugn och finns ofta i olika varianter så som butter naan, garlic naan etc. Mjölet som används är ett vitt vetemjöl och inte sällan använder man yoghurt och någon form av jäsningsmedel så som jäst eller bakpulver.
  • Papad eller Papadam – Kripsiga linsbröd. Gula skrovliga bröd, gjorda av linsmjöl, som påminner lite om chips i både konsistens och smak.
  • Paratha (Parantha) – Fyllt tunnbröd. Prova tillexempel Aloo Paratha (med kryddig potatisfyllning), Paneer Paratha (fylld med ett tunt lager indisk färskost) eller Gobi Paratha.
  • Puri – Ett mjukt friterat bröd som blir uppblåst som en ballong vid tillagningen. Stick försiktigt ett hål i brödet innan du äter och låt den varma ångan strömma ut.
  • Roti – Bröd. Ber du om roti på en restaurang kan du få helt vanlgia chapati, tandoori roti (lite tjockare och krispigare chapati som gräddas i lerugn) eller något annat bröd

    Drycker

  • Normal Pani – Kranvatten - Även om det ibland påstås att det går att dricka vattnet ur kranarna på vissa orter lämpar det sig väldigt sällan för våra ömtåliga magar, som inte är vana vid bakteriefloran.  Det är betydligt bättre att köpa vattenflaskor i kiosken eller butiken eller rena det själv om du har med filter eller tabletter.
  • Chai – Te. I Indien serveras ofta teet i en söt mjölkig blandning där vatten, mjölk, teblad och socker får stormkoka ihop under en tid. Avnjutes i glas eller små fina lerskålar som slängs bort efter att drycken är slut! Önskas en kryddigare blandning så ber du om masala chai. Gator i byar och städer är kantade av små fräsande, puttrande kreosondrivna tekokare så en kopp av favoriten är aldrig långt borta. Det hinner inte ens gå många minuter mellan försäljarna på tågen som med enträgna, enformiga röster skriker ut sitt budskap: "Chai, Chai, Garam (hett) Chai"
    Du kan hitta våra favoritrecept på såväl tekryddor som Masala Chai här!
  • Lassi – Yoghurtdryck. Denna dryck kan fås i alla tänkbara smaker så som choklad, kanel, äpple, banan, salt, neutral och bang. Bang lassi är en lassi kryddad med opium eller hasch och finns i styrkorna lätt, medium och stark. Bang lassi är en dryck som oftast används till religiösa ändamål och är absolut inget vi rekommenderar. 
  • Dudh – Mjölk. Drick endast nykokt eftersom de ofta säljs i påsar som inte sällan står famme i värmen större delen av dagen.
  • Läskedrycker – Namnet på drycken. Det finns ett stort urval av inhemska och importerade drycker. Ur det inhemska kan nämnas Merinda som är en söt men god apelsindricka samt Limca vilket är en limedryck som är undertecknads favorit.
  • Fresh Lime Soda – Smaksatt bubbelvatten är kanske den perfekta sommardrycken. Drick den som den är, sötad eller med salt! Under de varma sommarmånaderna är det perfekt med en lime soda med lite salt (vanligt eller det sulfatluktande rock-salt).
  • Mineral Pani / Mineral Water – Okolsyrat mineralvatten finns nästan över allt och kostar bara några kronor för 1,5 liter. Det är även rekommenderat att borsta tänderna med flaskvatten för att undvika sjukdomar. Köper du frukter på gatan så gäller det ju även här att tvätta frukten med buteljerat vatten. 
  • Soda  –  Kolsyrat mineralvatten. I Indien kallas det vi i Sverige kallar mineralvatten för Soda. Ber du om mineralvatten får du helt vanligt renat vatten på flaska.
  • RO Pani – filtrerat vatten. Många hotell erbjuder även påfyllning av dina vattenflaskor gratis eller mot en låg avgift. Se då till att vattnet är renat med en så kallad RO-maskin. Vi rekommenderar varmt att man fyller på sina flaskor där det är möjligt för att inte öka på sopberget.
  • Beer – Öl. Ett mycket gott inhemskt öl är King Fisher som faktiskt finns att köpa på våra Svenska Systembolag (i beställningssortimentet). Det finns ett flertal olika sorters öl från lättare alkoholstyrka till riktigt starka grejor.  Priserna på öl skiljer sig markant mellan olika delstater. I Goa och Diu är det jättebilligt medan det är jättedyrt i vissa delstater och till exempel helt förbjudet i Gujarat.
  • Toddy – är en jolmig alkoholhaltig dryck som tillverkas av kokospalmen. Elefanternas favorit.
  • Feni – är en spritdryck som tillverkas av cashewnötter.
  • Arak – är ännu en destillerad spritsort men som är gjord på ris.
  • Rum – Rom - förknippas kanske oftast med karibien men indiens inhemska romsorter är oftast väldigt goda. Undertecknads favorit heter Old Monk och återfinns i de flesta delstater i Indien. Blanda med cola, en skvätt vatten eller drick den som den är eller med is.
  • Utöver dessa finns säkert en massa lokala varianter och sorter. Nämnas bör också att whiskey, vodka och andra spritsorter ofta är inhemskt tillverkade och har namn som är förvillande lika de västerländska motsvarigheterna!

    Varning! Drick endast sprit av välkänt märke med obruten försegling, det händer att träsprit blandas ut för att inbringa några extra slantar!

    Nyttiga fraser för dig som vill ha mat eller dryck

    1.    Jag är hungrig. - मुझे भूख लगी है। (Mujhe bhook lagi hai.)
    2.    Jag är törstig. - मुझे प्यास लगी है। (Mujhe pyaas lagi hai.)
    3.    Jag vill ha mild mat. - मैं हल्का खाना चाहता/चाहती हूँ। (Main halka khana chahta/chahti hoon.)
    4.    Jag gillar kryddstark mat. - मुझे तीखा खाना पसंद है। (Mujhe teekha khana pasand hai.)
    5.    Jag vill dricka vatten. - मुझे पानी पीना है। (Mujhe paani peena hai.)
    6.    Jag vill dricka öl. - मुझे बीयर पीनी है। (Mujhe beer peeni hai.)
    7.    Jag vill dricka chai. - मुझे चाय पीनी है। (Mujhe chai peeni hai.)
    8.    Jag vill dricka läsk. - मुझे सोडा पीना है। (Mujhe soda peena hai.)
    9.    Jag vill beställa en namnet-på-en-maträtt. - मैं एक ____ आर्डर करना चाहता/चाहती हूँ। (Main ek ____ order karna chahta/chahti hoon.)
    10.    Jag är mätt. - मैं भर गया/गई हूँ। (Main bhar gaya/gayi hoon.)
    11.    Jag är inte törstig. - मुझे प्यास नहीं लगी है। (Mujhe pyaas nahin lagi hai.)
    12.    Vad rekommenderar du? - आप क्या सुझाव देंगे? (Aap kya sujhav denge?)
    13.    Jag skulle vilja ha menyn, tack. - कृपया मेन्यू देने की कृपया करें। (Kripya menyu dene ki kripya karein.)
    14.    Vad ingår i den här rätten? - इस डिश में क्या है? (Is dish mein kya hai?)
    15.    Finns det vegetariska alternativ? - क्या वेजिटेरियन विकल्प हैं? (Kya vegetarian vikalp hain?)
    16.    Finns det några allergener i den här maten? - क्या इस खाने में कोई एलर्जन हैं? (Kya is khane mein koi allergen hain?)
    17.    Kan jag få det glutenfritt? - क्या मुझे बिना ग्लूटेन के मिल सकता है? (Kya mujhe bina gluten ke mil sakta hai?)
    18.    Hur länge tar det att laga den här rätten? - इस डिश को बनाने में कितना समय लगेगा? (Is dish ko banane mein kitna samay lagega?)
    19.    Kan jag få den starkare/mildare? - क्या मुझे इसे ज्यादा तेज़ / हल्का मिल सकता है? (Kya mujhe ise jyada tez/halka mil sakta hai?)
    20.    Jag är vegetarian. - मैं शाकाहारी हूँ। (Main shakahari hoon.)
    21.    Jag äter inte kött. - मैं मांस नहीं खाता/खाती। (Main maans nahi khata/khati.)
    22.    Jag är vegan. - मैं शुद्ध शाकाहारी हूँ। (Main shuddh shakahari hoon.)
    23.    Jag har en matallergi mot _____. - मुझे _____ के खाने से एलर्जी होती है। (Mujhe _____ ke khane se allergy hoti hai.)
    24.    Kan jag få räkningen, tack? - कृपया बिल देने की कृपया करें। (Kripya bil dene ki kripya karein.)