Ghee

Såser & Tillbehör
Vegetarisk

Om du lagar mat från bl.a. Indien har du säkert stött på ghee i ingredienslistan många gånger. Ghee (eller klarifierat smör på svenska) är rent smör där man avlägsnat allt utom det rena smörfettet. Detta ger en oljeliknande produkt som tål höga stektemperaturer, har lång hållbarhet och en utpräglad smörsmak. Det kan vara riktigt knepigt att hitta ghee i Sverige, men som tur är gör man enkelt sin egen ghee.

Ingredienser

1. Smör

Tillagningssätt

1. Smält smör
Ta ett helt paket smör, d.v.s. rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.
2. Sjud

När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.
3
. Svalna
Efter en timme kan du se en vit, mjölkig massa som har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna, det tar ca en kvart.
4
. Filtrera
Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Här använde vi en sil och ett kaffefilter, vilket fungerar ganska bra. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.
5. Förvara

Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där håller den minst ett halvår. Den stelar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.