Behrus lantliga kyckling från Rajasthan

Huvudrätter
Icke-vegetarisk

Servera med indiskt plattbröd, chapati, eller ris.

Ute i byarna i Rajasthan är maten smakrik men enkel. Den här kycklinggrytan har vi lärt oss från Behru Singh ute i en liten liten by i Rajasthan. I öknen och utkanten av öknen är det ofta brist på färska grönsaker varpå den här fantastiska och smakrika grytan är perfekt.

Behrus kycklinggryta från Rajasthan

Ingredienser

3-4 msk olja att steka i

För puré
2 lökar
4-5 cm skalad ingefära
10 små vitlöksklyftor eller ungefär samma volym av vitlök som ingefäran.
Vatten

Hela kryddor
6 svartpepparkorn
2 bitar kanel (ca 2 cm)
1 hel torkad röd chilipeppar (kan uteslutas)

Kryddor pulver
2 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk korianderpulver
3 tsk salt

Övrigt

1,5 kg kyckling med ben (om benfri kycklinggryta önskas, minska mängden kyckling med hälften men tillsätt då gärna lite kycklingbuljong), i bitar
Ev. en grön färsk chili (enligt smak)

Tillagningssätt

1. Hacka upp löken i bitar och skala vitlöksklyftorna samt ingefäran. Mixa tillsammans med några matskedar vatten tills du får en puré.

Puré av vitlök, ingefära och lök

2. Hetta upp oljan i en panna eller tryckkokare

3. Lägg i det mesta av lök- och ingefärspurén och stek försiktigt tillsammans med de hela kryddorna i ca fem minuter och tills oljan separerar och lägger sig på toppen.

4. Blanda det sista av purén med ca en dl vatten och resten av kryddorna samt saltet och blanda i pannan. Stek försiktigt i ytterligare ungefär fem minuter tills oljan åter igen separerar och lägger sig på toppen.

5. Blanda i kycklingbitarna och rör om under några minuter så att all kyckling är ordentligt täckt av kryddblandningen.

6a. Lägg på locket och låt puttra tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt mer vatten allt eftersom för att det inte ska bli för torrt.

6b. Om tryckkokare används är kycklingen klar efter ca 4 pys på låg temperatur. Skaka om tryckkokaren lite då och då.

7. Smaka av med mer salt vid behov samt hacka i lite färsk grön chili några minuter innan servering om mer hetta önskas.