Jordbruk & djurhållning

Jordbruk

Ungefär 2/3 av Indien befolkning bor landsbygden och jobbar direkt eller indirekt med jordbruket. De viktigaste grödorna är; ris, sockerrör (som man kan se kanta vägarna i princip hela norra Indien), vete, kokosnötter, baljväxter, jute, bomull, te (världens största producent), kaffe, kryddor (30% av världsmarknaden) och oljeväxter
Efter självständigheten hade Indien problem med att maten att räcka till och behövde således lägga en massa pengar att importera, men Indien är numera självförsörjande livsmedel och kan till och med exportera en hel del!
Trots att så många jobbar inom jordbruket så står det endast för 25% av BNP.

På senare tid har Indien börjat satsa biodynamisk odling vilket har gett mycket stora framgångar. Vi gick ett föredrag med Erik Sohl, arrangerat av Svensk - Indiska föreningen, som berättade om odlingsformen och framgångarna. 

Traditionellt jordbruk


AnchorDjurhållning

Att det finns många kor i Indien är det ingen tvekan om. Dessa äts dock inte i större delen av Indien (bortsett från Kerala). Av nötkreaturen får man istället mjölk (dudh) och bränsle. Kopplingen kor och bränsle får man via spillningen som plattas ut till något som liknar tekakor i formen och torkas mot stenar. När  kakorna torkats fungerar de utmärkt till att elda med
Fjäderfän är annars ett populärt kreatur. De kan ätas av muslimerna, som inte äter gris, samt många av hinduerna som skippat det vegetariska alternativet men inte vill äta nötkreatur.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu