Buddism

Av Indiens befolkning är det bara 0.7% ungefär som är Buddhister.

Buddistiskt tempel
Buddistiskt tempel i Sarnath

Religionen (eller filosofin som somliga påstår att det är) uppstod omkring år 500 f.Kr när prins Siddharta Guatama nådde insikt och upplysning. Han levde i en skyddad värld bakom palatsets portar när han en dag gav sig ut bland folket i staden och såg allt lidande.

Han lämnade sin familj för att söka upplysning men följde inte de andra profeternas tillvägagångssätt; självsvält. Nej, han följde "Den gyllene medelvägen" -måtta i allt.

Siddharta förstod att allt liv var lidande och utvecklade "De fyra ädla sanningarna":
*All existens är lidande
*Lidandet är orsakat av själviskt begär
*Utplånandet av begären gör det möjligt att uppnå buddaskap
*Den Åttafaldiga vägen leder till att lidandet upphör

Buddhismen är uppdelad i två stora grenar; theravada -den lilla vagnen och Mahayana -den stora vagnen.
Anhängare av Theravada menar att vägen till buddaskap är ett individuellt utövande och att man väljer sitt eget sätt att nå dit. Att nå buddaskap är få förunnat. Denna gren praktiseras främst på Sri Lanka, i Burma, Thailand, Laos och Kambodja.

De som följer Mahayana anser att buddhisternas gemensamma tro kan omge alla människor och leda till befrielse. Alla har möjlighet att uppnå buddaskap och bli en Buddha. Denna gren är betydligt mindre strikt än Lilla Vagnen och praktiseras främst i Japan, Kina, Vietnam och Korea. I Tibet praktiseras en variant av Mahayana som kallas Hindu-Tantrisk Buddhism. (Lamaism)

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu