Kristendomen

Kristendomen, kyrka i Shimla

I Indien finns omkring 22 miljoner kristna människor, vilket motsvarar ungefär 2,5% av hela befolkningen. De flesta anhängare bor i Kerala, en delstat i sydvästra Indien, samt i Goa, Nagaland, Mizoram och Meghalaya.

Historisk bakgrund

Kristendomen kom till Indien omkring år 52 e.Kr, enligt traditionen genom aposteln Thomas, även känd som "Thomas Tvivlaren". Thomas tros ha landstigit i Kerala, där han grundade de första kristna församlingarna. Han sägs ligga begravd i Mylapore, Chennai (Madras), och hans grav har blivit en pilgrimsplats för kristna.

Genom portugiserna, som anlände till Goa på 1500-talet, bildades ett stort kristet samhälle där. Den portugisiska närvaron ledde till spridning av den katolska tron, och många kyrkor och kloster byggdes under denna period. Kristendomen har dock funnits i olika former och med olika influenser långt innan portugisernas ankomst.

Tro och läror

Kristendomen är en monoteistisk religion - endast en Gud finns och 'Bibeln' är dess heliga skrift. Kristendomen baseras på treenighetsläran; läran om en Gud som innefattar tre personer: Fadern, Sonen och den Helige Ande. Jesus Kristus är Guds son och hans budbärare. Enligt bibeln dog Jesus på korset för våra synders skull, och hans död rensade världen från synd. Senare återuppstod han och fördes till sin Faders sida. Den som tror på att Jesus är Guds son och att han dog för våra synder, kommer enligt vanlig trosuppfattning till himmelen efter döden.

Kristenhetens olika samfund i Indien

Kristna i Indien tillhör olika samfund och kyrkor. De tre största grupperna är:

  1. Romersk-katolska kyrkan - Påverkad av portugisisk kolonialism, särskilt stark i Goa och Kerala.
  2. Malabarisk syrisk-katolska kyrkan - En östlig katolsk kyrka med ursprung i Keralas tidiga kristna samhällen.
  3. Protestantiska kyrkor - Resultat av brittisk kolonialism och missionärsverksamhet, inkluderar Anglikanska kyrkan, Baptistkyrkan och andra protestantiska samfund.

Kristendomens inflytande i Indien

Kristendomen har lämnat betydande kulturella och arkitektoniska avtryck i Indien. Många av landets vackraste kyrkor och katedraler finns här, inklusive Bom Jesus-basilikan i Goa och St. Thomas-basilikan i Chennai. Dessa platser är inte bara religiösa centra utan också kulturella landmärken.

Kristna missionärer har också bidragit till Indiens utbildningssystem, sjukvård och välgörenhetsarbete genom att etablera skolor, sjukhus och andra institutioner som betjänar samhället.

Nyhetsämne

Postad av: Henric