Malin Mendel Westerberg jobbar som korrespondent åt SVT i Indien sedan 2005 och delar sin tid genom att omväxlande bo i Indien och Sverige med man och två barn. Eftersom det är så svårt att hitta bra boende (till överkomligt pris) i Mumbai tvingas de bo på hotell utan egentliga möjligheter att laga egen mat (även om tillfälle ges ibland), det har lett till att de ätit sig genom många av stadens enorma utbud av spännande restauranger.
Bombay Takeaway är något så unikt som en reportagebok om indisk historia, religion, politik, samhällsklasser och kultur som allt sys ihop av en matdoftande röd tråd. För precis som vanligt, här i Indien, glider de flesta samtal och konversationer in på ämnet mat. Det är därför egentligen inte så konstigt att Malins alla intervjuer och reportage börjar i ett ämne för att sedan sakta övergå i prat om mat för att sedan avslutas i ett smaskigt recept. Det är inte heller sällan just maten också har en stark koppling till just politik, religion och historia. Recepten är något anpassade för att fungera bra att laga i Sverige och när ingredienser används som kan vara svåra att få tag på, får vi inte sällan tips om alternativa råvaror. Men till skillnad mot Malin gillar undertecknad, precis som många andra här i Indien, vitlök bättre. Där Malin tonar ner vitlöken hackar eller mortlar vi gärna ner lite extra.
Även om boken fokuserar på Bombay och varken kan eller gör anspråk på att förklara fenomen över hela Indien, så får vi ändå känna vissa dofter och smaker från subkontinentens alla hörn och kanter. Bombay är en kulturell och gastronomiskt smältdegel. Här samlas folk från hela Indien - medan vissa behållit sin regionala och kulturella särprägel har andra mixat och matchat fram en ny kulturell identitet baserad på megastadens kosmopolitiska anda.
Bombay Takeaway är en vackert formgiven bok fylld med inspirerande och fina bilder från Mumbai, marknader och mat. Reportagen är lättlästa, intressanta och även dem fyllda av glädje och inspiration och kan därför också läsas som en del av förberedelserna för en resa till Indien och Bombay. Genom Malin får vi träffa personer från stadens nästan alla samhällskikt; rika, fattiga, skådespelare, immigranter, hinduer, muslimer, barn och vuxna från slummen men också historiska personer som Mahatma Gandhi.
Jag tycker helt klart att Bombay Takeaway är given läsning för såväl dig som är intresserad av det indiska samhället som dig som älskar mat. Kopplingarna mellan till exempel politik och mat, som i Sverige kanske skulle kännas både långsökta och krystade, är en absolut realitet i landet där priset på lök kan fälla en sittande regering och där landets fader använt just ätandet både som politiskt påtryckningsmedel som en metod för självkontroll.