Låt oss kasta oss in i Den vita tigerns värld, en värld av smuts, mörker och korruption. Balram Halwai tillhör sötsaks-kastet och är född någonstans i de centrala delarna av norra Indien, ett område som genom romanen beskrivs som ”The Darkness” eller mörkret. Redan i början av boken får vi veta att Balram är entreprenör och en mördare och precis som den vita tigern är han unik i sin generation.
Berättelsen växer fram under sju nätter genom brev som Balram skriver till den kinesiska premiärministern inför hans besök i Bangalore och det är en berättelse om hur den vitaste av tigrar kan färgas svart genom korruption och förtryck. Det rurala Indien beskrivs som hönsburar och befolkningen som höns som accepterat sitt öde. Balram växer upp ren och okorrumperad trots ett hårt liv och det är inte förens han flyttar till Delhi och blir chaufför åt en rik Indisk landherre korruptionen smittar av sig. Sakta lär han sig att överleva och växa i en värld där allt – och alla – kan köpas för pengar.
Den vita tigern är skriven med ett lättsamt språk och bitvis med mycket humor och värme, trots all smuts som döljer sig under ytan. Men ger den en korrekt bild av Indien? Nej, troligtvis inte men berättelsen är inte helt otrovärdig ändå. Korruptionen är bevisligen väldigt utbredd i Indien och stora samt mindre företag äger mer eller mindre hela byar- även om vissa företag verkligen jobbar för att höja standarden och utbildningsnivåerna. Jag kan varmt rekommendera Den vita tigern till alla, oavsett intressenivå för Indien, men se den inte som en källa till kunskap om det indiska samhället utan för vad den är, en fantastisk, rolig och spännande skönlitterär roman.
Comments
Re: Den vita tigern
Kujala (ej verifierad) ons, 2012-11-21 19:23
Ja det var en bra bok tycker jag. Han har skrivit flera böcker om Indien tror jag