
Malin Mendel
För dig som kanske inte kollat på TV under de senaste åren kan en kort introduktion vara på plats. Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Hon har tidigare skrivit livsstilsböcker om indisk mat och yoga och låg nyligen bakom ett stort scoop om Scania lastbilar i Indien. Förutom den seriösa sidan lyser hennes humor igenom i den populära teveserien med David Batra i Indien, ”Världens sämsta indier”.
Malins indiska liv genom maten
Malins senaste bok om Indien har titeln ”Mitt indiska liv” och vill med indisk mat reducera ditt och mitt koldioxidavtryck. Genom att anamma en mer indisk livsstil, med mer vegetarisk mat – och yoga – kan vi bli mer klimatsmarta. Det är just här vi hittar bokens fokus, för även om vi även får ta del om flera intressanta anekdoter ur Malins liv finns miljötänket och vår hälsa ändå hela tiden närvarande. Boken har vackra illustrationer och flera fina fotografier vilka ger såväl inspiration som reslust.
Miljö och hälsa utan kompromisser på smaker
Det är sällan just miljövänliga och nyttiga recept får hjärnans smak- och glädjecenter att gå ingång på högvarv, men den som testat att äta hemmalagad indisk mat vet att det är precis vad som händer. Indisk restaurangmat är förvisso god och smakrik men det är sällan man kan kalla den nyttig. Medan den hemmalagade maten oftast är snål på smör och grädde är det något det sällan snålas på i de (framför allt) nordindiska restaurangerna. Malins recept fokuserar på den hemmalagade maten hon själv blivit bjuden på i olika hem runt om i Indien.
Vegetarianskt fokus
Det som gör den indiska maten så klimatsmart är att många recept är helt vegetariska, något som återspeglas i ”Mitt indiska liv”. Faktum är att de flesta recept fungerar bra för veganer då de flesta recept helt saknar animaliska produkter. Visst hittar vi en hel del recept med de i Indien allt så viktiga mejeriprodukterna, yoghurt och färskost, vi hittar också ett par recept med ägg. På det stora hela är det främst grönsaker, baljväxter och kryddor som utgör majoriteten av recepten. Malin visar också var vi kan ta klimattänkandet ytterligare ett par steg utan att kompromissa om smakerna. Kanske kan man till exempel byta ut det importerade riset mot gryn eller grönsaker som odlats närmre våra tallrikar?
Mat för alla måltider och tillfällen
Recepten är uppdelade efter rätter i väntan på maten, tillbehör & förrätter, varmrätter och efterrätter. Recepten varvas med fakta och information samt Malins anekdoter och observationer. Även om boken bara innehåller runt fyrtio recept ges vi inspiration och kunskap att ta dessa recept och göra våra egna unika måltider. Många större receptböcker faller av att många av de ingredienser som anges i recepten helt eller delvis saknas i Sverige. I ”Mitt indiska liv” används nästan bara de ingredienser du lätt kan hitta i livsmedelsaffären – även på mindre orter.
Den enda indiska kokbok du behöver?
Den stora frågan är då, är det här den enda indiska kokboken du behöver? Nej, även om vi ger fullt betyg för ”Mitt indiska liv” av Malin Medel tycker vi att det indiska köket är större och mer komplext. Boken har inte heller ambitionen att ge dig det kompletta indiska köket utan här får vi smakrika, mustiga, klimatsmarta recept, anekdoter och fakta som får mig såväl hungrig som inspirerad att äta bättre. Jag gillar fortfarande att bläddra i bland annat Malins tidigare indiska kokböcker (se länkar nedan) eller i min gedigna receptsamling från Indien. De recept vi får ta del av är fantastiska och unika eftersom de kommer från köken hemma hos helt vanliga indiska människor och inte kända kockar från TV. Precis som Malin tycker vi att några av de bästa indiska smakupplevelserna kommer från de indiska hemmen. Nu kan du få samma smakupplevelse från ditt kök.
Läs mer
Vi har tidigare recenserat två böcker av Malin Mendel. Du kan läsa våra recensioner genom länkarna nedan:
Bombay Takeaway: Indien genom maten
David Batra har även han skrivit en personlig kokbok, som du kan läsa mer om här: David Batras inte så tråkiga indiska mat