Det här är en utskriftsvänlig sida om Zoroastrinaism. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Zoroastrinaism

Zoroastrinaism Ann-sofie
Body

Zoroastrinaism:

Detta är en av världens äldsta religioner och grundades i Persien av profeten Zarathustra på 500-600-talen f.Kr Zoroastrinaismen var en av de första religionerna att tro på en allsmäktig och osynlig Gud. Dess heliga skrift 'Zend Avesta' beskriver den pågåendekonflikten mellan det goda och det onda.

Människor kan bara segra över det onda genom att följa reglerna om 'Humata' -goda tankar, 'Hukta' -goda ord och 'Huvarshta' -goda gärningar.

De troende kallas Parser och de flesta av dem bor i Mumbai och är ättlingar till Parser som flydde förföljelser i Persien år 717 e.Kr. Zoroastrinaismen finns nu endast i Iran, Pakistan och i Mumbai (Bombay) i Indien.
Parserna tror på elementens renhet och varken begraver eller kremerar sina döda eftersom både jord och eld skulle förorenas. Istället lämnas de död i ett högt torn, 'Dakhma' -tystnadens torn- i Mumbai (som är avspärrat för icke-parser) för att ätas av gamar.

Man kan inte konvertera till Zoroastrinaism, det enda sättet att tillhöra religionen är att vara född av två anhängare. Det betyder att antalet zoroastrianister ständigt minskar.

I ett Parsiskt tempel brinner ständigt en eld som symbol för skaparguden Ahura Mazda. Guden står för sanning, rättrådighet och ordning.

Det här är en utskriftsvänlig sida om Zoroastrinaism. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!