Det här är en utskriftsvänlig sida från https://www.indien.nu. Läs många fler artiklar i andra intressanta ämnen här!

Lakshmi

Lakshmi:

Gudinnan Lakshmi, som ibland också kallas Shri ("Den Lakshmilyckobringande"), är en av de populäraste gudomligheterna i det hinduiska panteon. Hon förknippas med kvaliteter som fruktbarhet, framgång, lycka, rikedom, välstånd, överflöd och regentskap. Gudinnan är också en modell för den ideala hinduiska hustrun, som ser sin make som en auktoritet, som är uppmärksam på hans önskningar och behov och som dyrkar och tjänar honom.

Bilden är ett exempel på en vanlig Lakshmiframställning i nutida hinduism. Lägg märke till ikonografiska detaljer som guldet som rinner från gudinnans hand, elefanterna, lotusblomman som gudinnan står på, hennes fyra armar och lotusblommorna hon håller i sina händer. Lotusen är Lakshmis speciella blomma. Ibland kallas Lakshmi till och med "Lotusen" (Kamala eller Padma). Inom hinduismen är lotusen en symbol för fruktbarhet, renhet och andlig auktoritet. Den ses också som en symbol för karmayoga, dvs handlingar som utförs i gudsmedvetande. Associationerna hör ihop med att lotusblomman vilar på vattenytan utan att smutsas av den dy den växer ur.

En annan vanlig bild är Lakshmi tillsammans med sin make Narayana (Vishnu). Han ligger utsträckt på den kosmiska ormen Seshanaga och Lakshmi masserar hans fötter. När Lakshmi avbildas ensam har hon oftast fyra armar, men när hon visas tillsammans med Vishnu har hon bara två och avbildas som väsentligt mindre än maken.

Kraft/ Egenskap - Fruktbarhet, framgång, lycka

Attribut - Lotusblomma, elefanter, guld

Utseende - Fyra armar (om avbildad ensam)

Färddjur -

Det här är en utskriftsvänlig sida från https://www.indien.nu. Läs många fler artiklar i andra intressanta ämnen här!