Det här är en utskriftsvänlig sida om Bengali. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Bengali

Bengali
Bengali
Henric
Body

Lättläst text om det indiska språket Bengali kommer längre ner på sidan!

Bengali: Ett av världens största språk

Bengali är ett indoariskt språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Det betyder att bengali är släkt med språk som sanskrit, hindi, persiska, grekiska, latin, engelska, tyska och svenska. Bengali är det sjätte mest talade modersmålet och det sjunde mest talade språket i världen, med cirka 270 miljoner talare. Bengali är det officiella, nationella och mest utbredda språket i Bangladesh, med 98% av bangladeshier som har bengali som sitt första språk. Bengali är också det näst mest talade språket i Indien. Det är det officiella språket i de indiska delstaterna Västbengalen och Tripura och i Barak Valley-regionen i delstaten Assam. Det är också det andra officiella språket i den indiska delstaten Jharkhand sedan september 2011.

Bengalins långa och spännande historia

Bengali har en lång och spännande historia, som sträcker sig över flera tusen år. Språket har sitt yttersta ursprung i vediska, det äldsta kända indoariska språket, som användes för att skriva de heliga texterna kallade vedorna. Bengali har närmast utvecklats ur magadhi prakrit, ett språk som uppstod ur prakrit, en förenklad form av sanskrit. Magadhi prakrit talades och skrevs i norra och centrala Indien från 300-talet f.Kr. till 1000-talet e.Kr.

Under medeltiden hade bengali, oriya och assamesiska en gemensam utveckling, och de betraktades som dialekter av samma språk6 Bengali skiljde sig från de andra indoariska språken genom att det påverkades av andra språkfamiljer som finns i Sydasien, som dravidiska, austroasiatiska och tibeto-burmanska språk, som alla bidrog till bengalis ordförråd och gav språket några strukturella former.

Från 1000-talet började bengali skilja sig åt från oriya och assamesiska, och bengali blev ett eget språk. Bengali blev ett viktigt språk för buddhismen, hinduismen, islamen och sufismen, som är olika religioner som har haft stor inverkan på bengalis kultur och identitet. Många författare och poeter skrev på bengali om deras religiösa upplevelser, tankar och känslor. Några av de äldsta verken på bengali är charyapada, en samling av buddhistiska mystiska sånger från 1000- och 1100-talen, och ramayana, en episk dikt om kung Rama och hans hustru Sita, som skrevs av Krittibas Ojha på 1400-talet.

Bengali som modernt språk

Från 1800-talet blev bengali ett modernt språk, som anpassade sig till de sociala och politiska förändringarna i Indien och Bangladesh. Bengali fick många lånord från sanskrit, persiska, arabiska, engelska och andra språk. Bengali blev också normerat, vilket innebär att det fick en standardiserad grammatik, stavning och uttal. Bengali blev också ett språk för nationalism, reform och revolution, som uttrycktes genom litteratur, konst, musik och media. Några av de mest kända verken på bengali är Gitanjali, en samling av dikter av Rabindranath Tagore, som fick Nobelpriset i litteratur 1913, och Bidrohi, en rebellisk dikt av Kazi Nazrul Islam, som är Bangladeshs nationalpoet.

Bengali skrivs med en skrift som heter bengali, som är en variant av devanagari, som är den skrift som används för att skriva sanskrit och hindi. Bengali skrift har 34 konsonantbokstäver och 11 vokalbokstäver. Varje konsonant har en inbyggd vokal a, som kan ändras med olika tecken som kallas matra. Bengali skrift har också några speciella bokstäver som kallas conjuncts, som bildas genom att kombinera två eller flera konsonanter. Bengali skrift ser ut så här:

Bengali

Ett av världens mest spridda språk

Bengali är idag ett av de största och mest spridda språken i världen. Bengali har en stor litterär tradition, som omfattar flera genrer och stilar, och som har inspirerat många andra litteraturer och konstformer. Bengali har också en stor kulturell tradition, som uttrycks genom dess musik, dans, mat, kläder, arkitektur och festivaler. Bengali är ett språk som är rikt på historia, skönhet och mångfald.

Lättläst om Bengali

Bengali är ett språk som många pratar i Indien och Bangladesh. Bengali är ett officiellt språk i båda länderna. Bengali är ett gammalt språk, som har förändrats mycket genom tiderna. Bengali har också påverkat och blivit påverkat av andra språk i världen.

Bengali skrivs med bokstäver som heter bengali. Bengali bokstäver ser ut som i bilden ovan!

Bengali har många olika dialekter, som är olika sätt att prata och skriva bengali. Dialekterna beror på var man bor och vilken kultur man har. Några av de största dialekterna är rarhi, bangali, kamrupi och varendri.  De har alla sin egen historia och tradition. Det finns också mindre dialekter, som chittagong, sylheti, chakma och rohingya.

Bengali har påverkats av många olika religioner, som har präglat bengalis kultur och identitet. De tre största religionerna bland bengali är islam, hinduism och buddhism. Islam är den största religionen i Bangladesh, där nästan alla bengali är muslimer. Hinduism är den största religionen i Västbengalen, där de flesta bengali är hinduer. Buddhism är den största religionen bland vissa stamfolk i Chittagong Hill Tracts, som chakma, marma och mro. Det finns också andra religioner bland bengali, som kristendom, jainism, sikhism och bahá'í. Många författare och poeter har skrivit på bengali om deras religiösa upplevelser, tankar och känslor. Några av de mest kända är Rabindranath Tagore, Kazi Nazrul Islam, Lalon Fakir och Buddhadeva Bose. 

Bengali är idag ett av de största och mest spridda språken i världen. Bengali har en stor litteratur, som handlar om många olika saker. Bengali har också en stor kultur, som uttrycks genom dess musik, dans, mat, kläder, hus och fester. Bengali är ett språk som är rikt på historia, skönhet och mångfald.

 

Det här är en utskriftsvänlig sida om Ordbok. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Ordbok

Ordbok Henric
Body
Svenska räkneordBengaliska räkneord
NollShunno
EttAyak
TvåDui
TreTin
FyraChar
FemPan'ch
SexSoy
SjuShat
ÅttaAa't
NioNoy
TioDa'sh
ElvaAa'garo 
TolvBaro
TrettonTe'aro
FjortonChoudda'
femtonPonero 
SextonSholo
SjuttonShatero
ArtonAthero 
NittonUnnish
TjugoKuri, Bish
TjugoettAa'kush
  
TrettioTirish
FyrtioChallish
FemtioPonn.chash
SextioShat
SjuttioShottur
ÅttioAa'shi
NittioNobboi Aa'ksho
HundraAa'k Shato 
Ett tusenAa'k Hazar
En miljonDosh Lakkho'
Svensk FrasFras på Bengali
JaZee ha'a
NejNa
TackDhanyabad
VarsågodApnakeo Dhanyabad
Ursäkta migKichu Mone Korben na
HejEi Je
Hej dåKhoda Hafez
Jag förstår inteAmi Buzhlam na
Vad heter du?Apnar Nam ki?

Det här är en utskriftsvänlig sida om Ordbok. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!

Det här är en utskriftsvänlig sida om Bengali. Klicka här för att komma tillbaka till artikeln för att läsa fler kapitel!