amöbor... och diverse andra tarmparasiter

12 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
dekadensen
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-04-20

efter en längre tids resa i Indien, med en rätt naiv inställning till vad kroppen egentligen tål ("men, en liten klunk kranvatten bara, för att se hur det smakar.." osv) så har jag naturligtvis drabbats utav stora magplågor, upprepade kräkningar, ingen aptit, osv.
Ni som varit med om det vet nog själva vad jag menar.

Det känns som att det aldrig kommer gå över (för det har det ändå inte gjort i en månad nu).
Mitt problem är att min läkare inte kan hjälpa mig förrän om en vecka (en vecka! jag kommer ha hunnit svälta ihjäl, eller dött utav uttorkning, eller tagit livet av mig för den smärtans skull) och nu undrar jag,
ni som har varit med om det tidigare,
finns det några huskurer att testa medan jag väntar på hjälp?
Några tips om vad man bör/inte bör testa att äta eller dricka?
Finns det något sätt att få det att sluta göra ont?
Vad som helst, alla tips är välkomna.

tack på förhand

Erika
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2002-10-28

Jag förstod inte om du fortfarande är i Indien eller hemma men antar att du är hemma eftersom du måste vänta en vecka på att träffa en läkare.
Jag tycker du ska ringa till infektionskliniken på Akademiska om du inte redan gjort det (jag såg att du är från Uppsala, det är jag också). Jag hade misstänkt giardia när jag kom hem senast och jag fick komma upp till sjukhuset samma dag för att lämna prover.
Under tiden vet jag inte riktigt vad jag ska ge för råd förutom att dricka Resorb (vätskeersättning) om du förlorar mycket vätska och äta enkel okryddad mat, men det vet du säkert redan. Och ta inte Immodium...

Tanya
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-02-25

Hej,
jag håller med erika! Infektion har mottagning dygnet runt, numret är 018-611 00 00, be att få bli kopplad till infektionskliniken. Om du mår så dåligt är det helt ok att söka akut :wink: . Du anar inte vad folk söker för ibland... :roll:

hälsningar Tanya (sjuksköterska)

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Hej

Jag kom precis hem och drabbades sista dagarna av Campolybacter, det får man av kyckling - fick det trots att jag inte har ätit kyckling - alltså har någon använt samma skärbräda, kniv eller dyligt... man kan aldrig helgardera sig.

Det som är bra är att man har rätt till medicin gratis enligt smittskyddslagen, dessutom behöver du bara gå till en sjuksköterska (70kr) och be om en direktremiss från läkare så ringer hon/han till läkaren och sen kan du få proverna och åka hem och ta proverna. (Man vet ju att det är någon form av amöba/bakteria i tarmsystemet så prover måste man ta i alla fall - det behöver ingen läkare tala om för en till det blygsamma priset av flera hundra kronor)

Kolla dessutom upp vad du har på nätet sen när du får provsvaret, till mig sa de att det bara var att vänta ut det onda medans jag läste mig till på nätet att man ger antibiotika i svåra fall (vilket jag var efter 7 dagar med vattendiarré).

Fick min antibiotika efter att jag påtalade om vad jag läst på nätet och magen ordnade upp sig på en gång.

Lycka till!!

veidar
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2004-01-20

Sant dar ar inte kul, jag haller med! Efter att ha klarat mig i 2 veckor akte jag dit. Efter medicin stoppades vad nagon kallade "vattendiarren", men nu en vecka efter kuren ar jag fortfarande ganska los. Da undrar man forstass om man fortfarande har nagot kvar av vad det nu var. Har dock relativt bra aptit, med tanke pa varmen!

Ja, det har inlagget hjalpte kanske inte sa mycket, men jag fick dela med mig i all fall. :wink:

Tashio
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2003-07-16

Min flickvän fick Shigella i Indien en gång. Det är den bakterien som vanligen ger bakterie dysenteri. Som jag förstår finns det ca 40 typer av Shigellabakterier och de kan vara lite olika farliga men det ska gå över efter i alla fall ett par veckor om man inte har fel på sitt immunförsvar. Man kan ta antibiotika, tex ciprofloxacin men läkarna vill helst inte ge det för resistans mot antibiotika verkar sprida sig ganska snabbt hos Shigella och man behöver den antibiotika som fortfarande verkar på bakterien för de svåra fallen, folk med sämre immunförsvar, barn och gamla osv.

Min flickvän blev bra men det tog ett tag och vi hade några läskiga dagar på ett tåg mellan Bombay och Varanasi där hon svimmade när hon skulle på toan, hade kramper i magen och hon var helt groggy mest hela tiden. Hoppas det löser sig för dig.

dekadensen
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-04-20

tack så mycket för alla tips angående turistdiaréer och allting.

nu ska jag berätta vad som hände, efteråt.

ni förstår, jag har en otroligt viktig sak jag vill att alla på forumet ska tänka på.

SÖK LÄKARHJÄLP NÄR NI BLIVIT SJUKA I INDIEN

för. Hur ska jag säga. Jag erkänner, jag drack några klunkar av dricksvattnet ibland. På ställen jag trodde var "rena" (Mumbai, Goa..).
Och visst, jag åt på en del syltor som jag såg inte hade så mycket hygien.

Efter att ha läst mycket på det här forumet om sjukdomar, och efter att ha träffat på andra indienresenärer som berättat om diverse amöbor och dylikt så trodde jag att jag var smittad av samma sak.
Det var jag inte. Jag blev smittad av Hepatit E (gulsot), men trodde det var en amöba efter att ha kommit hem. Orkade i tumultet efter tre månader i Indien alltså inte gå till läkarmottagningen förrän efter en månad av diverse diarresymptom.

Sen gick allting väldigt fort, helt plötsligt. I en månad hade jag varit matt, haft diareer, och kräkningar. Men varit så dum att jag inte sökt läkarhjälp.
Hamnade till slut i en ambulans till Akademiska i Uppsala, för att sedan hamna i koma.
Det visade sig som sagt att jag blivit smittad av hepatit E i Indien, vilket satt sig i levern. Jag höll på att dö, faktiskt. Hade dock tur, det gick ut rikslarm i hela Norden, och jag fick en ny lever på ett dygn. Jag skulle ha dött annars.

Nu måste jag äta mediciner för resten av mitt liv, och kommer aldrig kunna resa på samma sätt igen. Och inte till Indien.

... så mitt råd till alla er som reser till Indien är att
SÖKA LÄKARHJÄLP
när ni blir sjuka. Och DRICK BARA RENT VATTEN. SLARVA INTE.
Kom ihåg hygienen. verkligen, det är ju jätteviktigt.

Min tid i Indien var otroligt underbar, och jag träffade så otroligt speciella människor och det var en upplevelse för resten av mitt liv.
Men det finns sjukdomar, och man KAN bli smittad av dem.

Strunta inte i vacciner.
Strunta däremot i dreadskillen på Om beach som berättar om hur han minsann rest runt i Indien i sex år, levt med lokalbefolkningen, ätit och druckit samma mat, aldrig haft några problem, osv.

(Förövrigt är det troligt att jag smittades av hepatit E runt vid Hampi, Goa någonstans. En liten varning alltså)

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Tjena Dekadensen,
jag vet inte riktigt vad jag skall säga om det här, förutom att det var väldigt väldigt tråkigt att höra. Jag är extremt glad att du är tillbaka på forumet o kan förmedla vart du varit med om. Jag hoppas du kommer bli frisk och så återställd du nu kan bli.
Hoppas du ändå kan stanna på forumet och förmedla Indien-glädje samt kloka och viktiga råd.

Vänliga hälsningar,
Pia.

Clownfish
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2003-06-24

Jäklar, Dekadensen! Kan knappt tro det!! Det du beskriver låter som ett fiktivt skräckexempel på vad som skulle kunna hända, men du är allvarlig alltså?

Fasen vad trist, hemskt ledsen för din skull! :( Du har haft extrem otur, eftersom hepatit E tydligen ska läka ut av sig själv. PM Praktisk Medicin säger "Fekal-oral smittväg. Liknar hepatit A. Inkubationstid 2-9 veckor, anti-HEV antikroppar för diagnos. Övergår ej i kronisk form. Ingen specifik terapi eller vaccination. Mortalitetsrisk för gravida, annars godartad.". Desutom beskrivs hur man ska akta sig för att smitta andra här :http://www.ltkalmar.se/smittskyddet/PATIENT/sjukdomsfakta/hepatit_e.htm

Varför måste du äta medicin jämnt? För din nya lever?

dekadensen
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-04-20

mm, jag hade extremt otur.
eller- tur med tanke på att den satte sig i levern bara. men den tror att det var på grund utav att levern samtidigt började ta hand om p-piller i kroppen när jag kom hem, vilket gjorde att hepatiteten satte sig bara där och blev en stor äcklig massa helt.
men tur hade jag att jag fick en ny lever på några dar, här i sverige också.
annars död.

Infektionscentrum som sagt, gå dit ifall ni känner att ni drabbats av något efteråt.

mediciner resten av livet för att inte få avstötning.
samt måste vara i närheten av ett proffessionellt sjukhus, ifall något händer. lite svårt det också ibland, på landsbygden sådär...
allt för en liten indienresa...

men som sagt. bry er om er hygien och kolla vattnet och sånt.

för jag trodde inte skräckhistorierna gällde mig heller.

ta hand om er, nästa gång. ordentligt. inget slarv.

Leif
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2004-04-20

Besökte i. 97-98. som alla? andra fick jag "magomställningsproblem", vi PRATAR så mycket hit o dit om hjälp jag fick, Vill ÖDMJUKT försöka säga DU är din bästa läkare.Var uppmärksam , Lyssna på signaler från din kropp. Blev hembjuden till en familj utanför Calcutta, visades runt , det fanns en damm där man bada, tvättade, (o såg en buffel där) nåväl, erbjöds te innan jag skulle åka in till C. igen. självklart, kom tevattnet från dammen. ok, det var tufft, men det GÅR att kurera sig själv. utan s.k.medicin. självklart finns det andra som har drabbats av fan så tuffare saker. var oxå i Puri fick en svullnad i ögonen , kunde ej vara utomhus på dagen p.g.a. solljuset. Fick dock hjälp på ett college för Ayurvedisk medicin. Enligt den läkaren/läraren jag träffade hade jag fått enallergisk reaktion av något jag ätit som jag fortfarande ej vet vad det är. Kort sagt: Lyssna på dig själv! Och i Ayurvedisk medicin finns stor kunskap. Störst ansvar har dock du själv. Var rädd om dig! Leif