Bröllop i Indien

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
almgrenlisa
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2007-02-21

Hej! Jag är bjuden på bröllop i Indien, januari 2019. Är det någon här som har erfarenhet av bröllop i Indien?

Jag har varit i Indien tio gånger så jag är hyggligt bekant med landet, men jag har ingen erfarenhet av bröllop i indien. Den som skall gifta sig är dottern till den chaufför jag haft under alla mina Indienresor. Vi står varandra mycket nära. 

Nu undrar jag hur ett hinduiskt bröllop (generellt sätt) går till? Vad skall jag ha på mig? Vad skall jag ge i present? Vad kan jag förvänta mig och vad bör jag tänka på?

Jag har naturligtvis pratat med både den blivande bruden och hennes far men jag känner att de inte riktigt förstår mina undringar. Inte alls konstigt, eftersom de tycker att deras kultur står som norm för alla kulturer:-) Jag kommer förmodligen vara den enda "vita" gästen på detta bröllop, så jag vill vara förberedd på att vissa ögon kommer ligga på mig och jag vill försöka gör mitt bästa för att smälta in och visa respekt.

Skulle vara jättekul och intressant att få ta del av era erfarenheter och tankar kring bröllop i Indien! 

//Lisa

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Jag har varit på cirka tjugo bröllop i Indien de seanste tjugofem åren. Det senaste var i februari i år. 

Bröllop brukar vara i flera dagar varför du behöver flera uppsättningar av kläder. Tänk på att vitt är sorgens färg så undvik vitt. Gå gärna till en skräddare på orten där bröllopet skall hållas minst en vecka innan så får du all hjälp du behöver med att sy upp lämpliga kläder. 

Alla bröllop jag har varit på har alla varit väldigt olika beroende på vilka traditioner eller önskemål de som gifter sig följer. 

En kväll målas det henna. En kväll brukara bara vara för kvinnor. Mannen brukar anlända på en vit häst tillsammans med sina manliga släktingar under stort pompa och hög musik. Sen rabblas det mantran i timmar samtidigt som gästerna äter och dricker hysteriskt. En viktig del av vigseln sker när de går sju varv rund elden för att markera att de kommer att vara gifta under sju livstider. Allt brukar hålla på i 3-5 dagar. Be att få ett ordentligt schema med tider. Tidpunkten för själva vigseln bestämms av panditen efter astrologiska kalkyler. Ofta sker det typ klockan 2:31 mitt i natten. 

Presenten kommer att bokföras med ditt namn så att det vet vilken nivå deras present till dig på ditt bröllop skall vara. Många ger pengar i ett kuvert. Fråga hur mycket hon förväntar sig. Andra vanliga presenter bilar, kylskåp, flygbiljetter, husgeråd, tyger, guld. Kommer du från Sverige är typiska svenska saker som kristall från Orrefors och hjortron-, blåbär- och lingon-sylt väldigt uppskattat. 

Några av mina bilder: 

bordsgrannar
guld
dans
bruden
hennamålning
mannen
sju varv runt elden
mat
mantran läses i timmar
mannen kommer med sin stab

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

almgrenlisa
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2007-02-21

Tack för info och bilder!

 Jag har en uppsjö av punjabi-dressar i garderoben men det kanske är för enkelt? Bör jag skaffa mig en sari tror du?

akcn
akcns bild
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-20

Det brukar uppskattas att man har indiska kläder så skaffa dig en sari el två salwar kamez funkar oxå. Bra tips av Mats att åka till den lokala skräddaren en vecka innan eller så så kan du se vad de andra tänker ha på sig.

Jag har lämnat pengar i ett kuvert när jag har varit med, de brukar sitta vid ingången och skriva upp vad de får av gästerna. Du kan ju fråga din kompis om det är något till hushållet de behöver oxå... de ju glada för motorcyklar osv oxå

__________________

Resa bokad! Semester och studieresa 5-21 mars! 

almgrenlisa
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2007-02-21

Motorcyklar och bilar! He Bhagwan!

Vad har folk för ekonomi egentligen?

Hur kan jag se vad de andra tänker ha på sig genom att besöka den lokala skräddaren? Förresten så finns det många lokala skräddare...

Tack i alla fall för inlägg:-) Då skall jag skaffa mig en sari till själva bröllopsdagen och så får mina salwar kamez duga dagarna omkring!