Chaufför i indien

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Uffek
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-04-02

Under mina resor i indien har jag nog haft 10 olika förare och de flesta av dessa har en benägenhet att köra till ställen där de får proviton på det man handlar och på de hotell som föreslås , inte så att jag inte unnar dem dessa extra kronor , men problemet är att dessa ställen är förståss på de värsta turistvägarna och ofta får man inte rum i prisklass man betalar för . Det har hänt att jag blivet osams med chauffören om detta då det inte alltid räcker med att förklara sin ståndpunkt , det är tråkigt när man är ute och reser . Fast på min sista träffade jag Ram , en person som jag genast kände förtroende för , det fans inga dålda baktankar, Ram är hindu om ej praktiserande , mycket god engelska och väl införstådd med hur det indiska sammhället fungerar , han bor utanför Delhi. Söker i en bra guide/ chafför så har ni en här Balram.gujjar2013@gmail.com / tel +919717025630 . Han kör er dit ni önskar till Himalaya eller kochi vad vet ja .

pjoter57
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2013-11-30

Boendet har man väl koll på innan????? Om inte taxin åker dit du vill utan försöker trixa - tja då betalar man väl inte. När man har kommit så långt i diskussionen brukar man ändå bli körd dit man sa från början. 

Uffek
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-04-02

Nä jag har inte koll på boendet innan byter ju plats och stad ofta ibland varje dag , boka i förväg är dyrare och inte nödvändigt i Indien , och det jag pratar om är inte taxiresor , chafför och bil man hyr för att ta sig runt i mellan städer ,ofta hyr man detta för flera veckors resor , sist jag reste ,åkte vi säkert ett par hundra mil i bil , då kan ju vara skönt att trivas med den man åker med , detta är mycket vanligt sätt att ta sig runt på som turist. dessa bilar är alltid vita och är beteknade just turist, en viss avgift betalds när man kommer in i ett nytt ombråde alltså väg tull typ 50 R . Det är ett bekvämt sätt att ta sig runt på. Vill man åka rajasthan runt som exempel och bara har en vecka på sig ja då är det nog bil som gäller är jag rädd , Men det är inte alls så dyrt som man kan tro ,särkilt inte om man är flera , och det är ju inte bara en bil med förare man får , utan med rätt chafför får man ju så mycket mer input tips och de kan ta en till ställen man normalt aldrig skulle hitta till möjligheten att fråga om vadför saker är som de är politik religon eller vad det än kan vara , det är väl det som är det bästa .Men visst alla har olika sätt att lägga upp våra resor på. Hur brukar in andra göra , bokar ni hotell innan ? Har bokat en gång via resebyrå i Sverige , och det blev inte bra alls. Hur tar ni er runt ? Har åkt en del tåg också billigt men ofta mycket försenade .

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Uffek skrev:
Hur brukar in andra göra , bokar ni hotell innan ?

Jag brukar boka hotell hos cleartrip.com/hotels eller booking.com.

Uffek skrev:
Har bokat en gång via resebyrå i Sverige , och det blev inte bra alls. Hur tar ni er runt ?

Nej svenska resebyråer kan inte Indien och det blir oftare dåligt än bra. 

Uffek skrev:
Har åkt en del tåg också billigt men ofta mycket försenade .

Jag föredrar att resa med tåg. Jag boka ofta biljetter i god tid innan hos cleartrip.com/trains

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

LaduLaser
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2014-12-16

Hotell:
Jag kollar upp innan vad det finns för ställen i de städer jag ska besöka. Oftast zoomar jag bara in staden på Google Earth och klickar runt och kollar hotellens hemsidor tills jag hittar något passande.

Hur jag tar mig runt i städerna:
Autorickshaw inne i städerna mellan hotell och sevärdheter. Viktigt att kolla upp aktuell auto fare på Internet innan man sätter igång.

Hur jag tar mig mellan städerna:
Tåg är att föredra. Första resan (november 2014) lät jag oftast hotellets resedisk boka åt mig mot en viss kommission (blev blåst i Delhi minns jag, men i övrigt var de hyfsat ärliga). Andra resan (november 2015) förbokade jag en biljett via en resebyrå i Sverige och betalade typ 4 gånger vad det skulle kostat att boka via Cleartrip eller motsvarande, restrerande transporter löste jag på tågstationerna där nere. Senaste resan (februari 2017) så hade IRCTC (indiska SJ) börjat acceptera internationella Visa-kort, och jag kunde enkelt förboka alla mina tågresor via deras sida. Lite tråkigare blev det när all planering blev så inrutad, men samtidigt skönt att väga upp lite mot allt kaos som Indien är i övrigt Smile

__________________

Nästa resa: Delhi-Mathura-Rishikesh-Haridwar-Delhi. November 2019.

Uffek
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-04-02

Tycker också om att åka tåg , det är ju något speciellt med tåg och indien , en upplevelse ,men man måste ju då ha tiden till förseningarna ,mitt natt tåg blev ett dagtåg med 8 timmars försening mellan Agra och Varanasi , fast priserna kan maj ju inte klaga på.

yoga
yogas bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

LOL råkat ut för nåt liknande, i Agra tror jag det var. Taxin ville köra till nån mattaffär och jag tyckte att han skulle köra dit jag skulle men stannar sen ändå till vid nån mattaffär. Köpte inga mattor, släpa runt på mattor på resa är inget jag var sugen på. Jag drog nytta av händelsen. Fanns nån som satt och vävde rätt snygga mattor och passade på att ta bilder medans de försökte sälja mattor. Blev kanske kvar där en timme och när taxin sen kör dit jag skulle och talar om sitt pris så drog jag av 60% av priset. Kanske fult gjort så här i efterhand men slösa  tid på sånt sätt kostar.
Taxipriset var dessutom nåt överpris på han drog till med så han förlorade säkert inget.

Tåg har jag inte råkat ut för förseningar mer än kanske på bara +- 5 minuter. Indiska SJ eller Indian Railways (IRCTC, dotterföretag och hanterar bla saker som catering, turism och online bokningar) brukar pumpa ut nya tidtabeller, ofta början av nytt år och kan hända att tider ändras med +-5min - 2timmar eller mer. Ändringar för nästan alla tåg och vissa tåg kan försenas ytterligare första veckor efter nya tidtabeller pumpas ut. Flesta tåg eller tider har annars gjors mycket noga mätningar med innan de matas in i datorer och tabeller. Hastighetsmätningar görs mellan station till station och uppehåll på varje station räknas in. Just i indien är det ganska vanligt med rätt korta uppehåll. Vid vissa stationer så korta som 30-50 sekunder. Dessa mätningar är gjorda många år sedan av Indian Railways och samma rutiner år efter år och ändras nästan bara vid ändringar av tex nya hastighetsgränser eller att det tillkommit nya stationer längst vägen. Tågen eller föraren får inte stanna kvar på en station längre en viss tid. Om inget särskillt inträffar som gör att tågen eller förare inte kunnat lämna en station på bestämd tid. Lämnar tågen en station ett par minuter senare än den bestämda tiden så har de offta även möjligheten att köra ikapp tiden någonstans på vägen. Saker kan också hända på vägen att tåg blir stående tex kört på någon eller som jag var med om där tåget kört på en ko och blev stånde nästan en timme. Åtta timmar senare anländer Ahmedabad i tid där jag skulle av, tåget hade då kört ikapp den förlorade timmen nånstans på vägen.

Den indiska järnvägsnätet är helt enormt stort. Kanske även den mest avancerade järnvägsnätet och järnvägssystemet i världen. Med tåg som går precis överallt. Över 115.000km spår, över 65.000 vägar och och mer än 7.500 stationer. Över 20 miljoner resenärer dagligen. Första tåget, nångång 1850 gick från Mumbai till Thane. Indian Railways grundades ungefär samma tid. Stadsägd och huvudkontor i Delhi.

SJ har långt fler strul med tider. Speciellt vintertid. Många hemska förseningar och kaus. Tågresor i indien är ofta billiga, i alla fall med lägre klasserna. Många tåg eller klasser är ibland dyrare än flyget. På tal om flyg förresten så har indien lanserat eller kommer lansera flera nya tåg som påminner mycket om flyg, med lcd skärmar och allt vid varje stol.

 

__________________

Uffek
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-04-02

Denna sida använder jag för att kolla tåg tider och förseningar, uppdateras vid varje station , http://m.etrain.info/in bra att ha vid längre föreningar kan man använda sin tid till annat än att vänta , även om skådespelet på en större tågstation är underhållande i sig .