"droppar som kan rädda semestermagar?"

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
dekadensen
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-04-20

http://www.indcen.se/ShoppingCart.Asp kan man läsa om "AEROBIC OXYGENE". läs gärna själva.
väldigt kortfattat är det alltså en sorts syredroppar som man droppar i kranvattnet där i indien, det ska funka på vattnet vart som helst i världen,
och några droppar hjälper för att det ska bli drickbart. alla farliga bakterier försvinner.
varje flaska kostar då 175 kronor, köps över nätet, och innehåller 1400 droppar.
ifall detta fungerade så finns det ju absolut ingen anledning att köpa vattenfilter, och inte vatten på flaska heller. jättebra.

...min naturliga fråga är då...finns det någon som har erfarenhet utav denna uppfinning? fungerar det? vågar man testa?

Peter S
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-03

Jo, det verkar ju funka enligt de som marknadsför produkten. Problemet är att den bara tar kål på bakterier. Diverse amöbor och parasiter klarar sig ändå.
Ett vattenfilter kan förutom dålig smak få bort dessa också. Giardia Intenstinalis är en liten rackarns parasit som finns i rinnande och stillastående vattendrag och sprids genom djurfekalier, har jag fått lära mig. Alla som drabbats en gång nickar nog igenkännande och minns när den första suräggsrapen infinner sig med efterföljande magkramper. :)
Nu kan det ju vara så att jag är partisk eftersom jag ägt ett vattenfilter sedan fem år tillbaka och är supernöjd.
Nu såg jag att artikeln handlade om kranvatten, så jag antar att de menar att det redan är klorerat litegrann. Men i Indien använder de ju den gamla "svart-vattentank-på-taket-som-man-fyller-med-motordriven-pump-från-brunnen"-varianten och då är åtminstone jag tveksam till att enbart använda dessa droppar.

Ah, well...alla gör som de själva vill ändå, så..

Clownfish
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2003-06-24

Ojojoj, vilken kvacksalvarprodukt! Jag håller med föregående talare och mer därtill! Lita aldrig på såna här bra-mot-allt-utan-bieffekter mirakelprodukter! Jag lovar, detta är skräp!

Jag är forskningsingenjör på bakteriologiska avdelningen på statens veterinärmedicinska anstalt, och bl.a. härifrån vet jag att bakterier (och parasiter) inte är så lätta att handskas med. Farliga syremolekyler! Vilket snack! Visst, många sjukdomsalstrande bakterier är anaeroba (dvs trivs bäst i syrefria miljöer) men det betyder sällan att de inte alls TÅL syre. Tillväxten hos såna bakterier kan hämmas av syre, men bara för att sedan ta fart igen när miljön är den rätta (dvs i tarmarna). T.ex. E.coli (otäck rackare) trivs utmärkt i syre, ofta bättre än utan syre. Många bakterier är dessutom väldigt tåliga mot hårdhända metoder som klorering och kokning - att då en förhöjd syrehalt skulle ta kål på dem är verkligen osannolikt!

:evil: Köp inte!

Peter S
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-03

Jag hade tänkt skriva kvacksalveri men eftersom jag ansåg att jag är partisk tordes jag inte. Trevligt att se att fler än jag "använder-bindestreck-för-att-poängtera-något"-varianten... :wink:

Clownfish
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2003-06-24

Håller med sisttalande om det sistnämnda, men:

O3, ozon, är så vitt jag vet giftigt för människan och troligtvis alla andra djur, så man får väl hoppas att det inte är det de försökt klämma ner i flaskan.

E.coli är inte EN slags bakterie utan finns i ett näst oändligt antal stammar. Visst, en del av vår tarmflora (tror omkring 1/10) består av egna snälla E.coli, men de mest kända E.coli är inte alls trevliga utan kan lätt ge upphov till turistdiaréer etc. EHEC är den som ger värsta symptomen (t.ex. död) - läs här!: http://www.cfsan.fda.gov/~mow/chap15.html
Jag odlade den här rackaren under mitt exjobb och den trivdes alldeles utmärkt i syre!