Flera bilder!! Spiti!

16 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

...la upp dem som ett album, en kul grej bara.
Enjoy!

http://www.vaniljfamiljen.se/spiti

Rose-Marie
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2006-03-08

:lol: Tack för fina bilder och bra text Hälsningar r-m

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Vad kul! Fna bilder, när var du där?

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Eh, ja, tack, texten var ju bara på kul alltså, fick inte stryk i vare sig fotboll eller cricket!
24 augusti och tre & en halv vecka framåt.
Reste ensam första gången, men det blev tredje i Indien på två år, så det gick ju fint.
Åker gärna tillbaka, mkt vackert!

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Aha, berätta gärna mer, jag är jätteintresserad av detta område. Sommaren 3-4 veckor låter perfekt. hur var vädret? Hur var din resväg? Jag är en person som gärna är länge på samma plats snarare än reser runt, har du lust att berätta hur du fördelade din tid?

Pia.

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Mycket gärna:

Eftersom jag reste ensam bestämde jag rutten på förhand, och beslutade migför att hålla mig till den, för att inte missa det jag kom för att se.

*En natt i Delhi (en natt för mkt i den värmen. Helvetiskt. I Shimla började det bli ok, sen var det jättesvalt och skönt)

*tåg morgonen därpå till Shimla (förbokat, god vän i Mumbai hjälpte) via Kalka, där man byter till smalspåret (helmysigt!)

* En natt i Shimla (tyckte väl sådär om Shimla, men det var nog för att jag reste så hårt, och allt går ju uppför där, byggt i platåer, med stan längst längst upp såklart)

* buss till Manali, två nätter där, vila, äta, tittade på Old Manali, njöt av det svala klimatet (för nu började det bli riktigt skönt)

* lyckosam med att få en share-jeep till Kaza (som ju är "huvudstaden" i Spiti, buss går också, men de har ju ingen fjädring, samt att jeepen med fem pers inte blev dyrare), och den resan var HELT fantastisk. Över två riktigt höga bergspass, upp i stenöknen, fullt med getter och får och människor som inte såg ut att komma från denna tidsålder, alla hemskt vänliga, teet var smaskigt och getmjölken fet och god.

*en vecka i Spiti-dalen: återigen tur, träffade en vänlig tysk som hyrt jeep och var helt betagen i olika Gompas, såg nog alla med honom, vandrade från Kaza till Ki gompa (som var enda anledningen att jag åkte ditupp från början) och bodde med munkarna och drack smörte och åt nyttigt, beundrade bergen, mera Gompas, mysiga byar, galna vägar.
Helt magiskt alltsammans, men en vecka var rätt lagom i min plan.
Åkte runt, alltså från Kaza till Tabo, och vidare ner på Hindustan-Tibet HIghway och tillbaka till Shimla.

*2 timmar i Shimla, sen buss till Rishikesh.

* 2 dagar i rishikesh, utpumpad. Alldeles för stressigt schema, tydligen.

*tåg till Varanasi (andra besöket, hälsade på min gode vän Sitar-maestron Vijay)

* 6 dagar i Varanasi.

* tåg till Bombay med stopp i Agra (skulle se Taj, fredag, stängt)

* Två nätter i Bombay, hälsade på en annan god vän (som fixade ågbiljetten ju)

* flyg hem.

Var meningen att jag skulle sett Rajasthan också, men kortade ner resanen vecka, för min flickväns skull, det började bli ledsamt för henne + att Rajasthan då hade varit översvämmat.

Men vill du bara vara i norr (mitt schema skulle ju täcka det mesta jag inte sett i Norr + Varanasi och Bombay) så kan man GOTT och väl stanna däruppe ett bra tag. Många ser ju spiti och fortsätter till Kashmir sen eller tvärtom. Vackra vandringsleder finns ju drällvis, många ser Chandra Tal, som ska vara en jättevacker sjö, på väg mellan Manali och Kaza)

Hoppas min något ihopslängda berättelse var till glädje, ställ gärna frågor, det gör ingen annan (eftersom jag var själv, ja, du vet hur det är :wink: )

Mvh/Johan

susanne
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-03-02

Jättefina bilder!
Min dröm är att kunna göra en liknande resa om några år då jag förhoppningsvis har möjlighet att vara borta något längre!
Så här i efterhand;Är du nöjd med upplägget på rutten? Eller skulle du ha planerat annorlunda med facit i hand? M V H Susanne.

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Jovars, det är jag, men jag hade nog lagt in fler vilodagar både på vägen upp och ner. När man sitter hemma och planerar är man rätt stursk, kollar tåg och bussar och tänker : hmm, jag kan nog avverka hela norra indien på två dagar...! Är ju slitsammare än man tror att resa, och särskilt i Indien.

05 var jag och min flickvän på en tremånaders från Nepal och ner genom Indien.
jan 06 var vi i Goa två veckor.
Hade det vart närmare från den första resan, hade jag inte glömt hur jävligt det kan vara.
Men ändock, mkt nöjd, ser gärna Ladakh nästa gång, vägen över bergen..:)

Man mår ju rätt fint när man haft det svårt och kommer ut hel på andra sidan, att man får kämpa lite för att se allt det där vackra. Hade inte vart lika kul med ett flygfält mitt i Spiti, om du förstår vad jag menar.

mazganistan
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-02-20

Fina bilder (o kul text. Synd att det bara var på skoj :D )
(Jag har fått stryk i cricket. I Kashmir.) Jag har besökt en del av "dina" platser från albumet men skulle gärna göra det på "rikt": En dröm jag när är att åka från väster till öster, kanske Pakistan, Kashmir, Ladakh (försökte ta oss dit när vi var i Kashmir, men de hade inte börjat flyga dit för säsongen. Inga bussar då heller förstås.), Nepal, Bhutan, Tibet. Tack för inspiration!

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Anytime, anytime.
Och tack själv för att det genast började klia i benen när du berättade om din dröm- nåt liknande far omkring i mitt huvud vissa sömnlösa nätter också!
Är numera stolt fader till en två månader gammal flicka, så det får väl vänta ett tag. Men sen j'''vlar! :D

kharnas
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-01-15

tack för de fina bilderna!!!

längtar verkligen... så fantastiskt vackert där uppe...om ca 4 månader är man själv där uppe :D men om 23 dagar i indien!!! jippii, woohoo...

/Markus

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Låter gott det!

Reser du hem emellan eller tar en långresa sin början här?

Ser fram emot att se dina bilder och höra om det sen, eller under tiden!
tackolov för nätet ibland!

kharnas
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-01-15

Eklund skrev:
Låter gott det!

Reser du hem emellan eller tar en långresa sin början här?

Ser fram emot att se dina bilder och här om det sen, eller under tiden!
tackolov för internet ibland!

det blir en 20 veckor lång resa med en början i bangalore. vi har väl inte planerat så där jätte mycket ännu. just nu är det bara 3 saker planerade... 1. så ska vi besöka ett barnhem i coimbatore(tamil nadu) som en släkting med hennes kyrka har hjälp till och bygga en skola till. 2. sol och bad i kerala 3. vandring i antingen sikkim eller uttaranchal eller både och kanske :P

ha det gött

/markus

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Hej!

Tack för en jättebra planering! Jag hade nog gjort Delhi - upp - tillbaka till Delhi o skippat resten, men det är en riktigt bra inspiration.

En fråga till, hur är det med höjderna, jag innehar en sambo som är ytterst känslig för att ta höjd i stora svep o då snackar vi låga höjder som 4000 m. Med andra ord, vi kan inte på en dag åka från 1000 till 3000 m utan måste planera in vilodag. Är det några höjder man passerar på din resa dit?

PIa.

Eklund
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-08-06

Nja, alltså, egentligen ska ju ingen ta stora höjder snabbt, men jag upplevde inga problem. Det ser ut ungefär så här:

Från Manali (upp dit är inga problem, tror Manali ligger strax under 2000 m) till Spiti (Kaza) är det en skillnad på cirka 2000 m, men i och med att man åker i fordon, och alltså inte tar ut sig fysiskt, bör man inte ha problem.

Två bergspass att korsa:
Det första passet är Thorung La, 3800 (tror jag)
Det högsta och sista passet på vägen (man bör nog försöka åka sträckan på en dag, det finns bara öken att sova i) är Kunzum La på 4600 m, men det man susar ju i princip bara över.
Sen ner igen.

Vi gick ut på Kunzum La och kollade, hade inga andningsbesvär, inte trögt att gå.
Då jämför jag med Annapurna BAsecamp (4130 m) för två år sen.
Varje steg var en plåga, men då hade vi ju gått hela vägen upp.

Jag tror fysisk ansträngning spelar en avgörande roll här, och sitter man i jeepen bör det gå bra.

Kaza ligger på 3800 m, och Ki Gompa, där jag övernattade på 4100.
En natt eller två i Kaza innan man ger sig av uppåt kan vara bra eftersom man ju stiger rätt snabbt. Äta, dricka, no smoking, allt sånt.
Den fina byn Kibber ligger på 4200.
Världens högsta by (som går att nå med bil, har det senare ändrats till, sedan det uppdagades att det faktiskt bor folk i Tibet, Mongoliet, Peru and so forth..)

Ang. planeringen av rutten: ett tips som kan vara beaktansvärt om ni vill stanna längre i norr och inte åka samma vägar upp och ner är att ta södra vägen upp i Spiti, alltså den jag kom ner för (h-t highway). Då ökar höjden saktare, samt att när ni till slut kommer till Manali, är det raka vägen bort till McLeod Ganj om man så vill.

Nu är ju Hindustan Tibet Hwy ökänd för sina dåliga förhållanden under den tiden, man kan råka ut för landslides, vilket håll man än kommer ifrån. Innebär oftast att man får gå över raset, så hämtar en ny buss upp på andra sidan. Funkar bra för de flesta, vi hade tur, slapp de problemen.

välkommen med fler frågor!

octodur
octodurs bild
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2007-10-30

Oj! Jag började skriva ner anteckningar men upptäckte efter en halv a4 att det är lika bra att skriva ut tråden =) Mycket bra har sagts här inne med mycket rik info. Synd bara att bilderna inte fungerar numera =/

Tack för infon iaf ;)