Köpa tågbiljett via Cleartrip eller på plats?

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Henke84
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-11-14

Hej!

Jag planerar att åka till Indien nu nästa år och har läst till mig att det är cleartrip som gäller när jag ska boka tågbiljette men jag har även läst och sett att det går att köpa på plats vid stationen bara för turister. Är det någon som har erfarenhet av att köpa biljetter på plats i Indien och kan dela med sig av sina erfarenheter? Jag vill helst slippa processen med att skicka in en kopia på passet osv. Jag vill helst undvika att bli lurad Smile
Tacksam för all information och hjälp!

Med vänlig hälsning, Henrik

LaduLaser
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2014-12-16

Det går alldeles utmärkt att boka direkt via IRCTCs hemsida, även om det är lite lotto på när hela bokningsprocessen går igenom och inte. Ofta får man vänta ett par dagar mellan varje biljettbokning eftesom deras anti-scam system triggar annars (det måste se lika underligt ut från Indien att någon går in och bokar dyra biljetter i de högre klasserna, som det skulle göra för SJ om någon från Indien gick in och bokade första klass biljetter via Internet). För utförliga instruktioner om hur du skaffar ett konto på IRCTC, kolla in:

https://www.seat61.com/India.htm

Det går förstås också att köpa biljetter på plats, men då hamnar du i turistkvoten och får oftast en obekväm överslaf med begränsade möjligheter att t.ex. kolla ut genom fönstret. Om du landar i Delhi vill jag tipsa om att den internationella biljettbyrån är på centralstationens västra sida, mot Paharganj, en våning upp. På stationens östra sida (där man kommer upp från Airport Expressen) står det fullt med professionella turistlurare som kommer göra allt för att leda bort dig från centralstationen och in på ett sådant där ökänt tourist information centre där du blir blåst på fler gånger den egentliga kostnaden. För att komma till stationens västra sida från den östra, passera säkerhetskontrollen och gå över bron som går över spåren. Om någon kommer fram och vill se en biljett är det bara att säga "yes yes, I have ticket" och peka med tummen mot sin ryggsäck. Ingen har något att göra med din eventuella biljett utom biljettkontrollanten på tåget som ska kontrollera biljetten först efter att tåget rullat ut från stationen.

__________________

Nästa resa: Delhi-Mathura-Rishikesh-Haridwar-Delhi. November 2019.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Det är mycket praktiskt att handla tågbiljetter från cleartrip.com/trains. Ladda även hem Cleartrip-appen och ha i telefonen så du alltid kan kolla dina biljetter. 

För att kunna handla tågbiljetter behöver du konton hos både Cleartrip och irtct.co.in och synka dem samman enligt instruktionerna. 

Vill du köpa biljetter i Indien bör du använda den speciella utlänningskvoten, FT-quota, som gör att du även får plats på fulla tåg i sista stund. FT-quota biljetter säljs bara på 18 stationer i Indien i speciell lucka avsedd för detta. 

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

Henke84
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2017-11-14

Tack för informationen! Det verkar vara en jäkla process att skaffa konto när man måste scanna sitt pass osv. Blir det lättare att skaffa det på plats om man äger ett indiskt nummer?

LaduLaser
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2014-12-16

Skaffar du tågbiljetterna på plats är det att köa till en biljettlucka som gäller, oavsett SIM-kort eller inte Smile Det enda som är jobbigt med att skaffa ett IRCTC-konto tyckte jag var att man behövde maila och be om manuell aktivering av kontot.

__________________

Nästa resa: Delhi-Mathura-Rishikesh-Haridwar-Delhi. November 2019.