Många frågor om Kerala

19 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
tiamia
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2010-08-02

Hej, vår familj om 2 vuxna och 2 tonårsdöttrar åker till Kerala över jul och nyår, 2 veckor. Vi är helt nybörjare på denna del av världen och det dyker upp en massa frågor. Vi har tänkt oss några dagar i Varkala, sen upp till Nationalparken i Periyar, Backwater med egen båt och avsluta i Kovalam.
Bör vi boka hotel/boende/backwater-båt mm i förväg eller finns det att boka när vi kommer (23/12)?
Hur tar man sig mellan Varkala - Periyar - Allapuzha/Kollam - Kovalam? Går det buss eller tåg? Bör man boka transporterna i förväg?
Hur är det med toaletter på hotellen? Kan man be att få "western style" eller är det hål i golvet överallt?
Kan vi klä oss i shorts o linne eller bör man vara mer heltäckande klädd?

Jag tar mycket tacksamt emot all info om transporter mm och rekommendation om hotel och båtuthyrare jag kan få. Känner mig osäker om det där med förbokning eftersom vi åker under peak season och inte har så många dagar i Kerala. Vi bor gärna enkelt, men rent.

Tusen tack om någon orkar hjälpa mig.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Jul är ingen allmän helg, ledighet eller "peak season".
Alla indier arbetar som vanligt under jul.
Holi, Diwali, Guru Nanaks födelsedag, Nyår, Muharram och Ram Navami är viktiga helgdagar men inte den 25:e december.

Hotell vid nationalparken måste ni boka i förväg!

Backwater-tur bokar ni t.ex. via det hotell ni bor hos och behöver inte tänka på innan det är dags.
Nyår och 2-3 dagar före och efter går det (nästan) inga backwater-turer så planera för det.

Är ni fyra stycken tar ni taxi mellan de nämnda destinationerna.
Taxi behöver ni inte förboka utan beställer t.ex. hos det hotell ni bor hos.
Taxi kostar bara 5-10 rupier / kilometer + tobak, mat och dricks till chauffören.
Skall ni lämna bilen på annan ort måste ni även betala för returresan.

Ni kan även åka tåg och buss men är ni där så kort tid finns ingen anledning till det.

Toaletter är ganska lika de du hittar hemma i Sverige.
Hål i golvet blir mindre och mindre vanligt och förekommer mest i gamla hus från den brittiska tiden.
Man använder inte toa-papper utan tvättar sig (betydligt mer hygieniskt) med tvål, vatten och vänster hand.

Lämna shorts och linnen hemma. De har ni ingen användning för i Indien.
Använd långbent och långärmat och skydda huvudet mot solen med en hatt eller sjal.

Mina favorithotell vid Kovalam Beach är Sea Face, Jeevan och PappuKutty. Boka i god tid innan om ni skall till Kovalam över nyår. Jag har firat nyår vid Kovalam ganska många gånger och det är det bästa stället för en sådan afton. Det är fyrverkerier och någon minister brukar hålla tal och det känns som hela Thiruvananthapuram (Keralas huvudstad) firar på Kovalam.

Kovalam Beach:

Miau
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-20

Varkala har ganska bra drag över nyår också :D Definitivt värt att se. Vill ni åka tåg, vilket är billigt och enkelt, så har ni järnvägsstationen i Varkala och därifrån kommer ni vart som helst i Indien. Liksom från Trivandrum. Till Kovalam går buss från Trivandrum, bara 15 km.

I övrigt instämmer jag med föregående inlägg. Bokning av backwater etc funkar utmärkt på plats, men boende kan vara lite svårt om man har otur, just över jul och nyår. Maila mig så hjälper jag er (gratis) Finns på plats hela säsongen och kan hjälpa till med boende i Varkala.

tiamia
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2010-08-02

Hej igen och tack för era snabba svar. Om jag förstår rätt är alltså julen ingen speciell högtid, men däremot nyår.
Rekommendationen att skippa shorts o linne ställer jag mig frågande till. Är det för att man inte får visa ben och axlar eller är det omtanke om att vi inte ska bränna oss i solen? Hur är det med klädkoden i städerna och i de mindre orterna? Kan man bada i vanlig bikini/baddräkt eller är det för avklätt?
En annan farhåga som jag kom att tänka på är ohyra som råttor, kackerlackor mm. I ett tättbefolkat land med tropiskt klimat brukar de ju trivas.
Mia, jag återkommer gärna om bokningshjälp senare. Tack för att ni tar er tid att svara :-)

Miau
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-20

När det gäller att inte visa axlar och knän bör ni ta det på största allvar. I deras kultur är det skamligt och direkt provocerande att vara för avklädd. Detta gäller på alla orter förutom på de rena turistorterna som Varkala Cliff och badstranden i Kovalam, där kan man bada i bikini och gå klädd i linne. Indierna själva badar i heltäckande kläder.

När det gäller kackelackor är det inget problem den tid ni kommer, visst kan man se en och annan men det är helt enkelt inte säsong för dem :) Råttor finns överallt men brukar inte heller vara några problem om man bor på någorlunda fräscha ställen. Bor man utan innertak och har ost och kex och annat godis på rummet kan man få besök av de små gynnarna, men annars är det inget som helst problem. De håller sig undan.

Ni är varmt välkomna att höra av er om boende, jag har en hel del kontakter i Varkala och hjälper er gärna!

mamatt
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2011-07-05

Angående klädsel, att jag som vuxen kvinna ska klä mig "ordentligt" förstår jag, men hur är det med flickor i 9-års åldern? Är det samma regler som gäller eller är bara axlar och kortare shorts/kjolar mer ok på ett barn?/maria

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

tiamia skrev:
Kan man bada i vanlig bikini/baddräkt eller är det för avklätt?

Titta på bilden jag la in ovan så ser du hur lämpliga badkläder brukar ser ut vid Kovalam.

tiamia skrev:
En annan farhåga som jag kom att tänka på är ohyra som råttor, kackerlackor mm. I ett tättbefolkat land med tropiskt klimat brukar de ju trivas.

Jag ser oftare råttor och kackerlackor på Östermalm i Stockholm där jag bor, än i Indien, så mängden råttor och kackerlackor har inget med tropiskt klimat att göra. Indiens befolkning är stor men Indien är inte tätt befolkat.

När du besöker nationalparken kommer det att krylla av alla typer av insekter. Tänk på att alla djur är fridlysta i nationalparken så att du inte av misstag råkar döda några ...

tiamia
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2010-08-02

Bilden är väldigt bra, men visar bara indier som badar. Har de överseende med att europeer klär sig i baddräkt på stranden? Har de överhuvud taget överseende med att vi, vilket ofta sker när man för första gången är turist i ett land, "gör bort" oss. Det brukar ju ta ett tag innan man snappat de mest elementära sociala koderna.

Som det verkar på era svar är det lätt att ta sig runt med buss, tåg och taxi. Backwater-båt kan vi boka på plats, men hotel vid nationalparken bör vi förboka hemifrån. Är det någon som kan rekommendera ett sjysst hotel vid Periyar?

Hej igen

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Klart man får göra bort sig. Indier är väldigt toleranta men det uppskattas desto mer om man försöker ...

Jag gillar Spice Village i Periyar. De har dessutom en härlig pool att koppla av i mellan djungelturerna.

this&that
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2011-06-14

hej,

kul att ni ska åka till Kerala, och över jul och nyår är det underbart. Jag har själv varit i Kovalam de senaste sex säsongerna och vi är där
mellan 3-6mån, min man är därifrån och vi har hela släkten där.

I varkala och Kovalam är det inga problem att gå i linne och shorts, eller klänning. Men ska du till större städer ex Trivandrum så rek. jag att du tar på dig iaf en kjol som går ner till knäna och en top med armar. Dom börjar vänja sig vid oss scandinavier. Själv tar jag alltid en churidas, deras kläder för att slippa bli uttittad och de respekterar mig bättre.
Självklart när du kommer till mindre byar som inte är vana vid turister så är det bra att ha en sjal eller ngt att täcka över axlarna.

Jag rek. att boka husbåt i förväg, det är populärt bland den indiska befolkningen att åka båt över jul. Det finns ju en hel del kristna Indier och för dem är det ju självklart att fira jul.
Juldagen på Lighhousebeach är rolig, så mycket folk och båtar!! En upplevelse.
Stranden på lighthousebeach är oftast full av bikiniklädda turister, MEN de gillar inte när man går upp på restaurangerna i bara bikini.

Kan rek. att ta kontakt med http://www.thisthattravels.se dom hjälper till att ordna utflykter boende, taxiresor, husbåtar mm för turister, pratar både svenska och malayalam som är spåket i Kerala.

Kackerlackor, ja det finns, och dom finns året om. Oftast brukar hotellen spray rummen med ett suveränt medel som jag själv använder i vårt hus där och då kommer dom inte, Råttor NEJ inte så vanligt att se på hotell eller restauranger, vi som har vårt hus bland lokalbefolkningen får ibland besök av dessa mindre trevlig djur ibland...

Du får gärna maila för mer tips och frågor om din indien resa :)

AnnChristin
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-10-12

Hej,

Jag håller på att planera vår Indienresa och har läst allt i denna tråd. Vid nyår har vi tagit oss ner till Kerala. Såg bra tips om boende i Kovalam. Vi har inte riktigt bestämt var vi skall vara ännu. Varkala verkar ha mindre turistbetonade stränder? Undrar om någon har tips om boende i Varkala också? mellanklasshotell vid lugn vacker strand?

Tack för alla goda råd som jag har fått på detta forum! :jul:
Mvh

Ann-Christin

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

AnnChristin skrev:
Tack för alla goda råd som jag har fått på detta forum!

:-)

Den stora fördelen med Kovalam framför Varkala är att vid Light House Beach i Kovalam bor man vid stranden, längs strandpromenaden eller i gränderna strax bakom. Vid Varkala bor man långt bort från stranden uppe på en klippa. Bor du vid Kovalam tar du på dig badkläderna innan du sover för att kunna springa rakt ut i havet när du vaknar på morgonen.

Mina favorithotell vid Kovalam Beach är Sea Face, Jeevan och PappuKutty. Alla dessa tre är medelklasshotell som ligger tre till fem meter från stranden, har luftkonditionerade rum och pool att simma i. Vill du bo billigare finns det gott om billigare boende i gränderna bakom strandpromenaden. Vill du bo finare (dyrare) kan jag rekommendera helt nyrenoverade Turtle Beach.

Jag har bott på alla dessa ställen och många andra hotell vid Kovalam.

Boka innan om ni skall till Kovalam över nyår. Resten av året finns ingen anledning att boka i förväg.

Jag har firat nyår vid Kovalam ganska många gånger och det är ett bra stället för en sådan afton. Det är fyrverkerier och någon minister brukar hålla tal och det känns som hela Thiruvananthapuram (Keralas huvudstad) firar på Kovalam.

Mina favoritrestauranger är Catamaran, German Bakery, Fusion och Spice Garden.

AnnChristin
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-10-12

Tack Matsis,

Pappakutty ser trevligt ut, och prisvärt. Kan nog vara skönt att koppla av här efter Delhi.

Mvh
Ann-Christin

AnnChristin
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-10-12

Matsis,
Brukar du boka via hotellet direkt eller någon annan site?
Mvh
Ann-Christin

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

AnnChristin skrev:
Brukar du boka via hotellet direkt eller någon annan site?

Oftast bokar jag aldrig i förväg men skall jag dit över nyår så ringer jag till hotellet och fråga om de har rum. Tänk på att tala långsamt och överdrivet tydligt då linjerna är dåliga och svensk-engelska skiljer sig en hel del från kerala-engelska.

nirvani
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2011-11-25

Hej, i många inlägg så hänvisas till denna websida  http://www.thisthattravels.se , men kan det verkligen stämma? När jag använder länken så kommer jag till en sida om hur man gör hemsidor. Jag vill så gärna hitta sidan som många hänvisar till. Vore tacksam för hjälp!

Mvh Nirvani

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Tråden är från 2010. Det är inte många utan bara en person som hänvisar till sin egen sida. Tydligen gick verksamheten så dåligt att webbsidan är helt död.

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

rolvhol
rolvhols bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2011-05-15

Fins det strender i Kerala som inte har så store vågor, planerer resa til Cochin jan -febr

 

BertilR
BertilRs bild
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-23

För att undvika missförstånd, juldagen 25/12 är allmän helgdag i Indien och firas i olika utsträckning. I Kerala är ca 20% av befolkningen kristna och julfirandet är på många ställen långt och intensivt. Besök gärna midnattsmässan, det är en upplevelse.