Skådis i Bollywood!

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Chokeo
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2018-01-15

Hej alla glada!

Jag ska pröva lyckan som skådespelare i Bollywood. Jag vill gärna ha tips från er som gjort detsamma. Var/hur får jag roller? Vad ska jag tänka på och undvika?

Allmänna restips tas också tacksamt emot då det är mitt första besök i Indien. Jag har visum, är vaccinerad, och kommer vara försiktig med vad jag äter.

Chokeo 

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Reser du till Indien med turist-visum har du ingen möjlighet att arbeta som skådespelare. Räkna med att bli häktad och utvisad på livstid och hemtransporterad i bur om du arbetar utan arbets-visum och arbetstillstånd och alla skatter i rätt ordning.

Turister brukar kunna få vara med som statister i Bollywood, ofta mot feta avgifter och krav på att köpa egna scenkläder m.m.

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

LaduLaser
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2014-12-16

För det första: Ta kontakt med en indisk fotomodell- och skådespelaragentur och skriv in dig där De fixar då uppdrag åt dig och förhandlar fram arbetsvisum et cetera om något produktionsbolag ser din bild och kan tänka sig att erbjuda dig ett jobb. En tjej härifrån Tyresö använde MatrixBay (.com) som agentur när hon började, men hon hade en kontakt där. Har du inga kontakter i filmindustrin så räkna med 99% slemmiga lågbudgetregissörer som förväntar sig att du ska försöka ta sängvägen in i filmindustrin.

För det andra: Ha släktingar som är skådespelare. I Indien lever myten om familjeyrken / arvsanlag / genetik / blodsmystik i allra högsta grad. Var någon i Sverige och Europa innan du försöker dig på Indien. Var med i en skönhetstävling (och gå åtminstone till final), en film eller nånting åt det hållet.

För det tredje: Lär dig hindi. Flytande. Hitta någon i Mumbai som ger dig privatlektioner. Pratar du med en förskräcklig accent så minskar dina chanser rejält.

För det fjärde: Filmkontrakt kommer inte över en natt. Eller ens under första året. Räkna med många dryga små reklamjobb i början eller förfrågningar om att vara med realityshower i TV. När du uppnått C-status bland kändisar så är ett vanligt jobb att vara med på öppningar av nya butiker i butikskedjor och stå där och le i fyra timmar, varpå du förväntas välja ut en vara i butiken (dras från de Rs. 100 000 som är gängse betalning) och floskla ur dig någon motivering som låter bra om varför just den butiken är så bra.

För det femte: Var inte dig själv. Håll på dina principer gentemot folk som försöker utnyttja dig (se punkt ett), men glöm aldrig att fansen är dina kunder och de förväntar sig svar på twitter och facebook och nya selfies med ett stort leende varje dag. Man kan såklart inte göra alla glada, men låt aldrig fasaden spricka framför en kamera.

Om du kände att du redan visste allt ovanför eller att det inte är några problem - kör hårt! Om ovanstående får dig att tveka eller du tror att jag överdriver - åk till Indien som turist, men försök inte bryta dig in på deras glamourmarknad.

__________________

Nästa resa: Delhi-Mathura-Rishikesh-Haridwar-Delhi. November 2019.