Vivotif

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
sanna 72
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2018-08-31

Hej
Åker om en månad till Indien. Har vaccinerat mig. Har vivotif hemma som jag nu ska påbörja men jag blir osäker om jag vill ta det. Hur har ni gjort?

__________________

Sanna72

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Hej!

Som med alla råd när det handlar om vaccin är det en svår balansgång. Många tycker t ex att vaccin är onödigt eftersom de själva rest i Indien många gånger utan att bli sjuka. Ett vaccin, precis som säkerhetsbälten, är totalt onödiga större delen av tiden tills dess de är livsviktiga eller kanske aldrig. Just vivotif har jag personligen aldrig tagit, men jag har å andra sidan varit sjuk ett par gånger. Om just vivotif hade räddat mig vet jag inte. Man kan ofta (men inte alltid) klara sig från magåkommor genom att äta färsk nylagad mat, undvika kalla buffeer etc men vem vet hur väl handen som serverkar dig din rykande heta samosa är? Vem vet var diskaren kliat sig innan han sorterade tallriken? Det kan givetvis gälla i Sverige också, men enligt många stora kända källor är det betydligt vanligare än i Sverige.

Har man en kortare resa i Indien är det för mig, personligen, värt att ta fler vaccin, äta mer antibiotika om olyckan är framme etc än under en längre vistelse. Man vill ju inte slösa bort dyrbara semesterdagar genom att likka på toalettgolvet på sin semesterort. 

Med det sagt vill jag åter igen säga att det är långt ifrån säkert att du blir sjuk även utan vaccin. Precis som jag har bott i Indien i 12 år, åkt bil utan bälte och motorcykel utan hjälm nästan hela tiden (det saknas oftast bälten i Indiska taxi) utan att något har hänt, händer det troligtvis inget med din mage heller Smile Och jag är en varm förespråkare av säkerhetsbälten och tycker att man är galen om man kör motorcykel utan hjälm, om någon undrar Smile

__________________

Med vänliga hälsningar
Henric Carlsson
indien.nu

sanna 72
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2018-08-31

Hej Henric tack för ditt vänliga svar. Jag har påbörjat dosen. Ja sjuk kan man ändå bli.
Med vänliga hälsningar.

__________________

Sanna72