Jaipur

Jaipur, den rosa staden, Rajasthan, Indien
Snabbfakta
Jaipurs placering i Rajasthan
Invånare (ca)
3 000 000
Språk
Hindi och engelska
Bäst tid att besöka
Jaipur är som bäst under vinterhalvåret. Sommaren är väldigt varm

Jaipur, ”the city of victory”, tog runt 6 år för Maharaja Sawai Jai singh II att färdigställa då han år 1727 började flytta sin stad från Amber. Att han bestämde sig för att bygga en ny stad berodde bl.a. på vattenbrist och att det inte längre gick att utöka Amber City mer pga. att området var för bergigt.

Han var en stor astronom och en fysisk planerare som älskade matematik och naturvetenskap. Jai Singh sökte råd från Vidyadhar Bhattacharya (som var en "Shaspati" – Hindu-Präst-Arkitekt), och med stöd av honom designades staden. Vidyadhar hade möjlighet att planera hela staden i enlighet med principerna av den hinduiskarkitektoniska teorin. Staden byggdes efter planeterna och stjärnorna och sägs vara en av de bäst planerade städerna i Indien. Även om staden idag har expanderat utanför dess murar, så var den ursprungliga planeringen innanför murarna.

Den rosa staden

Jaipur kallas ofta för den rosa staden (Pink City) pga. av dess rosamålade äldre delar (Innanför murarna). Detta bestämdes av Maharaja Ram Singh för att välkomna prinsen av Wales år 1876 och än idag ser man att färgen oftast väljs då det ska målas lite här och var. Jaipur, som är huvudstad i Rajasthan, har en hel del saker att erbjuda, exempelvis palats, fort, museum och mycket bra shoppingmöjligheter.

Sevärdheter

Hawa Mahal - Vindarnas palats

Jaipur - den rosa staden

De flesta som åker till Jaipur missar förmodligen inte Hawa Mahal, vindarnas palats. Tyvärr är vindarnas palats inträngt mellan olika verkstäder och butiker så mycket av det vackra förgås av röran runt omkring. Men denna rosa, 5 våningar höga sandstensbyggnad byggdes av Maharaja Sawai Pratab Singh år 1799 och var till för damerna i palatset, så de skulle kunna ha en bra och god utsikt över det som hände nedanför på gatan. Även såväl vardag som högtid och festival kunde de spana ut utan att synas för gemene man. Maharaja Sawai Pratab Singh var en följeslagare av Krishna och det är därför denna unika byggnad har fått formen av en krona, detta ser man lättast om man ser det lite uppifrån. Byggnaden i sig är mer som en kuliss och har 953 små fönster eller titthål.

Amber Fort

Amber Palace i Jaipur

En annan sevärdhet i Jaipur är Amber Fort (Amberfortet) som du finner ca 11 km norr om staden. Detta fort och palats började byggas av Maharaja Man Singh 1592, senare tillkom en hel del av Maharaja Sawai Jai Singh II innan han bestämde sig för att år 1727 flytta sin stad till det som kom att bli dagens Jaipur.
För att ta sig upp till Amber Fort kan du välja 3 olika alternativ; gå, åka jeep eller rida på elefant. Nuförtiden sägs det att elefanterna sköts om bättre än var de har gjorts tidigare och de är bara tillåtna att gå 3 vändor var. Ibland händer det att detta inte efterföljs så vill man kan man ju välja bort detta alternativ. Väl inne finner du mycket vacker och välarbetad arkitektur och det finns en massa annat att se och uppleva.

Ganesh Pol som till stora delar har välbevarade originalmålningar kvar. Underbar port som inta går att missa.
Diwan-i-am med sina fantastiska marmorpelare.
Sheesh Mahal (spegelpalatset) med en otrolig utsmyckning av speglar samt det vackra detaljerade marmorarbetet. Speglarna är importerade från Belgien.
Sommarpalatset - här kan man, om turen vill med sig, bli insläppt så man får se detta magnifika rum närmre, tänk dock på att de arbetarna som släpper in dig förväntar sig en slant. Just nu är detta rum egentligen stängt för restaurering.
Suhag Mandir, kvinnornas utkiksplats där de kunde sitta och se vad som föregick på gården nedanför. Bara detta otroliga arbete i marmor får en att vilja sätta sig ner och känna hur det kändes för dem.

Det finns även ett café, ett galleri och lite små shoppar på vägen ut från fortet. Toaletter finns, både kostnadsfri och betaltoa, vid Jaleb Chowk, det stora torget där man kliver av elefanterna.

Biljett kostar 150 Rs och då får du ta med kamera och videokamera på samma biljett. Ett bra alternativ om du vill ha lite historia på köpet när du vandrar runt är att ta en audio-guide som du hittar när du precis passerat biljettkontrollen till höger. En rolig upplevelse med musik och ljud blandat med historia. Språken som finns är Hindi, Gujarati, Engelska, Franska, Spanska, Italienska och Kinesiska.(Dec-08) Elefantridning kostar 500 Rs och då förväntar sig även föraren en liten slant i dricks (50-100Rs), Jeep-tur kostar 250 Rs per jeep.

Gaitor

Smit gärna undan trängseln och besök Gaitor, Maharadjornas minnesplats. Minneslunden ligger i ett litet grönområde och erbjuder fascinerande historia och lite svalka. Här ligger flertalet av Maharadjornas olika minnesplatser - eller Chhatris som de kallas. Det är även här de flesta av Maharajorna är kremerade!

Jal Mahal

Inte långt från stan finner du sjön Man Sagar, som är känd för sitt vattenpalats, Jal Mahal. Palatset är byggt av Sawai Pratap Singh år 1799 och användes främst som jaktstuga. Det sägs även att det är hit Maharajorna tog sina älskarinnor för att få en privat stund. 

Jantar Mantar

Jaipur

Jantar Mantar heter ett ställe som ligger mitt i Jaipur och ser ut som en lekplats, eller kanske en modern konstutställning. Egentligen så är det ett mycket gammalt observatorium. Det är ganska fascinerande att se hur mycket astronomi de faktiskt kände till på den tiden.  Även detta är byggt av Maharaja Sawai Jai Singh II år 1728. En man somt tyckte att astronomi var mycket intressant och därför byggde 5 observatorium runt om i Indien. Detta var det sista han byggde och det som fortfarande är mest funktionsdugligt. De andra finner du i Delhi, Mathura, Varanasi och Ujjain.

Läs betydligt mer om världsarvet Jantar Mantar i Jaipur i vår världsarvsguide här!

City Palace

Rakt över gatan från Jantar Mantar finner du det ståtliga City Palace. Detta palats byggdes av Maharaja Sawai Jai Singh II som hans nya hem efter det att han lämnade Amber fort. Här bor även dagens Maharaja Sawai Bhawani Singh Bahadurs (Född 1931) och den kända Maharani Gayatri Devi, Rajmata av Jaipur. Nu förtiden är detta även ett museum, känt som City Palace Museum. Museet öppnades för allmänheten år 1959 och skapades av Maharaja Sawai Man Singh II. 
Det finns två stora ingångar, Udai pol som ligger vid Jaleb Chowk (vid bussparkeringen) eller Virendra Pol som ligger mittemot Jantar Mantar. Vi förklarar från Virendra Pol.

På den första gården finner du Mubarak Mahal som byggdes av Sawai Madho Singh II i början av 1900-talet för att fungera som gäststuga samt underhållningsplats för has gäster. Denna byggnad innehåller både islamsk, Rajput och europeisk arkitektur. Idag har denna underbart dekorativa byggnad på bottenvåningen omvandlas till ett Textilmuseum, som visar olika kungliga dräkter för män, kvinnor, barn och kor. Missa inte kläderna från Madho Singh I som i historien omtalas som en stor man, två meter lång, 1.3m bred och med en vikt av 225 kg.

The Silehkhana, Vapenutställningen, finner du en trappa upp lite snett mittemot Mubarak Mahal. Här kan du se en massa olika vapen inte minst flera olika sorters dolkar och svärd från några av de stor a Mogulerna. Tycker man inte att vapen är intressant så kan man mycket väl gå in här bara för att se de vackra och guldiga målningarna i taken och de underbara marmorpelarna. Missa inte att se välkomstskylten!

På samma gård finner du även Maharajan Sawai Bhawani Singh Gallery, Friends of the Museum. Detta galleri inleddes på initiativ av Brig. HH Maharajan Sawai Bhawani Singhji av Jaipur för att bevara den traditionella konsthantverk i Jaipur. Ett tiotal av de nationellt- och statligt prisbelönta konstnärerna och hantverkarna har fått utrymme inuti City Palace lokaler för att visa sina färdigheter och produkter direkt till turisterna. I Friends of the Museum sitter många konstnärer från olika områden för att visa sin konstnärliga kompetens, bla visas det miniatyrmålningar, olika inläggsarbeten och textiler. Här är det inte prutbart!

För att komma in i den andra borggården så måste du passera genom Rajendra Pol. Genom denna port kan du skymta Diwan-e-Khasen, men innan du gå så långt måste du stanna upp för att ta en titt på elefanterna som pryder porten. Dessa vita elefanter med lotusblomma i snabeln symboliserar kunglighet och är uthuggen ur en enda bit marmor vardera. Hit kom de det året som den nuvarande Maharajan Sawai Bhawani Singh Bahadurs föddes, dvs år 1931. Hela denna port är fantastisk och att bara passera igenom den kan kännas kungligt.

Det första som möter dig efter Rajendra Pol är det kända och magnifika Sarvatobhadra eller Sarvata som man kallar det i folkmun - platsen, som man på 1700-1800-talet, använde som Diwan-e-khas. Och det är just här man finner de två stora silverkärlen som även finns nämnda i Guinness Book of World Record. Dessa silverkärl, eller Gangajali som de heter på Hindi, tog två år att färdigställa och var klara år 1896. Det sägs att det tog ungefär 14000 silvermynt för att skapa var och en av dem och att de rymmer 900 Gallon (4091 Liter) var. Vad skulle då Maharaja Sawai Madho Singh II med dessa till? Jo, då han blev inbjuden till England år 1902 för att bevittna Kung Edward VII kröning, tog han med sig heligt vatten från Ganges i dessa. Det var säkert inte det lättaste för varje kärl väger 345 kg vardera!

På den högra sidan av gården finner du The Art Gallery (konstutställningen) efter att du passerat den smala långa hallen förbi en del små shoppar. Här är platsen där Maharaja Sawai Man Singh II svor sin ed och blev den första RajPramukh av Rajasthan år 1949. Denna plats är även känd som Diwan-e-aam eller platsen för folkets audiens som det betyder.  Nu förtiden finner du porträtt, polopokaler och antik inredning här.

Mittemot Konstutställningen finner du en liten port, Riddhi-Siddhi Pol, som leder till en mindre borggård som heter Pitam Niwas Chowk. Här kan du se några av de mest fantastiska portarna i Jaipur man kan se idag. De fyra olika portarna som leder från denna borggård symboliserar de fyra olika årstiderna.

Höst = påfågelporten (genom denna kommer du komma in)
Sommar = Lotusporten
Vår = Den gröna porten som står för vatten
Vinter = Rosenporten

Från denna plats kan du även se Chandra Mahal som är palatset där den kungliga familjen fortfarande bor. Men detta kan man bara skymta och tyvärr så får man inte gå in för att hälsa på. På den översta våningen, som även heter Mukut Mahal, ser man Kachhawaha-flaggan, Pacharanga vara hissad och alltid med den lilla Sawai-flaggan ovan på. Den hissade femfärgade flaggan symboliserar ära och berömmelse av Kachhawaha-härskarna. När Maharajan inte är hemma i Jaipur utan bara Maharani Sahiba finns i palatset hissas i stället hennes flagga.

Inne i palatset finner du också en café- och restaurangdel och en hel del små shoppar.

Biljett kostar 300 Rs och då kan du ta med kameran. Vill du ha videokamera med in så måste du lösa en särskild biljett för detta som kostar 200 Rs. Det finns även Audio-guide att tillgå för den som önskar.

Det är tillåtet att fotografera runt om inne på gårdarna men det är INTE tillåtet att fotografera inne på museumdelarna.

Birla Tempel

I södra Jaipur i närheten av det kända Moti Dungri Fort finner du Birla Tempel. Byggt 1988 och tillägnat Lord Vishnu som (Narayan), och hans partner Lakshmi. På grund av detta så är Birla templet även känt som Laxmi Narayan Temple. Detta mycket vackra tempel är byggt i vit marmor och har fantastiska målningar av olika gudahistorier. Runt om på utsidan på marmorpelarna kan du också finna sådant som du i vanligt vis inte finner på hinduiska tempel, nämligen andra gudabilder som till exempel Jesus, Buddha och många fler. Så ta dig tid att titta runt!
Här får du vara barfota så det är bara att lämna in skorna till skovaktaren som denna förväntar sig sen en liten slant för att han vaktat. Det är fotoförbud inne i templet och det uppskattas inte om man försöker smygfotografera. Dock är det tillåtet att ta bilder från den ena plattformen som är precis framför den stora ingången. Vill man kan man lägga en peng i donationslådan man finner inne i templet. Som vanligt gäller det då att donera ett ojämnt antal pengar så som 11, 101, 201 etc rupier.

Annat att göra
Boende

Boendet i Jaipur är relativt dyrt även om enklare härbärge finns. Det brukar oftast inte vara något problem att finna någonstans att bo. Konsultera med andra resenärer och din Guidebok väl på plats. Ett ställe som är bra nu kan vara risigt och dåligt imorgon. Om du vill förboka ditt boende finns det många bra alternativ på Hotels.com

Äta

Jaipur har seglat upp som en riktig matstad. Här hittar du fantastiska små gatumatsstånd, speciella sötsaker och all den heta kryddiga maten från Rajasthan du kan önska. Klubbar, barer och internationella restauranger har också börjat komma till staden vilket gör att det finns något för alla. Tyvärr är restaurangerna spridda över hela staden och det finns inget givet turistområde att knalla runt och jämföra. Det bästa är därför att besöka en recensionssajt så som TripAdvisor för att hitta vad som gäller nu!

Resa till & från

Eftersom Jaipur är delstatshuvudstad i Rajasthan är det inga problem att hitta bra bussar till alla stora och små städer i området.

Det går även regelbundna tåg mot alla stora städer så som Delhi och Mumbai.

Jaipur har en bra flygplats med såväl nationella som internationella förbindelser.

Väder
  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 22 24 31 36 39 38 33 32 33 33 28 23
Min 9 12 17 23 27 28 26 25 24 21 15 11
Genom- 16 18 24 30 33 33 30 28 29 27 22 17
snitt                        
Regn 10 8 8 5 15 58 198 203 84 15 3 8

Väderstatistik för Jaipur. För vädret just nu, se under menyn till vänster.

Historia

Övrigt

Hitta resan till Jaipur

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Jaipur och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg