Re: Äta med höger och vänster hand

Om man tar en djupare titt på hand vs bestick så behöver bestick egentligen inte vara renare än sin egen hand. Bestick har varit i andras munnar och behöver inte vara riktigt diskade osv. Längre tid det gått sen disk mer bakterier kan bildats med tiden. Eventuella bakterier från egen hand kan vara bättre än eventuella bakterier från andra via bestick. För vara säker behöver de precis före kokas eller brännas.  
 
Jag har vid nåt tillfälle bränt med tändare eller bytt ut men inte pga paranoia utan för det varit vatten eller kalk fläckar. Har sett liknande fläckar på restauranger i sverige också. Inte offta varken i indien eller sverige men har hänt och enkelt att byta ut eller bränna med tändare.
 
Problemet äta med händer förutom att det är krångligt är att alla använder samma tvål och torkar på nån samma halv blöt handuk. Bättre med egen tvål och handuk eller bunt servetter. Vad vet jag. Samma sak efter maten, samma tvål och samma halv blöta handuk.
 
När det gäller äta med höger eller vänster så finns det högerhänta och vänstehänta även i indien och Gujarat är inte koncentrerat på ena eller det andra och folk äter med den hand som passar. Har sett folk äta med både höger och vänster men oftast med höger. Flesta är väl högerhänta. Ibland också med båda händer. Det går inte undvika händer även med bestick tex med bröd och ibland kräver båda tex med bröd som måste brytas på nåt sätt.
 
Själv föredrar jag bestick endast pga det är krångligt med händer eller som i kina med pinnar, inte nödvändigtvist pga bestick är mindre bakteriefria. Bestick är enklare att göra ren pga släta ytor och stålbestick kan brännas och sot enkelt torkas av på nån servett.
 
Äta med händer på restauranger i indien borde egentligen förbjudas eller egen tvål och handuk delas ut. Samtidigt är bestick ingen garanti på de är mindre bakteriefria om de inte först är nydiskade och brännts glöd röda.

Restauranger i sverige brukar ha special diskmaskiner som ofta diskar "rent" på en eller 2 minuter, men den som nån gång testat dessa maskiner vet att ibland finns matrester kvar och måste antingen köras igen eller slängas över till nästa diskback. Dock gissar jag många restauranger gör sistnämnda istället för köra igen vilket innebär att bara bestick, glas och tallrikar med synliga matrester på plockats bort.