Dal Fry - Gula eller mixade linser

Receptfakta
Huvudrätter
Varm
Vegetarisk
Inledning: 

Linser kan nog sägas vara den absolut vanligaste och mest populära rätten i Indien och äts nästan vid varje måltid, vardag som fest. Vid fest äter man kanske linsgryta med lite mer fyllig sås, kanske med en skvätt grädde, men lika ofta de enklaste av linser i en vattnig sås. Oavsett vilket recept eller metod är det ofta nyttigt, snabbt och gott.

I det här receptet tycker vi det passar bäst med gula linser eller en blandning av röda, gula och gröna. Välj vad du är sugen på och koka upp till önskad konsistens.

 

Ingredienser: 
  • ca 1,5 dl Kokta linser (koka enligt anvisning på paketet eller köp färdiga)
  • Tre hackade vitlöksklyftor
  • Halv hackad lök
  • En grön hackad chili
  • Färsk koriander efter smak
  • 2 matskedar matolja
  • 1 liten fintärnad röd tomat 1 tsk salt (plus salt för avsmakning)
  • 1 tsk chilipulver (baserat på en ganska mild linsgryta)
  • 1 tsk Korianderfröpulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • Vatten efter önskad konsistens
Tillagningssätt: 

Hetta upp oljan i en panna till en hög temperatur. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och rör om. Låt löken och vitlöken få ganska mycket färg utan att den bränns. Detta kan ta ungefär 2-3 minuter.

Tillsätt den tärnade tomaten, den färska chilin och kryddorna. Rör om och låt puttra i ett par minuter tills tomaterna mjuknat och oljan separerar. Detta steg tar normalt två minuter.

Tillsätt de kokta linserna och späd med vatten tills du når ånskad konsistens. Smaka av med mer chili eller salt vid behov.

Garnera med färsk koriander och njut med bröd, chapati eller ris!

 

 

Vill du se hur det går till när man lagar linser i Indien? I följande video finns recept och instruktioner på tre olika linsgrytor. Talet är på spanska men videon är väldigt lätt att följa i vilket fall som helst.

Facebook Comments Box