3000-1500 f kr - Induskulturen / Harappakulturen

Mellan 3000 och 1500 f.Kr. levde Induskulturen, även kallad Harappakulturen, längs Indusflodensdalgång i nuvarande Pakistan. Det är den första större kulturen i Indien, vars städer  (Harappa, Mohenjo-Daro och Chanhu-Daro) var konstruerade efter en mycket avancerad stadsplanering. Inte bara stadsplaneringen visar på att det var en långt utvecklad kultur utan även av att det fanns ett eget skriftspråk -som man än idag inte lyckats tyda, därmed vet man alltså inte vilket folkslag som levde där. Vissa forskare menar nu, att indusfolket var dravider.

Det tycks som om indusfolket dyrkade en modergudinna och en manlig gud med tre ansikten, det anses vara Kali och Shiva -men något förhistoriska.
Förmodligen styrdes samhället av ett prästerskap och det var prästerna som bestämde lagar och förordningar.

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu