1998 - Nya provsprängning av kärnvapen

Indien hade länge förnekat att man hade kärnvapen, men har samtidigt vägrat att skriva på icke-spridningsavtalet. Detta synliggjordes emellertid när Indien provsprängde i öknen i Rajasthan vid tre tillfällen.
Statsminister Göran Persson sade att kärnvapenproven i Indien var fullständigt oacceptabla och menade på att man inte kunde utesluta att biståndet till Indien skulle dras in.

Atal Behari Vajpayee blev premiärminister i mars 1998. "Men sedan länge har hans hindu-nationalistiska parti önskat indisk kärnvapenupprustning.
Att Indien skaffar kärnvapen tros öka risken för att andra stater tycker att det är fritt fram. Samtidigt går Indien mot trenden i världen, då stormakterna har minskat sina vapenarsenaler avsevärt."

Läs mer om detta på: http://www.svt.se/svt24/1998/980511/indien.htm

Kommentera

Liknande sidor

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu