Ladakh är ett av Indiens mest spektakulära och spännande resmål, men också ett av de mest utmanande. Det krävs både god kondition och tillstånd för att besöka vissa områden i det karga och högt belägna landskapet. Ladakh ligger mellan Karakoram-bergen i norr och Himalaya i söder, och har en genomsnittlig höjd på över 3 000 meter över havet. Ladakh är också en del av det omstridda Kashmir-området, som har varit föremål för konflikter mellan Indien, Pakistan och Kina i flera decennier.
Regeringen satsar på turistinfrastruktur
Men nu har den indiska regeringen tagit flera initiativ för att göra Ladakh mer tillgängligt och attraktivt för turister, både inrikes och utrikes. Enligt ett pressmeddelande från turistministeriet har man satsat på att utveckla turistrelaterad infrastruktur i Ladakh under olika program, som Swadesh Darshan och Assistance to Central Agencies for Tourism Infrastructure Development. Bland projekten som har beviljats finansiering finns bland annat:
- Utveckling av turistanläggningar i Kargil och Leh, som är de två största städerna i Ladakh. Detta inkluderar en ljud- och ljusshow i Leh och en vattenskärmsprojektion i Kargil.
- Utveckling av turistanläggningar i Zanskar-Padum, som är ett av de mest avlägsna och äventyrliga områdena i Ladakh, känt för sina kloster och vandringsleder.
- Utveckling av turistanläggningar längs olika rutter som förbinder Ladakh med andra delar av Jammu och Kashmir, som Gulmarg, Baramulla, Kupwara, Pahalgam och Anantnag.
Dessutom har turistministeriet lanserat ett nytt program, Swadesh Darshan 2.0, med syftet att utveckla hållbara och ansvarsfulla destinationer. Leh och Kargil har identifierats som sådana destinationer i Ladakh. Turistministeriet har också stöttat organisationen av Losar-festivaler, som är det traditionella nyårsfirandet i Ladakh, och marknadsfört Ladakh och dess olika turismprodukter på sin webbplats och genom sociala medier. Ladakh har också visats upp i den indiska paviljongen på internationella resemässor och utställningar.
Resandet till Ladakh blir enklare
För att underlätta resandet till Ladakh har den lokala administrationen också tagit bort kravet på tillstånd för att besöka begränsade områden för inhemska turister. Detta gäller hela Ladakh förutom några få fickor längs gränsen mot Kina och Pakistan av säkerhetsskäl. För utländska turister krävs dock fortfarande tillstånd för att besöka de begränsade områdena i Ladakh.
Den lokala administrationen har också samarbetat med de berörda säkerhetsstyrkorna för att upprätta poliskontroller vid utvalda platser. Dessutom utfärdar administrationen råd från tid till annan om försiktighetsåtgärder som ska vidtas av hälsoskäl, säkerhet och trygghet.
Ladakh: en mångkulturell och mångreligiös region
Ladakh är inte bara ett naturskönt resmål, utan också en mångkulturell och mångreligiös region. Ladakh är befolkat av en blandning av indo-ariska och tibetanska folk, som har utvecklat sina egna språk, traditioner och livsstilar. De största religiösa grupperna i Ladakh är muslimer (främst shia) (46%), buddhister (främst tibetanska buddhister) (40%) och hinduer (12%), med de återstående 2% som består av andra religioner. Ladakh har också ett rikt kulturarv, som återspeglas i dess arkitektur, konst, musik, dans, festivaler och mat.
Läs mer
Nyhetsämne
- Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera